Tudod, hogy honnan van a hús?

Ha az Amerikai Egyesült Államokban a vásárlók paradicsomot vásárolnak a szupermarketben, akkor tudják, hogy az import áru Mexikóból való, az édesítő Vietnámból jön, a bevásárlókosarukba pakolt csirke is egy másik országból származik. Az eredetmegjelölésre vonatkozó törvény (Country-of-origin-labeling, COOL) értelmében ezeket a termékeket meg kell jelölni olyan címkével, melyről leolvasható, ha az adott áru importból származik. read more →

Ki táplálja majd a világot?

Ki táplálja majd a világot a jövőben? Igazi emberek, vagy arctalan multik? – a Monsanto és a Bayer vállalatóriások jelenleg folyamatban lévő egyesülése komoly kérdéseket vet fel. Milyen mezőgazdaságot is szeretnénk valójában? Hacsak nem történik valami váratlan fordulat, egy hihetetlenül erős vállalat kap zöld utat arra, hogy dominálja a világ mezőgazdaságát. read more →

Vád a Monsanto ellen

A világ legelterjedtebb gyomirtó szerét a Monsanto vállalat 1974-ben Roundup néven hozta forgalomba, mint technológiai áttörést, azt hirdetve, hogy a termék majdnem minden gyomot kiírt, anélkül, hogy ártalmas lenne az emberekre, vagy a környezetre. A Roundup termékeket mára már 130 országban regisztrálták és több mint 100 szántóföldi növény esetében engedélyezték. read more →

Nem is annyira ígéretes?!

Mindenki szeret jó érzéssel gondolni a jövőjére. Biztosan mindenki hallott már arról, hogy 2050-re a tudomány által kifejlesztett high-tech élelmiszerek biztosítják majd a Föld addigra mintegy 9 milliárdos lakosságának ellátását. Az ipar által dédelgetett elmélet szerint a laboratóriumokban előállított élelmiszerek, a genetikailag módosított, nagyobb hozamokat biztosító növények és állatok fogják fedezni a megnövekedett szükségleteket. Egy.. read more →

Totálisan toxikus

A Monsanto vállalat elhíresült Roundup gyomirtója még károsabb az emberi egészségre, mint azt korábban gondoltuk. A Guardian oldalain nemrég megjelent írás szerint a legújabb vizsgálatok azt mutatják, hogy a szer legaktívabb összetevője, a glifozát a végtermék előállítása érdekében más vegyszerekkel kombinálva még sokkal mérgezőbb, mint a glifozát maga.  read more →

Amerikai gazdák és élelmiszeripari vállalatok harca

Az Egyesült Államok gazdálkodói és a világ vezető élelmiszer vállalatai harcban állnak egymással, mivel a kormány a génmódosított összetevőket fel szeretné tüntetni az ételek csomagolásán. A nagyvállalatok túlnyomórészt azt támogatják, hogy a gyártóknak kötelező legyen az élelmiszereken feltüntetni az összes olyan hozzávalót, amelyek genetikailag módosítottak. read more →

Élen járó Hawaii

Hawaii szigetén egy korábbi cukornád ültetvényen, távol a turisták által strandolásra használt partszakaszoktól, agrokémiai vállalatok titkos, mérgező növényvédőszer koktélokkal kísérleteznek génmódosított kukoricafajtákon. read more →

Búcsú

Az amerikai Ökológiai Fogyasztók Egyesülete (Organic Consumers Association, OCA) 2018. június 2-án elvesztette egy nagyszerű aktivistájukát, Mike Durshmidt-t. Mike 1992-ben kezdte munkáját az OCA-nál, amikor önkéntesen jelentkezett chicago-i koordinátornak a Beyond Beef/McDonald’s kampányban. A nemzeti kampány a McDonald’s-ra igyekezett nyomást gyakorolni, hogy több vegetáriánus ajánlatot is vegyen fel étlapjára és egészségesebben, humánusabban, fenntarthatóbb körülmények között.. read more →

A ketreces tojás vége

Franciaországban 2022-től a szupermarketekben nem árulhatnak ketreces tartásból származó tojást. A francia mezőgazdasági miniszter, Stéphane Travert is megerősítette a hírt. Franciaország az Európai Unió legnagyobb tojástermelő tagországa, a sorban utána Olaszország és Németország következik. A franciák 2016-ban évi 14,3 milliárd darab tojást termeltek. A termelés során úgynevezett feljavított ketrecekben tartják a tojókat, ami azt jelenti,.. read more →

Pótolhatatlan poszméhek

A Virginiai Egyetemen (USA) a Matthew H. Koski által vezetett kutatások rámutattak, hogy az élőhelyek csökkenése, a növényvédő szerek használata, a klímaváltozás, a nem őshonos fajokkal való versengés és a behurcolt paraziták miatt egyre csökken a növények megporzását végző poszméhek száma. read more →