Tartós terménytárolás kovafölddel

A hosszabb idejű terménytárolás különös odafigyelést és felkészülést kíván minden esetben és előfordulhatnak rendkívüli esetek is. Ezért célszerű néhány szempontot a jó tárolási gyakorlatról általánosan is felidéznünk. tovább →

Raktári kártevők ellen szén-dioxiddal

A biotermékek, így a gabonafélék és más növények, például héjnélküli olajtökmag betakarítása idején minden évben újra előtérbe kerül a termények tárolásának kérdése. tovább →

Gabonafélék tárolása hűtéssel

A gabonák hűtve történő tárolásával a gyakorlatban más magyar cégek tulajdonosaival együtt egy németországi utazás keretében találkoztunk először. Meglepve néztük és hallgattuk a hűtve tárolás teljesen világos, logikus és végtelenül egyszerű ismérveit, amelyeket aztán hazaérve adaptáltunk a készülő 15.000 t tároló kapacitású üzemünkbe 2004-ben, majd a most elkészült 35.000 t tárolókapacitású igen korszerű telep is.. tovább →

Speciális tárolás bioterméknek

A biotermékek speciális tárolási módot igényelnek. Figyelembe kell venni a vonatkozó jogszabályok előírásait és a termék jellemzői tulajdonságait. (Érdemes a következő rendeletet átnézni: 2092/91 EGK tanácsi rendelet a mezőgazdasági termékek ökológiai termeléséről, valamint a mezőgazdasági termékeken és élelmiszereken erre utaló jelölésekről. III. Melléklet: az ellenőrzés minimum követelményei és elővigyázatossági intézkedések a 8. és 9. cikkben.. tovább →

Biogazdaság és raktározás

Az értékmegőrző raktározás szerepe igen jelentős a biogazdaságban. Nagyban eltér a jelenlegi konvencionális gyakorlattól. A biogazdálkodás gyökerei a hagyományos paraszti gazdaságban vannak. Ma ennek a gyakorlatnak a modern, természetközeli – természetbarát körülmények közötti alkalmazása a lényeg. Legfontosabb a peszticidmentes közeg biztosítása a raktározás során. tovább →

Mit tegyünk a szemes terményekkel?

Az ökológiai termelés kapcsán megjelenő szakirodalom ritkán foglalkozik az ökotermények tárolásával. A fáradságos munkával jelentős anyagi költséggel megtermelt termékek biztonságos elhelyezése az értékesítésig komoly odafigyelést és nem kevés szakértelmet kíván. A piac szabályai pedig ugyanúgy érvényesek ezen termékekre, mint a hagyományosan termeltekre: a terméket akkor kell értékesíteni, amikor a legkedvezőbb a piaci helyzet. tovább →

Az alma hűtőtárolása

Az almatermesztésünk abban az irányban halad, hogy egyre több specializált és differenciált ültetvényt hozunk létre a friss fogyasztás és az ipari feldolgozás részére. Tehát olyan többhasznú, de kiváló minőségű fajtákat kell telepíteni, amelyek lehetővé teszik a gyümölcsök sokoldalú hasznosítását (friss piac, szárítás, pürésítés, légyártás, tárolás stb.). tovább →

Saját csemegeszőlő februárig

A csemegeszőlő ízletes, finom gyümölcs, ami ősszel gazdagítja a gyümölcs választékot. Magyarországon a csemegeszőlő termesztés nem jelentős, de egyes vidékeken (Mátraalja, Alföld) ma is többen termelnek és szállítanak piacra ebből a finom gyümölcsből. tovább →

Ha nincs pince – akkor szabadföldön

A termények téli eltartása nem csak e célra létesített építményekben, hanem földbe mélyített egyszerű tárolóterekben is lehetséges. Ezen szabadföldi tárolókban, ha azokat gondosan készítették el, a teljes téli időszakban megfelelőek a feltételek elsősorban a zöldségfélék eltartására. Létesítésükhöz nincs másra szükség, mint száraz földterületre, a lefedéshez szükséges szigetelőanyagra és dróthálóra a rágcsálók távoltartásához. tovább →

Ropogós zöldségek májusban is

A szerző az egyik legrégebben termelő hazai biogazdával, Németh Istvánnal beszélgetett, véleményét kérte és tárolási módszereiről érdeklődött. tovább →