A biovilág hírei

VIII. Bionap Bősárkány-Hanságligeten

2016. október 16-án a HiPP Kft. bio alapanyagokat feldolgozó üzeme volt a dr. Fazekas Sándor miniszter fővédnöksége mellett megtartott VIII. Bionap helyszíne a Hanságligeten. A látogatókat a Jánossomorjai Fúvós Egyesület fogadta, biztosítva a jó hangulatot az egész napra.

A biovilág hírei

INULINU Bio Csicsóka Sárgabarack extradzsem

Az Év Bioterméke Közönségdíjat idén a Volvox Kft. nyerte el az Inulinu Bio Csicsóka Sárgabarack extradzsemmel. A Volvox Kft. vállalkozás mottója: „Azért dolgozunk, hogy az emberek megismerjék a csicsóka pozitív élettani hatásait, fogyasztása a mindennapi táplálkozás részévé váljon, ezáltal pedig egy egészségesebb generáció nőhessen fel!”

A biovilág hírei, Feldolgozás

Ezüstérmes lett a búzasörök országos tesztjén az Alakor bio szűretlen búzasör

A búzasörök egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte és itthon is, különösen a nyári időszakban. A NÉBIH által 2014-ben indított Szupermenta program keretében – ami egy az élelmiszerbiztonság és az élelmiszerminőség kérdését egyedülálló módon ötvöző termékteszt program – 2016 júliusában a búzasörök kerültek a vizsgálat fókuszába.

A biovilág hírei

Már Párlat is készül az Év Biotermékéből

Az Alakor biosört választotta szeptember 10-én a 2016-os Év Biotermékének a Magyar Biokultúra Szövetség által felkért szakmai zsűri. Az ital egy másik, 18 búzasört rangsoroló megmérettetésen német, osztrák, francia és belga vetélytársakat megelőzve második helyezést ért el. Az alig három éve kapható, egyetlen hazai versenyzőt ebben a körképben csak egy 570 éves belga sör előzte […]

A biovilág hírei, Feldolgozás

A Bio Suisse új takarmánypolitikája

A svájci takarmányelőállító ágazat (gyártók, takarmánykeverék előállítók, importőrök, kiskereskedők és a Bio Suisse) az elmúlt évben új takarmány stratégiát fogadott el. Úgy döntöttek, hogy a jövőben a svájci Bio Suisse gazdaságok állatai kizárólag Európából származó BIOSUISSE BIO takarmányt kaphatnak majd.

A biovilág hírei

Génmódosítással előállított allergén enzimek

Allergének lehetnek a génmódosítással előállított enzimek, amelyeket élelmiszerekben, parfümökben, gyógyszerekben vagy tisztítószerekben használnak, ezért ugyanúgy kellene tesztelni azokat, mint a vegyszereket – állítják a szakértők. Az enzimek felhasználása robbanásszerűen megnőtt az elmúlt időszakban, például azért, hogy fokozzák az alacsony zsírtartalmú termékek ízét.

A biovilág hírei

USA: Egyre nő az igény a biotermékek iránt

Az Amerikai Egyesült Államokban óriási mennyiségben termesztenek kukoricát és szóját. Ennek ellenére a tengerentúlról, például Romániából, Törökországból és Ukrajnából származó import mennyisége folyamatos növekedést mutat. Ennek oka az, hogy az USA-ban a termés 90%-át genetikailag módosított fajták szolgáltatják.

A biovilág hírei

Ökológiai gazdálkodás az EU-ban, számokban

Nemrégiben látott napvilágot az ökológiai gazdálkodók mozgalmának nemzetközi szervezete (IFOAM) EU-ra vonatkozó éves jelentése 2015-ről, melyben arról tudósítanak, hogy Európa ökológiai gazdálkodásban a világelsők közé tartozik. A Közös Agrárpolitika (KAP) keretében a gazdálkodók anyagi támogatást is kapnak, emellett az európai bio ágazat erős intézményrendszerrel rendelkezik.

A biovilág hírei

A génmódosított növények jelentősen megnövelik a növényvédő szerek alkalmazását

A Virginiai Egyetem közgazdászának, Federico Cilibertonak nemrég napvilágot látott új tanulmánya szerint a génmódosított (GM) növények széleskörű elterjedése csökkentette a rovarölő szerek alkalmazását, ugyanakkor jelentősen megnövelte a gyomirtó szerek használatát, ennek következtében a gyomok egyre inkább ellenállóvá válnak.

A biovilág hírei