2013 Júl 27

A gyógygombák fogyasztása egyidős az emberiséggel. A konvencionálishoz viszonyítva a bio módon termesztett gombáknak viszonylag rövid múltja van. Gyöngyösi Sándor fülöpjakabi biogombatermelő ma már előadásokat és termékbemutatókat tart a gyógygombákról, azok termesztéséről, hatásairól és felhasználási lehetőségeiről. Legutóbb a decemberi Biokultúra Tudományos Napon mutatkozott be a ganoderma gombával. Kávéval együtt lehetett megkóstolni a porított gombát.

Gyapjas tintagomba

Gyapjas tintagomba

– 1990 óta foglalkozom gombatermesztéssel. Szüleimmel közösen családi vállalkozásként kezdtük. Kezdetben konvencionális termesztéssel foglalkoztunk, de a lakóhelyünk tanyás jellegéből adódóan egyre inkább az öko szemlélet felé kezdtünk orientálódni. Nálunk sosem volt jellemző a vegyszerezés. Gyerekkoromban nyugodtan ehettem a szüleim, nagyszüleim által termelt zöldséget, gyümölcsöt, akár mosás nélkül is.

2003. március 25-e óta ellenőrzött ökogazdálkodóként és őstermelőként folytatom a gomba és egyéb mezőgazdasági növények termesztését. Jelenleg 8,63 hektáron gazdálkodom. A termelt növények között van a csicsóka, a kukorica, a gabona, a tökfélék, innen kerülnek ki a gombatermesztéshez szükséges alapanyagok is, mint a csicsókaszár, a kukoricaszár, a gabona és a szalmája – mondta elöljáróban Gyöngyösi Sándor, aki Fülöpjakabon él és aki eredeti szakmáját tekintve távközlés technikus. A fiatalember ma már bátran ki meri jelenteni, hogy megismerte a gombák természetét és egyre igényesebb termesztési technikát sajátít el.

– 2005-ben álltam át biogomba-termesztésre. Kezdetben laskagombát termeltem bio módon. Képzésekre jártam magam is, amelyeket különféle szakemberek tartottak a gombatermesztéssel kapcsolatban. Legutóbb a Biokultúra Tudományos Napon mutatkoztam be a ganoderma gombával, amely nehezen termeszthető, ami van, az távol-keleti országokból származik és hagyományos étrendkiegészítőnek számít. Emellett van még a termékkínálatban bio laskagomba, bio shiitake, illetve a bio gyapjas tintagomba, amelyből van már néha készletünk. Ezt a gombát is porított formában hozom forgalomba.

Hagyományos népgyógyászati hatások

– Kérem mutassa be a gyógygombákat. Milyen a hatásuk?

– Nagyon jó a koleszterincsökkentő hatásuk: a dokumentációk azt mondják, hogy a laskagomba például gyógyíthatja a tbc-t is. 40°C-on szárítjuk a gombákat, a laskagomba C-vitamin forrás, 10 deka laskagomba szárítmánnyal a napi C-vitamin szükséglet egyharmadát be lehet vinni a szervezetbe. A shiitakénak mind a vastartalma, mind a C-vitamin tartalma nagy. Ráadásul olyan poliszacharidokat tartalmaz, amelyek gátolják a rákos sejtek szaporodását. A gyapjas tintagomba csökkentheti a cukorbetegség veszélyeit is. A hasnyálmirigyre van jótékony hatással a ganoderma gombával együtt fogyasztva.

– Hogyan készíti a komposztot?

– A gomba táptalajának anyagát a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által ellenőrzött, saját területen termesztett, illetve a más biogazdáktól származó növények nyújtják. Ezek a növények a gabonafélék, a kukoricaszár és a csicsókaszár, amelyeknek magas a cellulóztartalma. A szárat és a termést feldolgozzuk, ledaráljuk, hőkezeljük, akkor oltjuk bele a gombát. Például a ganoderma táptalaját nem tesszük nejlonzsákba, ugyanis nagyon magas hőmérsékleten sterilizáljuk a táptalajt, emiatt válhatnak ki kőolajszármazékok. Sokat dolgozunk azon, hogy bio legyen, ne szennyezzük vissza a talajt, ezért ötliteres üvegekben történik az oltás és az üvegek tetején jönnek ki a gombacsokrok.

