Gondolatok a lekvárok és mártások gyártásáról

Gondolatok a lekvárok és mártások gyártásáról Mintegy tizenöt éve foglalkozunk bioélelmiszerek előállításával. Évek óta visszatérő téma a valóban jó minőségű biolekvár és -mártás gyártása. Ezt indokolja a piaci kereslet és a termelőknél jelentkező gyümölcs és zöldség kínálat is. Ha a piaci oldalt nézzük: ma Magyarországon csak méregdrágán lehet kapni olyan dzsemet, amely gyümölcsből készült és.. read more →

A fagyasztásnál nagy úr a pontosság

A fagyasztásnál nagy úr a pontosság A mélyhűtés ideális feldolgozási forma a biotermékek esetében, hiszen kíméletesen őrzi meg az eredeti termék beltartalmi értékeit, és a szezonon kívül kiegyenlített áron teszi azokat elérhetővé a vásárló számára. A szarvasi BioHungaricum Kft. 10 éve foglalkozik vegyszermentes zöldség- és kis mennyiségben gyümölcsfélék termelésével és termeltetésével, gyorsfagyasztással történő feldolgoztatásával és.. read more →

A hitelesség a döntő

A hitelesség a döntő A Herbária Rt. elsősorban vadon termő, biominősítéssel rendelkező területekről begyűjtött gyógynövények elsődleges feldolgozásával (vágás, rostálás, őrlés), illetve az ezekből készült filteres és tasakolt teák gyártásával, értékesítésével foglalkozik. Filteres és tasakolt gyógynövények alkotják a társaság bio termékpalettáját, amelyből 12 termék saját gyártású. Czirbus Zoltán termelés és logisztikai igazgatótól megtudtuk: tavaly az alapanyagokat.. read more →

Feldolgozás károsítás nélkül – tanítják

Feldolgozás károsítás nélkül – tanítják A biotermékek feldolgozása nagyon nagy figyelmet igénylő tevékenység. Lényeges, hogy a különféle eljárások során ne tűnjenek el az alapanyag legfontosabb alkotórészei. A kőbányai Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakközépiskola tanműhelyének gyakorlatvezető tanárát, Müller Péterné élelmiszeripari mérnököt a feldolgozás módszereiről kérdeztük. Mint megtudtuk, az iskola saját tanműhelye kizárólag bérmunkában dolgoz fel biotermékeket. Az.. read more →

Inkák kincse – amaránt

Inkák kincse – amaránt Napjaink táplálkozásának pozitív divatirányzata, miként állítsuk össze étrendünket az emberi szervezet számára lehető legideálisabbá. A helyes összetétel megtalálása gyakran nem egyszerű, amit a táplálék-kiegészítők gyártásának egész iparággá fejlődése is bizonyít. A különböző hiánytünetek elkerülése fokozott problémát jelent a betegeknek, a különböző ételallergiában szenvedőknek vagy a kismamáknak, a sportolóknak. Az amaránt, ez.. read more →

A hal jót tenne – ha szeretnénk

A hal jót tenne – ha szeretnénk Az ökológiai haltermelés a biogazdálkodás egyik legfiatalabb ága, de rendkívüli lehetőségeket rejt magában. Magyarországon jelenleg közel 6000 ha vízfelületen folyik ökológiai haltermelés, melyből 5000 ha átállt és átállási időszak alatt álló területtel képviselteti magát a Hortobágyi Halgazdaság Rt. Magyarországon a természeti adottságok, a termelési feltételrendszerek, valamint a szakmai.. read more →

Biosajtüzem Gyűrűfűn

Biosajtüzem Gyűrűfűn Bugacon az idősebb és ifjabb Farkas Ferenctől nem idegen a mezőgazdasági tevékenység. Idősebb Farkas Ferenc 30 évig libatartó volt, törzsállomány tartásával, libahizlalással foglalkozott. A fia is követte a példáját a libatartásban. Szalóki Zsuzsa és Kulcsár András 1999-ben költözött Gyűrűfűre. Zsuzsa eredeti foglalkozását tekintve gyógypedagógus és zsurnaliszta, András pedig népművelő. A hagyományos paraszti szemléletet.. read more →

Biosajtok – ősi receptek alapján

Biosajtok – ősi receptek alapján Hajdú-Bihar megye déli részén, Berettyóújfalu közelében található Bakonszeg, amely jelenleg 1500 lakost számlál. Az 500 évvel ezelőtti feljegyzések szerint ősidők óta az Erdélyből téli időszakban délre vándorló juhok telelőhelye volt ez a terület. Manapság Bakonszegen található az Awassi Részvénytársaság központja, amelyet 1996-ban alapítottak. Ötezer anyajuhot tartanak, ebből 3000 a gyimesi.. read more →

Tejek dicsérete

Tejek dicsérete A juh és a kecske teje valamint a belőle készült termékek az iparszerű élelmiszer-termelés térhódítása miatt Európa-szerte kiszorultak a városi ember asztaláról. Hazánkban a mezőgazdaság központosítása e folyamatot tovább erősítette. Értékesíthetőségüket hátrányosan érinti az a tény is, hogy egyes termelők szakszerűtlen technológiája és hanyagsága miatt a köztudatban elterjedt, hogy kellemetlen mellékízük van. Ma.. read more →

Kistermelői élelmiszertermelés, -előállítás és értékesítés

Kistermelői élelmiszertermelés, -előállítás és értékesítés A kistermelői élelmiszertermelés, -előállítás és értékesítés feltételeit a 14/2006. (II. 16.) FVM-EüM-ICSSZEM együttes rendelet határozza meg: Kistermelő az a természetes személy (adózási szempontból mezőgazdasági őstermelő vagy egyéni vállalkozó), aki kis mennyiségű mezőgazdasági terméket állít elő. Elsődleges termelés: elsődleges termékek előállítása, termesztése vagy tenyésztése, beleértve a termés betakarítását, a fejést és.. read more →