A klímabarát gazdálkodást ösztönző SOLMACC-projekt zárása

Öt gyümölcsöző évet követően, a 2013 októberében indult, a klímabarát ökológiai gazdálkodás előnyeit bemutatni szándékozó európai uniós SOLMACC-projekt végéhez érkezett. read more →

Börtönbüntetés méhcsaládok pusztulása miatt

Ausztriában nemrégiben egy gyümölcstermesztőt börtönbüntetésre ítéltek, mivel feltehetően méhek haláláért tehető felelőssé. read more →

Decembertől újabb 12 milliárd forintos kiegészítő területalapú támogatási keret nyílik meg az ökológiai gazdálkodók számára!

A még 2015 őszén meghirdetett, a 2016. 01. 01. – 2020. 12. 31. közötti 5 éves időszakban igényelhető VP ÖKO I. támogatási ciklus mellé várhatóan idén novemberben jelenik meg a 2019. 01. 01. – 2023. 12. 31. közötti időszakban igényelhető VP ÖKO II. támogatási ciklus pályázati felhívása „VP4-11.1.-11.2.-18. – Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” címmel. A kérelembeadó felület a tervek szerint.. read more →

Csak lassan?!

Az egyik legnagyobb amerikai befektetési bank, a Goldman Sachs nemrég kiadott jelentésében figyelmezteti a pénzembereket: óvatosan kell közelíteni a biotechnológiához és a génterápiához, mert ha túl hamar meggyógyulnak az emberek, nem lesz kit kezelni, így nem térülnek meg befektetéseik. read more →

Rezisztens nyári almaújdonság!

Allegro bemutató a Holland Alma Kft.-nél A fogyasztói szokások átalakulásával párhuzamosan egyre inkább teret nyer az almatermesztők körében az ökológiai növényvédelmi szemlélet alkalmazása. A sokszorosan kielégítetlen bio gyümölcs piaci kereslet miatt az utóbbi években sok almatermelő állítja át meglévő ültetvényeit biológiai növényvédelmen és növényápoláson alapuló ültetvénnyé. A bio átállás a hagyományos fajtákkal telepített ültetvényekben is.. read more →

Élelem és érzelem

Étkezésünk befolyásolja hangulatunkat, ez nem is kérdés. A finomított szénhidrátok, vagyis a tésztafélék, fehérkenyér és más feldolgozott élelmiszerek fogyasztása álmossá és lassúvá tesz, míg a nyers gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával ellentétes hatást érhetünk el, vagyis javul hangulatunk és egész életfelfogásunk is, áll az Új-Zélandon működő Otago Egyetem által készített tanulmány középpontjában, mely alátámasztja azt a.. read more →

Várni, de mire?!

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) nemrég a nyilvánosság elé terjesztette jövőbeni terveit a génmódosított élelmiszerek jelölésére vonatkozóan. A tervezett logó élénk színű és vidám, ám egyáltalán nincs feltüntetve rajta, hogy ’GMO’. read more →

Éhhalál fenyegeti Európa fáit

Tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a légszennyezés megölheti Európa fáit, mivel elpusztulnak a létezésükhöz nélkülözhetetlen, a gyökérzónában tenyésző gombafajok, melyek a gyökereken élnek, vízzel és ásványi anyagokkal látják el a fákat – mondta a BBC-nek dr. Martin Bidartondo, a londoni Imperial College természettudományos tanszékének és a kewi Királyi Botanikus Kertek (Royal Botanic Gardens, Kew) munkatársa. A.. read more →

Tudod, hogy honnan van a hús?

Ha az Amerikai Egyesült Államokban a vásárlók paradicsomot vásárolnak a szupermarketben, akkor tudják, hogy az import áru Mexikóból való, az édesítő Vietnámból jön, a bevásárlókosarukba pakolt csirke is egy másik országból származik. Az eredetmegjelölésre vonatkozó törvény (Country-of-origin-labeling, COOL) értelmében ezeket a termékeket meg kell jelölni olyan címkével, melyről leolvasható, ha az adott áru importból származik. read more →

Ki táplálja majd a világot?

Ki táplálja majd a világot a jövőben? Igazi emberek, vagy arctalan multik? – a Monsanto és a Bayer vállalatóriások jelenleg folyamatban lévő egyesülése komoly kérdéseket vet fel. Milyen mezőgazdaságot is szeretnénk valójában? Hacsak nem történik valami váratlan fordulat, egy hihetetlenül erős vállalat kap zöld utat arra, hogy dominálja a világ mezőgazdaságát. read more →