2015 Már 12

Közlemény egy újabb „bio” botránnyal összefüggésben

0 Comment

 

Az ökológiai gazdálkodásért valóban aggódó, az öko termékeket kedvelő fogyasztók közül sokan fordultak kérdéseikkel a Magyar Biokultúra Szövetséghez és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.-hez, hogy a mai napon kirobbant újabb élelmiszer botrány – mocskos környezetben, koszos eszközökkel, mumifikálódott rágcsálók jelenlétében előállított „élelmiszer” – valóban bioterméket érintett, mert számos „hírközlő” szerv ezt így tálalta.

A mocskos helyszínt a hatóság a hírek szerint a Dejó Kft.-nél tárta fel, amely társaság nem szerepel a Magyarországon nyilvántartott ökológiai üzemek között, így a hatályos EU és hazai jogszabályok értelmében nem is lehetett biotermék, amit ott állítottak elő. Erről meg lehet győződni az ellenőrző szervezetek honlapján kötelezően működtetett nyilvános adatbázis felkeresésével (a Biokontroll esetében a www.biokontroll.hu honlapon a következő lépésekben: Ellenőrzés, tanúsítás > Tanúsítványkereső).

Egyébként a „jelenségnek” nincs is bio vetülete, hiszen a mocskos, gusztustalan üzemeléssel nem a bio előírásokat szegték meg, hanem az általános élelmiszerbiztonsági, higiéniás szabályokat; ilyen áldatlan állapotok egyetlen élelmiszer üzemben sem fordulhatnának elő, nagyon jó, hogy a NÉBIH feltárta az ügyet, és az üzemben előállított termékeket visszahívatta!

Az elemi és jogos felháborodás nagyságát emelte az a téves hír, hogy mindez „bio” termékekkel történt meg, amely tény pontosan jelzi azt, hogy fogyasztóknak az a meggyőződése, hogy a bio élelem jobb, mint a többi. És ez valóban így is van!

Budapest, 2015. március 11.

 

Czeller Gábor
Magyar Biokultúra Szövetség elnöke
Dr. Roszík Péter
Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője

[top]