Európai Élelmiszerlánc és Parlament

Európai Élelmiszerlánc és Parlament   A következőkben figyelemre méltó tényeket és tapasztalatokat közlünk „A Kárpátok-Eurorégió élelmiszerlánc felügyeleti körképe: Az Európai Élelmiszerlánc Parlament megalakítása és bemutatása” konferencián elhangzott előadásokból. (A szerk.) Sok érdekes előadást hallgathattunk meg a konferencián. Ezek közül a fogyasztó szempontjából, a legérdekesebbekből, a megfontolásra érdemesekből idézek. Az adalékanyagok szükségességéről megosztott a közvélemény. Az.. read more →

Élelmiszer-biztonság és nyomon követés

Élelmiszer-biztonság és nyomon követés   Az utóbbi évek nagy élelmiszer-botrányai – a BSE, a belga dioxinos csirke ügye, vagy a génmanipulált anyagok takarmányba, élelmiszerbe kerülésének kérdése stb. – nyomán egyre több szó esik az élelmiszer-biztonságról. A vásárlók, fogyasztók fokozódó bizalomvesztése egyre nagyobb nyomást gyakorol az élelmiszer előállítókra, a hatóságokra és a törvényhozókra, hogy egységes szabályozást.. read more →

Biolekvár és biopálinka Tarpáról

Biolekvár és biopálinka Tarpáról   Tarpa község Nyíregyházától északkeletre, mintegy 72 km távolságra található. Az elmúlt évszázadokban nagy jelentősége volt a tarpai hegyen a szilva, körte, alma és szőlőtermesztésnek. Egészen korai adat van arról, hogy nagy mennyiségben főzték itt a jó minőségű tarpai szilvapálinkát. A településhez közel eső domboldalon már a 16. században működtek borházak,.. read more →

Biotermékeink mind külföldre mennek

Biotermékeink mind külföldre mennek   A D-Paprika Kft. 1989-ben alakult jelenlegi székhelyén és telephelyén Csólyospáloson. Ez a település az Alföld szívében, a napsütéses órákban gazdag Bács-Kiskun megyében található Szeged és Kecskemét között félúton. Szárított bioalma chips kézi válogatása A szárítóüzem a környékben termelt mezőgazdasági termékek – zöldségfélék, tökfélék, káposztafélék, gyümölcsök – szárítására, aszalására jött létre… read more →

Van még hely a hűtőházban

Van még hely a hűtőházban   A Zalai dombságon található egy kis lélekszámú település, Bagod, mintegy 10 kilométerre Zalaegerszegtől. Itt 1998-ban hűtőházat építettek. A vállalkozás családi tulajdon, kérdéseinkre Kovács Anita értékesítési menedzser válaszolt. Az üzem légifelvétele – Hány alkalmazottjuk van jelenleg? – 40-en vagyunk, általában egy műszakban dolgozunk, nyáron néha kettőben. Kifejezetten családi vállalkozásban működünk,.. read more →

Boldog és egészséges gyermekeket (magyar HIPP történet)

Boldog és egészséges gyermekeket (magyar HIPP történet)   Bódi Csaba a budapesti Kertészeti Egyetemen végzett. Korábban 16 évig a Lajta-Hansági Állami Gazdaságnál dolgozott. 1993. január 1-jétől tevékenykedik a Hipp Kft-nél. Ő volt a cég első magyarországi alkalmazottja. Beszerző volt a legelső munkabeosztása. Feladatul kapta a cég előkészítésével kapcsolatos teendők lebonyolítását. Jelenleg hasonló munkabeosztásban, az anyagbeszerzést.. read more →

Az állati eredetű élelmiszerek adalék- és segédanyagai

Az állati eredetű élelmiszerek adalék- és segédanyagai   2007. december 1-jétől változik 2092/91/EGK rendelet VI. melléklete, amely már külön jelöli azon összetevőket és technológiai segédanyagokat, amelyek az alapvetően egy vagy több növényi és/vagy állati eredetű összetevőből álló élelmiszerek előállításában felhasználhatók. A változással elsősorban az állati eredetű, így a hús és tejtermékek szabályozásának egységesítése történik meg,.. read more →

Csomagolva a biohús is többet ér

Csomagolva a biohús is többet ér   Az elmúlt évek, de különösen a közelmúlt élelmiszerbotrányai, pl. a paprikahamisítás, a húsok és húskészítmények “reinkarnációja”, “megfiatalodása”, átcímkézések mind-mind ráirányították a fogyasztók figyelmét arra, hogy az élelmiszer is bizalmi termék. Ismerem a termelőt, ismerem a gyártót és megbízom benne, ismerem a márkát és megbízom benne. Ennek ellenére előfordult,.. read more →

A biokozmetikumokról

A biokozmetikumokról   Az ökológiai egészségvédő és szépségápolási termékek kiváló minőséget kell, hogy képviseljenek. A lehető legmagasabb arányban tartalmazzanak ökológiai összetevőket, és azok a lehető legkevésbé legyenek feldolgozottak, hogy megőrizzék a termékek természetes jellegét. Gyakran felmerülő kérdés: Mitől biokozmetikum egy szépségápoló vagy testápoló termék? Honnan ismerheti fel ezt a vásárló? Elegendő–e, ha vadon gyűjtött gyógynövényeket.. read more →

Látjuk, tesszük, hisszük

Látjuk, tesszük, hisszük   Az adalékanyagok korában felvetődik a kérdés: vajon létezik-e még olyan élelmiszer, ami tisztának mondható?   Az elhatalmasodó üzleti érdekek olyan hatást gyakorolnak az élelmiszeriparra, hogy nem lehetünk már abban sem biztosak, hogy az adalékanyag-mentesnek titulált élelmiszerek valóban azok-e, vagy csak egy újabb üzleti fogásról van szó. Látva a tudatosan működő betegségipart,.. read more →