Sajtüzem EU-színvonalon

Sajtüzem EU-színvonalon   A kunszentmártoni sajtüzem jelenleg 15-20 millió liter tehéntej feldolgozására alkalmas. Az üzem tehéntej mellett juhtejet is vásárol fel, mely elsősorban a cég saját termeléséből származik. Az üzem EU szabványosításakor törekedtünk arra, hogy a két tejfajta elkülöníthető és külön vonalon feldolgozható legyen. Az évi 3-400 ezer liter juhtej mellett 30-35 ezer liter bio.. tovább →

EU-azonos ökohúskészítmények őshonos magyar állatokból

EU-azonos ökohúskészítmények őshonos magyar állatokból   Hazánk EU-csatlakozása, valamint az Unió közös agrárpolitikájának reformja új helyzetet teremt a magyar élelmiszergazdaság számára. Erősíteni kell a hagyományos, magyar jellegű termékek gyártását és forgalmazását az EU tagországaiban, ugyanakkor figyelembe kell venni az új fogyasztói tendenciákat. Ehhez szemléletváltás szükséges, mind az állattartók, mind pedig a feldolgozók részéről, illetve a.. tovább →

Reformételek – nagyító alatt

  A gyenesdiási biopanzió Gyenesdiáson működik egy biopanzió, amely egyedülálló kezdeményezés. A Zöldház Egészség Centrum tulajdonosai, Visontai Béla és Visontainé Rabecz Anna 30 éve foglalkoznak vendéglátással, idegenforgalommal: ezen belül 18 éve a reform étkeztetéssel. Mindketten vendéglátóipari üzemgazdászok és 3-4 csillagos szállodai tapasztalattal a hátuk mögött küszködnek a vállalkozók nehézségeivel. 2006-tól bio minőségben igyekeznek hasznosítani azokat.. tovább →

Naponta megküzd a létezésért

Naponta megküzd a létezésért A vegyszermentes termelés egészséges élelmiszereket eredményez. Ezek fogyasztása fokozza az emberek jó közérzetét. Szendrő-Büdöskútpuszta az ország legészakibb részén található Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Itt él Bari András bio-őstermelő. Bari András munka közben Büdöskútpuszta tanyás világ, jelenleg harmincan laknak a körzetben. A festői szépségű tájon szinte évszázados csend honol, friss a levegő, motor zaját.. tovább →

„Bio-feldolgozót, alvállalkozót keresünk!”

Gyakran érkeznek levelek mind a minősítő szervezethez, mind a Biokultúra újság szerkesztőségéhez. A biotermelők elsősorban megbízható feldolgozók, alvállalkozók iránt érdeklődnek. Összeállításunkban röviden bemutatunk néhány jól működő társaságot, hogy olvasóink is képet kapjanak arról, milyen lehetőségeik vannak. A rövid interjúk végén közöljük a kapcsolattartók elérhetőségét is. Sűrítményekből port gyártanak A GPS Powder Kft. 1991-ben alakult, központja.. tovább →

Újdonság a bioszalámi

Újdonság a bioszalámi Dr. Reiter József, a Herz Szalámigyár vezérigazgató-helyettese 2006 őszén csatlakozott a társaság menedzs-mentjéhez. Miután a kereskedelmi vezetőkkel újragondolták a cég termékkínálatát, világossá vált, hogy ha a Herz továbbra is meghatározó szereplő kíván maradni a szalámigyártásban, muszáj valami újdonsággal kirukkolni. Ez volt a bioszalámi. – Mikor jött az ötlet, hogy bioszalámi-gyártással foglalkozzanak? –.. tovább →

Élelmiszerbiztonsági rendszerek

Élelmiszerbiztonsági rendszerek Az élelmiszerbiztonság közös érdek. A marketing szakemberek szerint azért fontos, mert ha a fogyasztó biztonságosnak tartja az élelmiszert, az hozzáadott értéknek minősül, javítva ezzel a termék versenyképességét, a piaci megítélését. Sokkal fontosabb azonban az, hogy mindenki szeretne biztos lenni abban, hogy az élelmiszer, amit előállít, elad, elfogyaszt, amit a családja asztalára letesz, biztonságos,.. tovább →

Ökológiai tönkölyre szakosodva

A Natur Gold Farms Kft. alapítói már a 80-as években közelebbi kapcsolatba kerültek az ökológiai tönköllyel, és az ezredforduló évében történt cégalakulás tulajdonképpen logikus következménye volt a tönkölyhöz való személyes elkötelezettségünknek. tovább →

A nem mezőgazdasági alkotók felhasználási szabályai

A bioélelmiszerek feldolgozása során leggyakrabban felhasznált anyagok a só és a víz. A víz, ivóvíz minőségű lehet, amelyről az üzemben vizsgálati eredmény szükséges. A só alapösszetevője nátrium-klorid vagy kálium-klorid. A só előállításánál csomósodás gátlóként E-535, E-536 adalékanyagokat gyakran használnak fel, amelyek a bioélelmiszerekben nem engedélyezettek. tovább →

Bakonszegi finomságok

Magyarország dél-keleti részén a XV. században épült, ma 1000 lelkes község Bakonszeg, mely a korabeli feljegyzések szerint ősidők óta az Erdélyből téli időszakban délre vándorló juhok telelő helye volt. Az ország nagyságú szikes-mocsaras rétek, legelők növény- és állatvilága rendkívüli gazdagságával biztosította elődeink számára a juh és más kérődző állatok tartását, tenyésztését. tovább →