Biokenyerek nem hagyományos módon

A konvencionális kenyérgyártási technológiával készült kenyereket egyre gyakrabban felcserélik azok, akik egészségesen akarnak élni. Egyre többen keresik a biokenyeret. Zsemle Vilmos gödöllői biopék már nyugdíjas. Korábban élelmiszerboltot vezetett és az egyik megrendelője javaslatára változtatott szakmát. 21 éve pék, a veje is pék, a fia pedig cukrász. A korábbi élelmiszerbolt helyén alakította ki a pékségét. Két.. tovább →

Kistermelői kenyér, pékáru, tartós lisztes áru és rétes elő­állításának és értékesítésének jó gyártási és higiéniai gyakorlata

1. Gabonatermesztés Növényvédelem. A növényvédelemben kizárólag engedélyezett növényvédő szert szabad alkalmazni, az élelmezés-egészségügyi várakozási időt be kell tartani. A növényvédő szer felhasználást a növényvédő szer nyilvántartásban kell vezetni. Betakarítás. Ügyeljünk arra, hogy egészséges, érett, légszáraz gabonát takarítsunk be. Tárolás. Száraz, hűvös helyen tároljuk a gabonát. 2. Gabonaőrlés végeztetése malomban A gabona lisztté őrlését végeztethetik egy.. tovább →

Munkahelyet teremtettek maguknak

Nyíregyháza-Oroson él Százvainé Tatár Csilla és családja. Vállalkozásuk 1995-ben indult, amikor édesapja munkanélküli lett és a család kisebb tanakodás után úgy döntött, hogy megpróbálkoznak a biogazdálkodással. Kezdetben a nagymama beregi jándi kertjében gazdálkodtak, melyben hagyományosan penyigei szilvafák és diófák voltak. Először csak szilvalekvárt főztek. Hamarosan ugyanitt, Jándon, újabb dióst és szilvást telepítettek, később pedig a Baktalórántházától.. tovább →

Alakor a sörkészítésben

A sör kedvező élettani hatásai, gyógyító ereje feledésbe merült az idők során, manapság elsősorban élvezeti értéke és alkoholtartalma miatt fogyasztják. Csak az utóbbi évtizedben az egészségtudatos fogyasztók köre fedezte fel újra ezt az italt, mint az egészséges életmód italát. tovább →

Különleges minőségű lekvárok és gyümölcsszörpök

Különleges minőségű lekvárok és gyümölcsszörpök   2010. december 15-től lehet megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott lekvárokat és gyümölcsszörpöket előállítani és forgalmazni a Magyar Élelmiszerkönyv 2-101 számú irányelve alapján.   Különleges minőségű lekvárok A különleges minőségű lekvárok olyan készítmények, amelyeket egy vagy többféle friss vagy tartósított gyümölcsből édesítve vagy édesítés nélkül a kívánt sűrűségűre főznek. A termékben.. tovább →

Kistermelői savanyúság előállításának és értékesítésének jó gyártási és higiéniai gyakorlata

1. Növénytermesztés Növényvédelem. A növényvédelemben kizárólag engedélyezett növényvédő szert szabad alkalmazni, az élelmezés-egészségügyi várakozási időt be kell tartani. A növényvédő szer felhasználást a növényvédő szer nyilvántartásban kell vezetni. Betakarítás. Ügyeljünk arra, hogy egészséges, érett növényt szedjünk, gyűjtsünk be. Tárolás. Ha szükséges tárolni, akkor száraz, hűvös helyen tároljuk a feldolgozásig. 2. Savanyúságok előállításának fontos higiéniai követelményei A termék előállítását.. tovább →

Rendhagyó pályamódosítás – Cél a “sajátmárkás” termék kistermelői előállítása

Rendhagyó pályamódosítás Cél a “sajátmárkás” termék kistermelői előállítása   Egy Bács-Kiskun megyei településen, Szentkirályon él Lakó Pál és neje Kislőrincz Ildikó. Élettörténetük és pályamódosításuk rendhagyó, jól példázza, hogy hittel és akarattal egészségesen, tevékenyen élik mindennapjaikat.   Lakó Pál és családja a tanya előtt – A nejemmel nem a mezőgazdaságból indultunk, autófényezőként dolgoztam, 1972-ben kiváltottam az.. tovább →

Hagyományos népi ételek Hajdú-Bihar megyében a XX. század kezdetén

Hagyományos népi ételek Hajdú-Bihar megyében a XX. század kezdetén   Az vagy, amit eszel – állítja a közmondás –, és ez így igaz. Az orvostudomány szerint a betegségek 40%-a közvetlen, 40%-a pedig közvetve függ össze a táplálkozással. Az 1950-es évek végén volt utoljára, hogy egészséges környezetben élve, tápláló, ház körüli alapanyagokból, elsősorban otthon készült ételeket.. tovább →

Életformájuk a biogazdálkodás

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Penyigén az egyik legismertebb lekvárfőző Szászi Bertalanné Zsuzsa. Férjével biogazdálkodók. Szásziné Zsuzsa és férje, Bertalan a szüleiktől tanulták a gazdálkodást, akik földművelés mellett növénytermesztéssel és gyümölcstermesztéssel foglalkoztak. tovább →

Kistermelői friss hús (szarvasmarha, sertés, juh, kecske, strucc és emu, kifejlett és növendék; tyúkfélék, víziszárnyas, pulyka, galamb stb.) és húskészítmények előállításának és értékesítésének jó gyártási és higiéniai gyakorlata

Állattartás A saját gazdaságban tartott állatokkal a jó gazda gondosságával bánjunk. Az állatfajok korának és nemének sajátosságát figyelembe véve elegendően nagy és tiszta helyen tartsuk az állatokat. Az állatokat rendszeresen jó minőségű és kellő mennyiségű takarmánnyal etessük, adjunk vizet is. Betegség észlelése esetén azonnal keressük fel az állatorvost és kövessük az utasításait. Gyógykezelés esetén az.. tovább →