Búcsú az ökológiai mozgalom úttörőjétől

76 éves korában elhunyt Németország első ökológiai termékeket forgalmazó áruházainak egyikét alapító Klaus Griesbach. Az ökológiai termékek kereskedelméről vallott egykori nézetei még ma is érvényben vannak. read more →

Emberi jogok és növényvédelem Paraguay-ban

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága a mai napig az egyik legfontosabbnak számító környezetvédelmi döntést hozott: felszólította Paraguayi kormányát, hogy végezzen vizsgálatot a mezőgazdaságban a vegyi anyagok felhasználásával végzett gázosítás következtében a lakosság mérgezésével kapcsolatban, valamint a víz, a talaj és az élelmiszerek szennyeződése miatt. read more →

A változás kezdete Burgenlandban

Az osztrák tartomány idén tavasszal bemutatta az ökológiai gazdálkodást támogató és azt tovább népszerűsítő 12 pontos „Bio-land Burgenland” programját, melynek átfogó célja, hogy Burgenland lépésről lépésre ökológiai modellként szolgáljon egész Európa számára. read more →

BioGraphy

Az olaszországi Val Venosta Gyümölcs- és Zöldségtermelők Szövetsége (VI.P) új projektet mutatott be termékei nyomonkövethetőségének javítása érdekében. A „BioGraphy” névre keresztelt új szolgáltatás lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy mindent megtudjanak a termék eredetéről, feldolgozásáról és a termékeket előállító gazdákról. read more →

Ökohagyma Új-Zélandról

Új-Zéland vezető termelője, a Bostock New Zealand először exportált ökológiai státuszú vöröshagymát, mivel próbálnak eleget tenni a zöldségek iránti megnövekedett keresletnek. read more →

Trump könnyítené a GMO-k jóváhagyását

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA), a Környezetvédelmi Ügynökségnek (EPA) és az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökségnek (FDA) felül kell vizsgálnia a géntechnológiával módosított szervezetek jóváhagyási szabályait saját joghatóságukban. read more →

Újra engedélyeztek egy méhekre káros rovarirtót

2015-ben az amerikai Agriscience vállalat gyártott sulfoxaflor nevű, neonikotinoid alapú rovarirtót kivonták a forgalomból, mert bizonyítottan méhkolóniák tömeges pusztulását okozta. read more →

A szúnyogok miatt pusztulnak a madarak?

A közelmúltban Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ügyvezető igazgatója az InfoRádió műsorában a Magyarországon szinte mindenütt tapasztalható szúnyoginvázió és a madárállomány pusztulása közötti összefüggésekről beszélt. read more →

Mitől hízunk?

Egy önkéntesek bevonásával végzett amerikai tanulmány a „ultra” (túlságosan) feldolgozott ételek fogyasztásának kockázatait vizsgálta. A vizsgálatok elvégzéséhez húsz önkéntest költöztettek be egy hónapra egy laboratóriumba. A résztvevők fele két hétig töményen feldolgozott ételeket fogyasztott, míg a másik fele nem feldolgozott élelmiszereket, majd a két hét letelte után cseréltek. read more →

Méhek paradicsoma

A nemrég megrendezett ENSZ biodiverzitási konferencián Stefanie Christmann német kutatónő, a száraz térségek mezőgazdasági kutatásaival foglalkozó nemzetközi központ munkatársa a beporzó rovarok védelméről szóló tanulmányát mutatta be. Módszere egyszerre gazda- és méhbarát. Megvalósítása egyszerű, profitábilis, segítségével a méhpopulációk világszerte tapasztalható rohamos csökkenése kedvező irányba fordítható. read more →