2013 nov 30

Kis befektetéssel egészséges élelemhez juthatunk

Nincs hozzászólás

A „Magyarország legszebb konyhakertje” mozgalomban résztvevő legkiválóbb kertművelőket díjazta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Kovács Szilvia ötletgazda, Karcag alpolgármestere szeptember 22-én, az OMÉK zárónapján. A díjosztó után a minisztert kérdeztük. (Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter – a szerző felvétele.)

– Hogyan látja a „Magyarország legszebb konyhakertje” mozgalmat és ebben a biotermesztés szerepét? Lát-e ebben vidékfejlesztési fantáziát?

– A legszebb konyhakert lényege, hogy saját magunk termeljük meg amire lehetőségünk, szükségünk van. Ez hasznos kikapcsolódás. Ezáltal egészséges élelmiszerhez juthatunk. Megvan a szerepe a biotermelésnek is. Vannak olyan gazdálkodók, akik bio vagy bioközeli termelést folytatnak és a mozgalmon, a szaktudás hozzáférhetőségén keresztül tudjuk őket orientálni. Számos kertészt ismerek, aki úgy döntött, hogy elhagyja a vegyszereket és ehelyett bio megoldásokat választ. Az OMÉK-on is volt olyan díjazott, aki olyan növényeket termeszt, amelyek védik a termőtalajt és a többi növényt, távol tartják a kártevőket. Ez a biogazdálkodás irányába is hasznos lépés. Arra számítok, hogy a mozgalom tovább bővül. A konyhakert mozgalom három önkormányzattal indult három évvel ezelőtt. Ma hatvan önkormányzat és közel ezer érdeklődő vesz részt benne és természetesen még többre számítunk.

– Ebből mennyi lehet a bios?

– Mindenkit odatartozónak veszek, akik tartózkodnak a vegyszerek használatától, én is így gazdálkodom otthon. A parcella, ahol konyhanövényeket termelünk a családommal, sosem volt műtrágyázva, mégis tudunk termelni paradicsomot, salátát, különféle zöldségeket. A konyhakert mozgalomnál nem csupán a résztvevők száma a lényeg, hanem az, hogy példaértékű, és ösztönözhet a kertészkedésre olyanokat is, akik abbahagyták vagy sosem foglalkoztak vele. Amennyiben azt látják, hogy a szomszéd településről valaki eredményesen gazdálkodik és ezzel még díjat is nyerhet, felkeltheti az érdeklődést. Nagyon jónak tartom a kezdeményezést, hiszen itt a lehetőség arra, hogy ennivalót termeljünk. Amit megtermelünk, az a legolcsóbb. Ezért is fontos a konyhakertmozgalom, ezáltal fejlődik a vidék és egészséges húshoz, zöldséghez, gyümölcshöz juthatunk kis befektetéssel.

Ilonka Mária
(Biokultúra 2013/5)

 

[felül]