Hírek, cikkek

2000-05-30

Laskagomba-termesztés házikertben

A természetet kedvelő ember ősszel vagy télen az erdőt járva gyakran észrevesz a fák törzsén egy kagyló alakú, szürkéskékes színű, csoportosan termő gombát, a laskagombát. Ez igen jó ízű gombafaj, amely különösen finom rántva, levesnek, salátának, fasírozottnak, pörköltnek stb. Mélyhűtőben hosszú ideig eltartható. A termesztése nemcsak üzemi körülmények között, hanem házikertben faanyagon is történhet és színes foltja lehet kertünknek.

A termesztés rövid folyamata. A télen vagy tavasszal kivágott fát elfűrészeljük és beoltjuk gombacsírával. Az oltást április közepétől szeptemberig végezhetjük. A beoltott rönköket szabadban, veremben vagy pincében átszövetjük. Az átszövetett rönköket árnyékos helyen a talajba süllyesztjük. A rönkök 3-5 évig maradnak a talajban, addigra a gomba teljesen elbontja a fát és szétesik. A termőtestek a rönkökön általában ősszel, ritkábban tavasszal jelennek meg.

Termesztésre alkalmas fafajok. Számításba jöhetnek a lomblevelű fák (nyár, tölgy, bükk, hárs, szil, juhar, gyertyán), gyümölcsfák, ha azok egészségesek, nem korhadtak és megfelelő nedvességtartalommal (50%) rendelkeznek. A fenyőfa és az akácfa nem alkalmas a laskagomba termesztésére. A beoltásra előkészített fát nem kell kezelni sem hővel, sem vegyszerrel.

Laskagomba fajok, fajták. A farönkös termesztésre a téli és hibrid törzseken kívül egyéb törzsek is alkalmasak, pl. a sárga laskagomba.

Oltás. A pálcikás gombacsíra steril körülmények között micéliummal (gombafonal) átszövetett steril faanyag. Egy csomag pálcikás gombacsíra 1-2 farönk (30-50 cm hosszú, 25-30 cm átmérőjű) beoltásához elegendő. Oltás előtt fúrjunk a fába 9 mm-es fúróval 50 mm mély lyukakat a rönk oldalán és a vágási felületen. A beoltás előtt a gombacsírát 2-3 percre tegyük tiszta vízbe. Minden lyukba 1-1 pálcikát helyezzünk. Az oltást követően fűrészporral tömjük be a lyukakat, majd fóliával vagy ragasztószalaggal zárjuk le, hogy a pálcika ne essen ki, és védve legyen a szennyeződéstől. A gyökértuskókat is beolthatjuk, oltást követően néhány év alatt a tuskó teljesen elkorhad és közben gombát is terem.

A faanyag átszövetése

  • A beoltott rönköket rakhatjuk egymásra verembe úgy, hogy az alsó rönk alá helyezzünk fóliát, rakjunk rá 2-3 rönköt, majd a felső rönkre is tegyünk fóliát, és az egészet földeljük le.
  • A beoltott rönköket elhelyezhetjük pincében is úgy, hogy 2-3 rönköt egymásra teszünk, és fóliával betakarjuk.
  • Májustól szeptemberig a beoltott rönköket nedves, árnyékos helyen, lombbal betakarva a szabadban is átszövethetjük.
  • A beoltott gyökértuskóra tegyünk fóliát, arra földet és a földet tartsuk nedvesen.

A beoltást követően a levegő hőmérséklete 15-25 °C között legyen. Ha a micélium a fába behatolt, akkor már a fagy nem károsítja. A laskagomba micéliuma a puhafát 3-6 hónap, a keményfát 6-12 hónap alatt szövi át.

Az átszőtt farönkök letermesztése

A tavasszal beoltott rönköket augusztus végén süllyesszük ki árnyékos helyre a kertben úgy, hogy a rönkök egymástól kb. 20 cm távolságra legyenek és 1/3 részük álljon ki a talajból. A termőtestek általában ősszel, ritkábban tavasszal jelennek meg a farönkökön. A tavasszal beoltott faanyagon az első termőtestek kedvező feltételek esetén a beoltást követően már ősszel megjelennek. A puhafán 3, a keményfán 5 évig terem a laskagomba. Ezt követően a faanyag szétesik. Száraz időben a rönköket és a környékét locsoljuk meg. Három-öt év alatt a várható termés 100 kg faanyagról 15-20 kg.

A pálcikás gombacsíra száraz, hűvös helyen, a zacskó felbontása nélkül néhány hónapig tárolható. A gombacsíra beszerezhető vetőmagboltokban vagy Kecskeméten a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Rt.-ben.

Kovácsné dr. Gyenes Melinda
tudományos munkatárs
Zöldségtermesztési Kutató Intézet
(Biokultúra 2000/2)

Növénytermesztés , ,