Hogyan „készül” az Év Bioterméke?

2004-ben a XVII. Biokultúra Napon egy bioalmalé nyerte el az „Év bioterméke” címet és közönségdíjjal is jutalmazták. Az almát termeli és a bioalmalevet forgalmazza Hámori András, akivel nyíregyházi almaültetvényében beszélgettem. read more →

Így termesztem a biokajszit

1997-ben kezdődött ismeretségem a biotermeléssel. Akkor az Abaúji Charolais Rt. vezérigazgatójaként a Hortobágyi Génmegőrző Kht nyugalmazott igazgatójának, Götz Csabának figyelemfelhívása után döntöttem arról, hogy a 2000 ha-os gazdaság területéből 300 ha-on megkíséreljük a biotermesztés bevezetését. read more →

Bioőszibarack Szobról

Az Eurotrust Consult Kft. szobi barackosában több mint 50 hektáron biotermesztést folytatnak. Tavaly kezdték friss piacon is kínálni a termést. Eredményeikről, a termesztés legfontosabb elemeiről Bernát István ágazatvezető nyilatkozott. read more →

Meggytermesztési ökotapasztalatok

MOTTÓ: „Jóanyám ha beteglátogatásra ment, mindig egy üveg meggybefőttet vitt magával.” read more →

A gyümölcsös és szőlő őszi-téli ápolása

Az ökológiai gyümölcsösben, szőlőben jól kiválasztott növényvédőszerrel, jókor és jól végrehajtott lemosó permetezésekkel még fokozottabban meg kell alapozni a következő év növény-egészségügyi helyzetét mint a szokványos gazdálkodásban, tekintettel arra, hogy ebben a gazdálkodási módban a tenyészidőszakban elvégezhető kezelések szerei igen szűk kínálatból válogathatók ki. Ezzel szemben a szokványos gazdálkodásban a rosszul végrehajtott, vagy elmaradt lemosó.. read more →

Mire jó a homoktövis?

A homoktövis az ezüstfélék családjába tartozó lombhullató, kétlaki, kb. 4 méter magasra megnövő cserje. Hazánkba ennek a vadontermő (ma már védett) növénynek a nemesített változatát termesztik a 80-as évek közepétől. Eredetileg Szibériából, a Barnauli Gyümölcstermesztési Kutató Intézetből került hozzánk. A honosítási kísérlet azt eredményezte, hogy a behozott 15 fajtából 4 bizonyult termesztésre alkalmasnak a 90-es.. read more →

Hasznos mikroorganizmusok

A hasznos mikroorganizmusok közül mind több és több hasznos baktériumot találnak, izolálnak és használják fel a biotermesztésben a kártevők és kórokozók ellen. A baktériumok mérgező toxinokat termelnek egyes kártevők és kórokozókkal szemben, harcolnak az élettérért, táplálékért, antibiotikumokat állítanak elő, de parazitaként is kifejtik hatásukat. read more →

Újabb almafajták a biotermelésben

Kialakultak azok a termesztési technológiák és ellenőrzési rendszerek, melyek betartásával, káros anyagoktól mentes, kiváló beltartalmi értékkel rendelkező, jó ízű gyümölcs kerülhet az asztalunkra. read more →

Régi diófajták a biokertekben

Bőtermő és rezisztens fajták ajánlása Gyümölcstermő növényeink közül a dió az elmúlt másfél évtizedben nagy veszteségeket szenvedett el. Az 1950-es években 27 ezer tonnás termelése mára 4 ezer tonnára csökkent. A korábbi szép eredmények annak köszönhetőek, hogy az őshonosnak bizonyult gyümölcsfajunk az egész ország területén termeszthető volt és termékei a hazai konyha és a házigazdaság.. read more →

Rezisztens málnafajták

A hazánkban termesztett bogyósgyümölcsűeknek számos kártevője és kórokozója van, amelyek gyengítik a növény kondícióját, veszélyeztetik a termés biztonságát. A hagyományos művelésben a károk megelőzése, elhárítása érdekében rendszeres vegyszeres védekezésre van szükség. read more →