2013 Sze 30

Nem álmodtam, másfél millió látogatója volt a BIOKERT-nek!

Nincs hozzászólás

Aki részletesen kíváncsi a biológiai gazdálkodás terén végzett tevékenységemre – és lapunk fogadója, előfizetője – annak figyelmébe ajánlom Ilonka Mária velem készített interjúját. 2009-ben jelent meg, lapunk 1. számában, a 25. évforduló alkalmával. Ebből emeltem ki talán a legizgalmasabb és számomra legkedvesebb szakmai élményemet, amely az 1987-ben rendezett Országos Mezőgazdasági Kiállításhoz kapcsolódik.

A Kertészet és Szőlészet hetilap főszerkesztő helyetteseként, egyben az ifjú Biokultúra Egyesület szakmai vezetőjeként – a szerkesztőség és az egyesület összefogva – bio-mintakertet építettünk a BNV területén. A BIOKERT-et 11 évig tartottuk fenn nagy munkával, jelentős költséget ráfordítva mutattuk be a Budapesti Nemzetközi Vásár és az időszakosan megrendezett OMÉK látogatóinak. Az ötletadó magam voltam, Tóthné Rachler Emőkével együtt terveztük.

biokert

Óriási látogatottsága volt, az országban nem létezett ilyen típusú bemutatókert (ma sincs). Számításom szerint 1,5 millió ember látta ezt a kertet 11 év alatt. Hatalmas lehetőség volt ez, ekkora mértékű publicitást ökológiai kert és gazdálkodás hazánkban azóta sem kapott. Különböző szakterületek kapcsolódtak hozzá, bevontuk a hirdetőpartnereket. Erre azért is szükség volt, mivel egy kiállítási élőkert-bemutató fenntartása komoly összegbe került és nagy felelősség volt. Gyakran magam ültettem ki a virágágyakat, virágos falakat. Sokan mások pedig a központi klubból jöttek ki, így Parádi Andor és felesége Marika, továbbá dr. Győrffy Sándor is sokat segített az információs munkában. A kert fölött fehér híd húzódott, hogy a látogatók ne tapossák agyon a növényzetet. Annyi látogatónk volt, hogy komolyan aggódtunk, leszakad a híd. Szerencsére nem így történt. A különböző cégeknek élőhirdetési lehetőségük volt, bemutathatták a növényeiket, a felszerelési tárgyakat, a komposztanyagot, a bioban használatos növényvédelmi szereket stb. Ma már inkább mulatságos, de akkoriban véresen komoly ugratásokra is sor került.

biokert

A Kertészet és Szőlészet szerkesztősége akkor az agrártárca Kossuth téri épületében volt. Szervezetileg nem tartoztunk a minisztériumhoz, viszont a szaktárca embereivel közösen jártunk az ebédlőbe. Étkezés közben növényvédős ismerőseink kissé sértően viccelődtek, elkezdték terjeszteni például azt, hogy éjszaka bizonyára a „legvadabb” permetszerekkel árasztjuk el a kertet, mivel olyan jó állapotban voltak a növények. Sajnos nehezen hitték el, hogy ezt az ő vegyszerközpontú növényvédő technológiájuk nélkül is létre lehet hozni.

Seléndy Szabolcs
(Biokultúra 2013/4)

[felül]