Magyar földről, magyaroknak

Magyar földről, magyaroknak   Zabodál Imre 47 éves kistarcsai biogyümölcstermelő és -feldolgozó sajátos életpályát tudhat maga mögött. Feleségével Krisztinával közösen virágkötészetet alakítottak ki. A biotermeléssel először hobbiszinten ismerkedtek meg. A virágkötészet teremtette meg a gazdaságuk anyagi alapjait. Két fiuk közül az egyik 21 (Iván) éves, a másik 3 esztendős (Imre). A Gödöllői dombság elején, tengerszint.. read more →

Ahol minden biotermék összefut

A fővárosi Százados úton található az egyik legismertebb hazai gyógynövény forgalmazó áruház, amelyet Herbaház néven ismernek a vásárlók és a biotermék előállítók. Ez a kereskedőház azon kevesek közé tartozik, ahol mind a nagykereskedőket és kiskereskedőket, valamint a magánszemélyeket egyidejűleg kiszolgálják. (Fotó: A Herbaház épületegyüttese) read more →

Bioételek óvodának, iskolának, szülőnek

Bioételek óvodának, iskolának, szülőnek   Atörökbálinti Biogastro Kft.-t két éve alapította Vernes Ibolya ügyvezető és családja. A Biogastro Kft. a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által ellenőrzötten végzi tevékenységét, a HU-ÖKO-01 kód használatára jogosult. A bioalapanyagok tárolására megfelelő raktárakkal rendelkeznek, ahol a saját főzésű baracklekvárjaik is helyet kapnak A társaság elsősorban azoknak az óvodáknak és iskoláknak,.. read more →

A kedvenc: borjúpaprikás juhtúrós sztrapacskával

A kedvenc: borjúpaprikás juhtúrós sztrapacskával   A Nagykunság tradicionális fővárosában Karcagon, tavaly nyílt egy négycsillagos biohotel és hagyományőrző bioétterem, amely a Nimród nevet kapta. E mezőgazdasági településen nagy hagyománya van a vadászatnak és a gasztronómiának. Ifjabb Hubai Imre kertészmérnök, a Nimród Bioszálloda és Bioétteremügyvezető igazgatója, egyik tulajdonosa – Vannak olyan ételek, amelyek kimondottan Karcaghoz köthetők… read more →

Csíráztatás felső fokon

Csíráztatás felső fokon     A növényi csírákat mostanában kezdik felfedezni az egészségüket megőrizni akaró fogyasztók. Csírához jutni nem is könnyű, mint ahogy azt első pillanatban gondolnánk. A csíra természetes úton hosszú ideig készül el.   Akadnak biocégek, akik csírakészítésre szakosodtak és bevetik a modern technikát is. Az Ökovital Kft. 2006 õszétõl folytatja a vízkultúrás.. read more →

Bioparadicsomlé az iskolából

Bioparadicsomlé az iskolából   A Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Intézet Gyakorlóiskola és a Biokultúra Egyesület 2000 októberében együttműködési megállapodást írt alá, melynek lényege az, hogy az iskola vállalja a biotermelők által megtermelt biotermékek feldolgozását. Az első feldolgozás már meg is történt; szarvasi bioparadicsomot dolgoztak fel ivólének a Fülöpkert Bio Szövetkezet megrendelésében. Riportalanyaim Müller Péterné gyakorlati.. read more →

Biotej a Laktate Dornától

Biotej a Laktate Dornától   Vatra Dornei városa a Keleti Kárpátokban a Máramarosi havasok, Kelemen havasok közelében, a Beszterce hegység és a Borgói hegység közötti völgyben van, az ukrán határ közelében. A valaha határőr-faluban később országosan ismert gyógyfürdőtelep épült. Környéke páratlanul szép vidék. A hegyvidék állattenyésztése jelentős, a Laktate Dorna biotej-feldolgozó üzem impozáns fejlődésnek indult… read more →

Biofeldolgozók felelőssége

Biofeldolgozók felelőssége   A Feldolgozók Biokultúra Egyesülete 2003-ban alakult, jelenleg 13 tagja van, Nyugat-Magyarországról és Pest megyéből is. Az egyesület a Magyar Biokultúra Szövetség tagja. A biofeldolgozók kis hányadát tömöríti. 2009 évre kitűzött fő feladatuk az, hogy a létszámukat növeljék. A biotermék feldolgozókat nem tudják kötelezni arra, hogy valamennyien egyetlen szervezetbe tömörüljenek, ezért inkább kedvezményes.. read more →

Naszálytej a minőségért

Naszálytej a minőségért   A Naszálytej jogelődje már a hetvenes évek óta jelen van a piacon, mint Közép-Magyarország egyik jelentős tejfeldolgozó üzeme. A cég privatizációjára 1991-ben került sor. Ekkor még a területi elvekre épülő körzeti ellátási rendszer keretében a társaság fő feladata Vác és környékének alapvető tejtermékekkel való ellátása volt. 1998-ban tulajdonosváltás következett be, de.. read more →

Az élet forrása

Amikor egy növény csírázik, akkor a csírában lévő jó néhány hatóanyag-tartalom körülbelül 1500-szorosa a kifejlett növényének. Mondhatni, olyan mint az anyatej, koncentrált tápanyag-tartalommal rendelkezik, mert kellenek azok az anyagok, amiktől a növény erőre kap és növekedni tud. Ha ezt a hatóanyagot bevisszük a szervezetünkbe, akkor nagyon jótékony hatást fog kifejteni bennünk. read more →