2015 okt 26

Négy megoldás a fenntartható mezőgazdálkodáshoz

0 Comment

A Világ Erőforrásai Intézet (World Resources Institute, WRI) részletes jelentése szerint a küszöbön álló élelmiszerválsággal kapcsolatban először is azt kell tudni, hogy az emberi népesség 2050-re előreláthatólag eléri a 9,6 milliárdot, ami a 2012. évi adatokhoz képest 37%-os növekedést jelent, amikor is a népesség elérte a 7 milliárdot. 2050-re a világnak 69%-kal több kalóriát kell majd előállítania, hogy az emberiséget táplálni tudja, habár a mezőgazdaság már eddig is az üvegházhatású gázok közel negyedének a kibocsátásáért felelős, valamint világszinten az édesvizek 70%-nak használatáért.

Következésképp, ha csak egyszerűen növelnénk a jelenlegi léptéket, ökológiai katasztrófa elé néznénk. A kérdés az, hogyan hozhatjuk ki a mezőgazdálkodásból a lehető legtöbbet a bolygónk károsítása nélkül. A WRI négy lehetőséget javasol a fenntartható mezőgazdálkodás megoldásának részeként.

  1. A gazdaság, mint erdő. A szélsőséges környezetektől eltekintve, a fél bolygó legelőből és szántóföldi területből áll. A mezőgazdasági területek folyamatos terjeszkedése a biodiverzitás csökkenéséhez és az ökoszisztéma pusztulásához vezet. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint, ha növelnénk a termesztés intenzitását, akkor azzal megakadályozható lenne annak szükségessége, hogy újabb hatvankét millió hektáron irtsák ki a vegetációt a szántóföldi növények miatt 2050-ig.
  2. Csökkentsük a húsfogyasztást. A baromfi a leghatékonyabb hagyományos húsforrás, de még mindig csak a takarmány energiájának 11%-át alakítja át emberi táplálékká. Mexikóban nixtamalizációs eljárással (lényege, hogy a kukoricát mészben vagy fahamuban áztatják) teszik a kukoricafehérjét emészthetőbbé az emberi szervezet számára. Azonban az eljárás hatására növekszik a niacin tartalom is. Amikor a kukoricát babbal keverik, a nixtamalizált kukorica teljes értékű fehérjeforrást biztosít.
  3. A károsodott föld egészséges állapotának helyreállítása. A termőterület a környezet minimális megterhelésével növelhető, amennyiben a bevont földterületeknek nincs túl nagy szénmegkötő vagy biodiverzitást elősegítő természeti potenciálja.
  4. Tanuljuk meg tisztelni a bolygót. Az egyik lényeges, mégis hiányzó eleme a World Resource Institute globális élelmiszer válság kezelésére irányuló – egyébként alapos és zseniális – javaslatainak az etikai perspektíva volt, ami a környezetgazdálkodás legjobb módszereivel együtt alakult ki.

Forrás: https://organic-market.info
(Biovilág hírei, Biokultúra 2015/4-5)

[top]