Külön helyiségeket igényelnek

– Külön helyiségekben termeszti a különböző gombaféleségeket? Mekkora a rendelkezésre álló terület?

– Igen, minden gombát külön helyiségben termesztünk, mert mindegyiknek más a klímaigénye: ha egy közös helyiségben lennének a különböző gombák, akkor előfordulhat az, hogy többet ártok, mint használok. A késői laskagomba igénye 15°C, míg a ganodermának 30°C kell.

– Hogyan tudja biztosítani a hőmérsékleti feltételeket?

– Leginkább fűtéssel. A nyári termesztést a laskagombánál rábízom a természetre, nem szoktam különösebben foglalkozni vele, a ganoderma gomba bírja a meleget, nyáron nincsenek különösebb gondok. A téli időszakban fűtünk.

Ganoderma termés közben

Ganoderma termés közben

Higiénikus termesztő helyiségek vannak, metlachi lapokkal vannak befedve és moshatóak. Minden gombának, de különösen a ganoderma gombának nagy a higiéniai igénye és 500 m2-en termesztjük, ez Európában az egyik legnagyobb termesztési terület. A shiitakét egy pincében termesztjük, nyári időszakban 18-20°C-on jól érzi magát, téli időszakban problémák szoktak lenni. Tavasztól a késő őszi időszakig terem.

A gyapjas tintagomba termesztésével kísérletezek. Tavaly kezdtem el és az őszi időszakban tudtam termőre fordítani. Megpróbálom a klímát beszabályozni, de még csak véletlenszerűen sikerült a termesztése. Amint kész lesz a helyiség, megpróbálom a helyiséget beállítani megfelelő fűtésre és akkor már többet tudok róla. Aki biotermelő, az tudja, hogy a biotermelés teljesen másként működik, mint a konvencionális termelés és ezért vagyok sokkal nehezebb helyzetben. Én nem használok vegyszereket a szürkepenész és más betegségek ellen. A laskagomba nagyon gyors termésű, az alapanyag beoltásától számított 21. napon már termőre fordul, ez eltart 30-40 napig. A csiperkegombáknál lassabb a folyamat, 60 nap mire termőre fordul. A shiitake gomba 90 nap alatt fordul termőre. A ganoderma esetében ez az időszak 30-60 napos.

Betegségmegelőzés

– A gombáknak vannak károsítói. Ön hogyan tudja megelőzni ezeket?

– Említettem, hogy nehezebb helyzetben vagyok azoknál, akik konvencionális termékeket termelnek. A gomba legnagyobb ellenségei a gombaszúnyogok, a különböző atkák, a különböző molyok, míg a ganoderma gombánál meg kell említeni a szürke-, a barna- és a sárgapenészeket, mert azok nagy problémákat okoznak. A termesztő helyiség sterilségét meg tudom oldani. Miután ezek a termesztő helyiségek – még a plafonjuk is – metlachival vannak kibélelve, így moshatóak. Ez azt jelenti, hogy amikor lement egy-egy turnus, akkor kiürítjük és forró gőzborotvával átmossuk a helyiséget, így sterilizáljuk és újból vissza tudjuk telepíteni a gombát. A másik pedig az, hogy állandóan válogatjuk a táptalajt, amint betegség üti fel a fejét, akkor azonnal szelektáljuk, eltávolítjuk a termesztő helyiségből a beteg egyedeket. A bogarak ellen különböző fénycsapdákkal, illetve feromoncsapdákkal védekezünk.

– Milyen alapanyagból készíti a komposztot?

– Abszolút nem használok trágyát. Sokan mondták, hogy így nem lehet csiperkegombát sem termeszteni. A csiperkét fel is adtam már, nem volt gazdaságos a termesztése. Egyik fajta gombánál sem használok lótrágya komposztot, csak növényi származékot.

– Hogy történik a beoltás?

– Saját magam dolgoztam ki a technológiát. Saját laboratóriumomban szövettenyészetet készítek, majd kémcsőből kis szövettenyészeteket helyezek a táptalajba. Öt évvel ezelőtt még nem ismertem a pecsétviaszgombát. Egy kedves vevőm, Rédei Magda grafikus kérésére kezdtem kutatni a ganoderma gombát és kiderült, hogy biotechnológiai módszerekkel nem termesztették. Miután taplógomba, lassan növő fajta, ezért speciális életteret kíván magának. Jó gomba, nagy a piac és mivel több emberen tudunk segíteni, az jó dolog.

