Hírek, cikkek

2005-11-30

Mit kell tudni a bioélelmiszerekről?

Az utóbbi időben hazánkban bővült a bioélelmiszerek kínálata. Érthető módon egyre gyakrabban láthatjuk, kóstolhatjuk a bioélelmiszereket az egészséges életmóddal kapcsolatos különböző rendezvényeken és vásárolhatjuk a bioboltokban. A kialakulóban lévő fogyasztói rétegük keresi ezeket az élelmiszereket a különböző üzletekben, piacokon. Hogyan tudnak rátalálni ezen termékekre és azonosítani minőségüket?

Mi is a bioélelmiszer (az ökológiai gazdálkodás alap-feltételrendszere értelmében)?

  • a mezőgazdasági eredetű alkotórészeinek legalább 95%-a ökológiai gazdálkodásból származik. A számítás során a feldolgozás előtti teljes tömeget és nem a végterméket kell figyelembe venni;
  • a nem ökológiai gazdálkodásból származó mezőgazdasági eredetű alkotórészként csak az alap-feltételrendszer IV. sz. melléklet C) részében szereplő alkotókat használták fel;
  • a termékben ugyanaz az összetevő nem szerepelhet egyszerre ökológiai és nem ökológiai gazdálkodásból származóként;
  • a felhasznált nem mezőgazdasági eredetű alkotók (pl. só, víz) szerepelnek az alap-feltételrendszer IV. sz. melléklet A) részében;
  • a gyártás során csak az alap-feltételrendszer IV. sz. melléklet B) részében felsorolt segédanyagokat alkalmaztak, továbbá megállapítható, hogy azok felhasználása nélkül nem lehetséges a termék előállítása;
  • a feldolgozás során –beleértve az alkotórészek feldolgozását is- ionizáló sugárzással nem kezelték a termékeket;
  • a termék géntechnológiával módosított szervezetek és/vagy bármely GMO (genetikailag módosított organizmus) származék felhasználása nélkül készült.

Az említett adalék-és technológiai segédanyagok listája jelentősen rövidebb, mint a konvencionális termékekhez felhasználhatóké. Az alap- és nyersanyagok, termesztési technológiájának és feldolgozási eljárásoknak köszönhetően kevés kémiai szennyezőanyagot tartalmaznak, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagabbak, ízletesebbek, mint konvencionális élelmiszerek.

bioélelmiszer

Ellenőrzött bioélelmiszerek az egyik ellenőrött biobolt asztalán

Az élelmiszerek előállítását az élelmiszertörvény, a végrehajtási rendeletei, a Magyar Élelmiszerkönyv és egyéb vonatkozó rendeletek szabályozzák. A bioélelmiszereknek ezen túlmenően az ökológiai gazdálkodás feltételrendszer előírásainak is meg kell felelniük.

Bioélelmiszert előállítani lehet bio vagy konvencionális saját üzemben vagy bérmunkában egy választott élelmiszeripari üzemben. Az üzemeknek az Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás által ellenőrzöttnek kell lenniük.

A konvencionális üzemben elkülönítetten kell tárolni a bioélelmiszerhez felhasznált alap- és nyersanyagot, adalék- és segédanyagot, és a biokészterméket. A gyártásukat időben vagy térben elkülönítetten kell végezni. Az élelmiszert előállító üzemnek rendelkeznie kell egy minimális dokumentálással, amelyben az anyagok azonosíthatóak és nyomonkövethetőek.

Szerződést kell kötni az előállítónak az ellenőrző szervezettel a biotermék ellenőrzésére.

A bioélelmiszer előállításához szükséges bioalkotókat kizárólag minősített ökotermelőtől, üzemtől, kereskedőtől szabad vásárolni. Az eladó az érvényes minősítő tanúsítványával tudja igazolni a bioáruja eredetét. Minősítő tanúsítvány mellékletében vannak felsorolva az adott cég által bioként forgalmazható termékek. Ellenőrzéskor be kell mutatni.

A bioélelmiszerhez felhasznált alap-, segéd- és adalékanyagok GMO (genetikailag módosított szervezet), ionizáló sugárzással való kezelés mentességi igazolását a gyártójától meg kell kérni. Ellenőrzéskor be kell mutatni.

A bioélelmiszer recepturáját az Alap-feltételrendszer előírásainak figyelembevételével kell összeállítani. Gyártmánylapot kell a termékre írni és az üzemben tartani.

Csomagolásra csak OÉTI (Országos Élelmezési és Táplálkozási Intézet) által engedélyezett csomagoló anyagokat szabad felhasználni. Címkézésnél az élelmiszerek jelölésére vonatkozó rendelet és az Alap-feltételrendszer előírásait kell követni.

Ellenőrző szervezetünk készséggel áll rendelkezésre tanácsadással partnerei és leendő partnerei számára.

A biogyártás megkezdése előtt az ellenőrző szervezetnek be kell jelenteni a gyártás várható kezdetét és befejezését. Az üzemről leírást kell készíteni az ellenőrző szervezet által megadott szempontok szerint.

Ellenőrzés többnyire a gyártás napján történik, amikor az ellenőr figyelemmel kíséri a termék gyártását, tárolását. A dokumentációs rendszert megtekinti. Jelentést készít a látottakról. Ha az üzem megfelel az alap-feltételrendszer előírásainak az ellenőrző szervezet Minősítő Tanúsítvány kiadásával tanúsítja tevékenységét és termékeit.

A forgalmazó vagy gyártó minősítő tanúsítványának bemutatásával tudja igazolni bio termékei eredetét vevői felé.

Az áruszállító bizonylatokat az alap-feltételrendszer előírásai szerint kell megjelölni. Az áru azonosítható legyen (megnevezés, mennyiség, gyártó/forgalmazó egyéb fontos információk).

Meleg szívvel ajánlom mindenkinek ezeket a szigorú előírásoknak megfelelő termékeket. Az elszánt biogazdáknak, élelmiszergyártóknak, kereskedőknek, áruházláncoknak köszönhetően ma már minden városban lehet több-kevesebb ellenőrzött ökoélelmiszert vásárolni. Keressék, vegyék, egyék ezeket a kiváló termékeket! Azért, hogy még több hazai előállítású bioélelmiszert lehessen vásárolni, jelezzék elvárásaikat a gyártók felé a vevőszolgálatoknál vagy a címkén megadott gyártó vagy forgalmazó címére, hiszen ők a fogyasztók igényeit szeretnék kielégíteni.

Csarnai Erzsébet
ellenőr
(Biokultúra 2005/5)

Feldolgozás, Szakcikkek , ,