Kistermelői tejtermékek előállításának és értékesítésének jó higiéniai és gyártási gyakorlata

Kistermelői tejtermékek előállításának és értékesítésének jó higiéniai és gyártási gyakorlata*   1. Tejtermelés 1. 1. Állategészségügy, takarmányozás Kizárólag engedélyezett szert szabad alkalmazni, az élelmezés-egészségügyi várakozási időt be kell tartani. A takarmány adalékanyag és állatgyógyászati készítmény felhasználást a takarmány adalékanyag, illetve állatgyógyászati készítmények nyilvántartásban kell vezetni. 1. 2. Fejés Fejés előtt a tőgyet meg kell tisztítani… read more →

Hagyományokra alapozott biosajttermelés

Hagyományokra alapozott biosajttermelés   Intézményünk a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Általános művelődési Központja 2009 szeptemberében alakult a fertődi Porpáczy Aladár Kertészeti Szakközépiskola és a csermajori Ujhelyi Imre Tejipari Szakközépiskola, valamint a fertőszéplaki tájházak összevonásából.   Mint az az összevonásból is kiderül, a kertészet, a tejipar, a hagyományok ápolása és ezek összekapcsolása volt a fő cél a.. read more →

Gesztenyével Európa élvonalában

Gesztenyével Európa élvonalában   Magyarországon gesztenyegyümölcs-termesztés nem alakult ki. A gesztenyefák többsége (81,3%) szórvány. A mezőgazdasági üzemek fejlődésével fokozatosan felszámolják az idős gesztenyeállományokat, ezért erős csökkenés várható. Erre utal a szórvány állomány magasabb aránya (81%). Az összefüggő, nagyobb felületű gesztenyések kizárólag a Dunántúlon helyezkednek el. A termőtájak közül a nyugat-dunántúli a legjelentősebb, az ott elhelyezkedő.. read more →

A hagyományoké a főszerep

A Rendek család biogazdasága közismert Bács-Kiskun megyében. Kerekegyháza külterületén, tanyán élnek és közel 20 éve biogazdálkodók. A családfő Rendek László, Kerekegyházán született, felesége Olga szintén a megyében lévő településre, Fülöpházára való. Az ősi gyökerekhez egy kis kerülővel tértek vissza. Több évtizedig a fővárosban éltek, de amikor már lehetett, visszavásárolták kárpótlási jegyek segítségével a család birtokának.. read more →

Változások a kistermelői tevékenység szabályozásában

Változások a kistermelői tevékenység szabályozásában   Az alábbiakban a 4/2010 (VII.5) VM Rendelet által módosított 52/2010 (IV. 30.) FVM Rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló jogszabály fontosabb rendelkezéseit részletezzük. Értékesítés A kistermelő a rendelet 1. melléklet A. része szerinti kis mennyiségű, általa megtermelt nem állati eredetű alapterméket, alaptermékből előállított élelmiszert, valamint mézet,.. read more →

Változások az élelmiszerjogban 2010 májusától

Változások az élelmiszerjogban 2010 májusától   Az alábbiakban az élelmiszerelőállításra vonatkozó új jogszabályok fontosabb rendelkezéseit részletezzük. 57/2010. (V. 7.) FVM rendelet* az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről (2010. július 1-től hatályos.) Létesítmény engedélyezési eljárás és nyilvántartás Engedélyköteles létesítmény: ahol állati eredetű termékek előállítása történik. Az engedélyköteles létesítményt az élelmiszer-vállalkozó kérelmére a létesítmény.. read more →

Csírában az egészség – A Biogreen Kft.

Csírában az egészség – A Biogreen Kft. A Biogreen Kft. saját találmányokon alapuló innovációs tevékenységet folytat. Az egész technológia és a fejlesztés alatt levő termékek azon a felismerésen alapulnak, hogy a csírázó magvakban a csírázás korai szakaszában jelentős enzimszintézis és enzimaktivitás növekedés van. A világ növényi eredetű élelmiszertermelésének több mint 90%-a nyugalmi állapotban levő növényi.. read more →

Új kihívások útján

Új kihívások útján Bódi Csaba, a cég ügyvezetője a Mosonmagyaróvári Agrártudományi Egyetemen végzett, miután agrármérnöki diplomát kapott egy évig tevékenykedett intézeti mérnökként. A cégnél 1993. október 1-je óta dolgozik, először mint ügyvezető asszisztens, utána a gazdasági igazgatói posztot töltötte be. 2005. július 1-je óta a HIPP Kft. ügyvezető igazgatója. A HiPP filozófiája Az a HIPP-filozófia,.. read more →

A legjobbat a babának – a legjobbat a természetnek

A legjobbat a babának – a legjobbat a természetnek Hipp, hipp, hurrá! Működésének 10 éves évfordulóját ünnepelte Hanságligeten a hazai nagyüzemi biotermesztés elkötelezett pártfogója és feldolgozója, a magyarországi Hipp Kft. bébiétel-gyártó üzeme.   A családias hangulatú ünnepségen a tulajdonos, Claus Hippúr köszönetet mondott a cég magyarországi részlege több mint 150 alkalmazottjának megbízható munkájukért. Saját maga.. read more →

A legelőtől az asztalig

Összeállításunkban bemutatjuk, hogy milyen munkafolyamatokon keresztül jut el a fogyasztóig az ökológiai gazdálkodásból származó állatok húsa. read more →