A biovilág hírei

Génmódosítással előállított allergén enzimek

Allergének lehetnek a génmódosítással előállított enzimek, amelyeket élelmiszerekben, parfümökben, gyógyszerekben vagy tisztítószerekben használnak, ezért ugyanúgy kellene tesztelni azokat, mint a vegyszereket – állítják a szakértők. Az enzimek felhasználása robbanásszerűen megnőtt az elmúlt időszakban, például azért, hogy fokozzák az alacsony zsírtartalmú termékek ízét.

A biovilág hírei

USA: Egyre nő az igény a biotermékek iránt

Az Amerikai Egyesült Államokban óriási mennyiségben termesztenek kukoricát és szóját. Ennek ellenére a tengerentúlról, például Romániából, Törökországból és Ukrajnából származó import mennyisége folyamatos növekedést mutat. Ennek oka az, hogy az USA-ban a termés 90%-át genetikailag módosított fajták szolgáltatják.

A biovilág hírei

Ökológiai gazdálkodás az EU-ban, számokban

Nemrégiben látott napvilágot az ökológiai gazdálkodók mozgalmának nemzetközi szervezete (IFOAM) EU-ra vonatkozó éves jelentése 2015-ről, melyben arról tudósítanak, hogy Európa ökológiai gazdálkodásban a világelsők közé tartozik. A Közös Agrárpolitika (KAP) keretében a gazdálkodók anyagi támogatást is kapnak, emellett az európai bio ágazat erős intézményrendszerrel rendelkezik.

A biovilág hírei

A génmódosított növények jelentősen megnövelik a növényvédő szerek alkalmazását

A Virginiai Egyetem közgazdászának, Federico Cilibertonak nemrég napvilágot látott új tanulmánya szerint a génmódosított (GM) növények széleskörű elterjedése csökkentette a rovarölő szerek alkalmazását, ugyanakkor jelentősen megnövelte a gyomirtó szerek használatát, ennek következtében a gyomok egyre inkább ellenállóvá válnak.

A biovilág hírei

Az állatok nem az élelmiszeripar találmányai

Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) arra készül, hogy szabadalmat jegyezzen be olyan lazacokra, melyeket bizonyos növényekkel táplálnak. A hivatal arról tájékoztatta a szabadalom ausztrál kérelmezőjét, hogy néhány hónapon belül pozitív elbírálásra számíthat. A szabadalom kiterjed a lazacra és a halolajra is.

A biovilág hírei

Elment az agrotechnika és a gyomfésű művésze

A minap kaptuk a szomorú hírt, hogy hirtelen halállal, váratlanul eltávozott közülünk Bolye Ferenc, a Kishantosi Mezőföld Népfőiskola és a kishantosi Ökológiai Mintagazdaság egyik megálmodója. Ferenc remek ember és szakember volt. Példa lehet mindazok előtt, akik élethivatásuknak tekintik a jó mezőgazdaságot, emelkedettebben az embertársak ellátását egészséges, biztonságos és finom élelemmel.

A biovilág hírei

Biobúcsú 2016

2016. szeptember 10-én, szombaton került megrendezésre a Biobúcsú, a Biokultúra Ökopiac melletti szabadtéri színpadon. A látogatók 9 és 15 óra között vehettek részt a különböző programokon. A színpadon Czeller Gábor, a Magyar Biokultúra Szövetség elnöke köszöntötte a látogatókat, majd megnyitotta az idén harmadik alkalommal megrendezésre került eseményt. Bejelentette az egész napos biotermék gyűjtést is, ahol […]

A biovilág hírei

Újabb siker a Mundus Vini BioFach borversenyén

A Grand International Organic Wine Award a tanúsított ökológiai borok versenye, melyet hetedik alkalommal rendeztek meg a Mundus Vini és a BioFach, a világ egyik legjelentősebb ökológiai kiállítása szervezésében. A versenyre benevezett borokat egy 50 tagú nemzetközi, 14 országot képviselő zsűri bírálta el 2015 decemberében. A Tokaj Pendits Weingut 2008-as aszúesszenciája Grand Gold, azaz Nagy […]

A biovilág hírei, Szőlő, bor