Méheink közös afrikai őstől származnak

A néhány éve Burmában talált őskövületbe ágyazott méhlelet életkorát mintegy 100 millió évre becsülik a kutatók, ami jóval meghaladja a méhfaj megjelenésének idejéről (30 millió év) eddig alkotott elképzelésünket. tovább →

Atka ellen a nyár végén és ősszel

Közvetlenül a hordás és az utolsó pörgetés befejeztével kerülhet sor az atka elleni vegyszer, ill. természetbarát szerrel történő védekezésre, hogy a méhcsalád biztosan és egészségesen készüljön fel az áttelelésre. A méz egyre kiválóbb minősége érdekében elsősorban a szerves savak alkalmazása javasolt az alábbiak figyelembe vételével tovább →

Milyen kaptárokat használunk? Honnan származnak?

A kasos méhészkedés egyes területeken sokáig életképesen működött a keret, illetve a kaptár “felfedezése”, alkalmazása után is. Ennek alapját a hosszan tartó méhlegelőn főképp a rajoztatás és a viasztermelés biztosította. tovább →

A méhészvilág közepe: Apimondia

A méhészek és a méhészettel foglalkozó kutatók, kereskedők, forgalmazók, eszköz-és gyógyszergyártó cégek kétévente megrendezésre kerülő tudományos, szakmai világkonferenciája és kiállítása az APIMONDIA kongresszus. (Fotó: December van, a méhészek ekkor emlékeznek meg Szent Ambrusról, a méhészet védőszentjéről) tovább →

Őszi tennivalók a méhészetben

A 2006. évi telet követően az idei méhészeti szezon nyáron is bővelkedett meteorológiai szélsőségekben. Gondoljunk csak az akácot is érintő fagyokra, majd az országos rekordhőmérsékletre, amely heteken át tartott és több helyen meghaladta a 40°C fokot, majd az ezt követő aszályos időre. tovább →

Ismét a mézminőségről és a hamisításról

Az ökológiai gazdálkodók, így a bioméhészek érdeke is, hogy az általuk termelt méz messzemenően megfeleljen a konvencionális, valamint a bio előírásoknak. Ez utóbbinak a méhészetek éves ellenőrzése is fontos részét képezi.Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) az idén ismét ellenőrizte az üzletekben kapható mézek minőségét (15 gyártó/forgalmazó cégtől 45 mintát vettek). A cél többek között.. tovább →

A méhanya nevelése, tenyésztés

A méhanyák nevelése és az ehhez is kapcsolódó tenyésztési eljárások szakszerű alkalmazása az ökológiai gazdálkodás során a méhész kezében kiemelt jelentőségű eszköz. Miért? Közismert, hogy a jó családok teljesítménye, előnye nem csak a nagyobb hozamban jelentkezik. Ez végül is igen sok, egymással összefüggő folyamat végeredménye, de az ördög mindig a részletekben van.(Fotó: Jól befogható, ismert származású.. tovább →

A főhordás előtt

Az igen enyhe télen a fiasítás általában már januárban jelentősebben megkezdődött, így a kora tavaszi fogyasztás a szokásosnál több élelmet igényelt. A változatos és sokszor szeszélyes áprilisi időjárásban is segíthetjük a méhcsaládokat. tovább →

A telelésről

Ez a szám februári megjelenésű, így január elején, amikor e sorokat írom, még nem tehetünk pontot a telelésre. Ugyan szokatlan módon, 10°C feletti hőmérséklet is előfordult és kirepültek a méhek. tovább →

Bioöröklakás méheknek

Gyakorta mérgelődnek a méhészek a kaptárjaik gyors elöregedése, gombásodása miatt. A hagyományos hétköznapi méhészeti gyakorlatban a kaptárok külső felületének kezelését, védelmét korszerű festékekkel, vegyszerekkel, olajokkal ajánlják a méhészeti kézi könyvek, folyóiratok. tovább →