A csomagolásban a feleség segít

A csomagolásban a feleség segít

– Milyen termékeket csinál a gombákból?

– Nyilvánvaló, hogy a gyógyhatásukat figyelembe kell venni. A gombát, mint természetes táplálékot fogyasztjuk. Úgy működnek, mint egy élelmiszer, nálam is élelmiszerként kerülnek forgalomba. A gombákat szárítjuk, porítjuk, a shiitake, a laska- és a ganoderma gombákból is gombaport készítünk. Ezeket önmagukban is értékesítjük a hatásaik miatt. Most már elkezdődött a végtermékek kifejlesztése, például a ganodermás kávé, amely teljesen egyedi és bioként Magyarországon ganodermából készítjük, Pápua Új-Guineából származó kávéval. A kávét egyébként azért hozzuk Pápua Új-Guineából, mert sajnos Magyarországon nincs kávétermesztés. Ez tradicionális kávétermő vidék, itt találtuk meg azt a kávétermelőt, aki ökominősíttette a termékét és a Fair Trade védjegyet is használja. E kávé mellett sikerült készíteni kozmetikumokat, ilyenek például a napégés és a kvarcolás utáni regeneráló krém, de van egy hidratáló-, illetve egy bőrnyugtató krémünk is.

Gombaőrlemény a kávéban

– Szokták kérdezni, hogy miért teszik a ganodermát a kávéba?

– A kávé negatív hatásait enyhíti, például a csersav hatásait is közömbösíti. Ez utóbbi annak lehet hasznos, akinek túlteng a gyomorsava. A ganoderma gomba lúgos hatású, a csersavat már kioltja akkor, amikor megittuk a ganodermás kávét. A heves szívdobogást is kiüti, a koffein nagyon gyors hatása egy kicsit elnyúlik, ezáltal kedvezőbb lesz az élettani hatása.

– Kik veszik a termékeket?

– Nagyon jók a visszajelzések. Sajnos nagyon sok a beteg ember. Vannak, akik gyógyszeres kezelés mellé, illetve a mellékhatások csökkentésére használják. Nagyon sokan fogyasztják. A cukorbetegségnél is étrendkiegészítőként hasznosítják. Sokrétűen fel lehet használni a szervezet védelmében ezeket a gombákat. A pecsétviaszgombát a gyógynövények királynőjének is tartják a távol-keleti gyógyászatban.

Ganodermás kávé

Ganodermás kávé

– Mekkora az a mennyiség, amit el lehet fogyasztani akár a shiitakéból, laskából?

– Mi egy mokkáskanállal ajánlunk minden termékből. Ez jótékony hatással van a szervezetre. Ez a minimum. A laskát és a shiitakét friss gombaként is forgalmazzuk a biopiacon, de őröljük is, mert így egyszerűbb az eltárolása.

Shiitake gomba

Shiitake gomba

– Hogyan őrli?

– Amit még ki kellett találnom, az a darálás. Itt is nagyon vigyáznom kell, hogy ne melegedjen túl daráláskor a gomba. Figyelünk a 40°C-ra, nálunk követelmény, hogy minél jobb minőségű gombát tudjunk a kedves vevőnek odaadni. A cél az, hogy fogyasztáskor jöjjenek elő a hatóanyagok a gombából, amelyeket mint termelő óvok. Legnagyobb elismerés mindenesetre a vevő reakciója.

– Milyen távlati tervei vannak?

– Egy harminc fős létszámú kisüzemet szeretnék üzemeltetni, mert Fülöpjakabon nagy a munkanélküliség. Amennyiben ez sikerülne, úgy minden álmom valóra válna. Nagyon tőkeigényes a gombatermesztés, télen nagy hőfokot kell tartanunk és emiatt hőszigetelni kell a termesztő helyiséget. Egyelőre önerőből próbálkozom, nagyon lassan haladok. Azt a pénzt forgatom vissza, amit a vevőktől a munkámért, a gyógygombákért kapok.

Gombás krémek, balzsamok

Gombás krémek, balzsamok

Ilonka Mária
(Biokultúra 2013/1)

[felül]