A XXXI. Biokultúra Tudományos Nap díjazottjai

Bognár Éva – Gratulálunk a Pro Biokultúra Díjhoz, amelyet 2018-ban önnek ítélt meg a Magyar Biokultúra Szövetség vezetősége. Ez a díj a biokultúra mozgalom hátterében dolgozókat hivatott elismerni, olyan tevékenységükért, amely a „nagyközönség” számára kevésbé ismert. Elmondaná, hogy milyen tevékenységet végez? – Köszönöm a gratulációt! Húsz éve, 1998-ban ismerkedtem meg Mezei Klári nénivel, aki a.. read more →

XXXI. Biokultúra Tudományos Nap

December 1-jén délelőtt a biokultúra mozgalom ismert és kevésbé ismert, háttérben dolgozó személyiségei lepték el a MOM Kulturális Művelődési Ház gyönyörű kupolatermét. read more →

Országos szakácsverseny indul jövőre, keresik Magyarország ételét

Rétvári Bence az EMMI miniszterhelyettese, a szakácsversenyek fővédnöke, dr. Bognár Lajos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, Dr. Szabó Enikő a Nemzeti Népegészségügyi Központ Helyettes Országos Tiszti­főorvosa és Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete elnöke közös sajtótájékoztatót tartott a Magyarország étele 2019. elnevezésű, élőmunkás meleg konyhai szakácsverseny, valamint a nyolcadik éve megrendezésre kerülő OKÉS.. read more →

Peter Melchett emlékére

A GMWatch, a géntechnológiai ipar és politikai támogatóköre tevékenységét figyelemmel kísérő, az ismeretek széleskörű terjesztését vállaló, 1998-ban alakult független szervezet tisztelettel búcsúzik Peter Melchett-től, az Egyesült Királyság-beli Soil Association politikai igazgatójától, a környezetvédelmi és ökológiai mozgalmak ikonikus alakjától. read more →

Mérgezett gyermekeink

A szülők elsődleges felelőssége védelmezni gyermekeiket. De hogyan védjék meg őket a növényvédőszerek káros hatásaitól, amikor manapság az élelmiszerek 77%-a szermaradványokat tartalmaz? André Leu új könyvében, melynek címe magyarul így fordítható „Mérgezett gyermekeink: Útmutató szülőknek a biztonságos növényvédőszerek mítoszához” (Poisoning Our Children: The Parents’ Guide to the Myths of Safe Pesticides) lerántja a leplet a.. read more →

Húsos tanácsok

Szeretné tudni, hogy mi minden lehet a tányérjára került húsban? Egy a Consumer Reports fogyasztóvédelmi portálon nemrégiben megjelent írás szerint egy amerikai szermaradvány vizsgálat során kiderült, hogy az emberi fogyasztásra szánt hús nem csak hogy gyógyszermaradványokat tartalmaz, de a szermaradványok között lehetnek olyan anyagok is, melyek az élelmiszertermelésben a szigorúan tiltott szerek közé tartoznak. read more →

Pert vesztett a Monsanto

Az amerikai Ökológiai Fogyasztók Egyesülete (Organic Consumers Association) óriási, egybehangzó köszönetét fejezi ki mindenkinek, akik a Monsanto cégóriás híres-hírhedt Roundup termékével kapcsolatban indított peres eljárásban kitartóan helyt állt. read more →

Méhekre ártalmas peszticid

Kutatók figyelmeztetnek arra, hogy az eredetileg egy, a neonikotinoidok helyettesítésére kijelölt új peszticid csoport ugyanolyan ártalmasnak bizonyult beporzó méhek esetében, mint maga a betiltott hatóanyag. read more →

IFOAM rendezvényszervezés támogatás

Szakmai rendezvények szervezése során alapvető fontosságú, hogy az érintett résztvevők időben értesülhessenek az eseményről. Az IFOAM több, mint 20 000 ökológiai és fenntartható gazdálkodásban tevékenykedő termelővel áll kapcsolatban a világ több, mint 120 országában, így segíthet elérni az egyes célközönségeket. Akár szakmai vásár, konferencia, vagy nemzetközi kongresszusról legyen szó, az IFOAM számos promóciós csomagot kínál az.. read more →

A jövő élelmiszerei

A Bécsi Egyetemen szeptember 25-én megrendezett 12. Európai Ökológiai Konferencia központi témája a jövő élelmiszertermelése volt. A rendezvényen megjelent a szakma élvonalát képviselő több mint kétszáz résztvevő. read more →