2014 aug 09

Nem ördöngösség – zöldségtermesztés fóliában szakértelemmel

0 Comment
Molnárné Tóth Mária férjével, Molnár Csabával együtt gazdálkodik Galgahévízen. Csaba mezőgazdasági gépészmérnöknek tanult, Mária pedig óvónőnek. Nem sok gazdálkodói múlttal rendelkeztek, amit tudtak, azt a környezetünkben élő ismerősöktől és saját tapasztalataikból tanultak meg.

– Kérem mutassa be a családot, hogyan kerültek kapcsolatba a bioval, mióta foglalkoznak vele hivatás szerűen!

– A bioval és egyáltalán a kertészettel úgy kerültünk kapcsolatba, hogy 1992-ben született egy kisfiunk, akinek emésztési rendellenessége volt. Másfajta táplálást igényelt, mint egy egészséges kisbaba. Először csak saját részre termeltünk vegyszermentesen a kertünkben, majd a kis feleslegünkkel elmentünk a biopiacra. Később megvettük a szomszédaink által nem használt kerteket, ahol fóliákat építettünk, így bővült a területünk. Azért gondolkodtunk fóliás kertészetben, mert az általunk termelt zöldségeket nem szerettük volna az időjárás viszontagságainak kitenni.

Csabának volt más munkahelye is, de 2007 óta ő is itthon dolgozik. Hiszen a 2500 m2 fóliás kertészet és egy kevés szabadföld már sok feladatot ad. 2009 óta pedig magyar és külföldi bio termékekkel is kereskedünk. Házhozszállítunk Budapesten és környékén.

– Önök elsősorban fóliás zöldségtermesztést folytatnak. Mik a legfontosabb növényeik, mely fajták váltak be legjobban a fólia alatt?

– Tél végén, kora tavasszal és ősszel hideg hajtatással foglalkozunk. Ez azt jelenti, hogy kevés fény- és hőigényű növényeket termesztünk. Ezek a salátafélék, amelyből sokszor 10 féle is van, pl. tölgylevelű, fejes, római, jég, vörös és zöld színekben, valamint a mángold, újhagyma, retek, karalábé, metélő petrezselyem tartozik ide. Fóliáink fele fűthető. Ide ültetünk paprikát, paradicsomot, uborkát kora tavasszal, mert ezek március, április környékén még fűtést igényelnek.

Többféle saláta a fólia alatt

Többféle saláta a fólia alatt

Másodültetésként a saláták helyére is paprika, paradicsom, uborka és sárgadinnye szokott kerülni. Ezek jól bírják a nyári meleget a fólia alatt, sőt szeretik is. A fajtákat igen nehéz összeválogatni. Minden évben többfélét is ültetek egy-egy növényből, pl. paradicsomból akár öt fajtát is. Az egyik korábbi érésű, a másik későbbi. Az egyik nagyszemű, a másik kicsi. Van koktélparadicsom, továbbá piros, sárga, lila színű. Van régi magyar fajta, amely nagyon finom ízletes, de könnyen reped és gyorsan romlik. Paprikából is van a hagyományos tv paprika és még háromféle zöld édes kápia, valamint kaliforniai pirosra és sárgára érő. A vásárlóink és a saját kedvünk miatt is van ennyi féle a különböző fajtákból.

– Sokan szeretnének – akár kiskertekben is – fólia alatt zöldséget termelni, de visszariadnak a nehézségek miatt. Kérem, mondja el a termesztés folyamatát a vetéstől egészen a betakarításig, különös tekintettel a kritikus pontokra, a paradicsom, a paprika és az uborka növényeknél!

– Kiskertekben, kis házi fóliákban is meg lehet valósítani, amit mi is csinálunk. A magok beszerzése talán a legnehezebb feladat, mert a jó magokat csak nagyobb tételben akarják árusítani a nagy cégek. A palántanevelés is nehezebb otthon, de talán azt lehet vásárolni a piacokon. Én saját jól felszerelt palántanevelővel rendelkezem, amely fűtött. A fűtött fóliák esetén már január 2-án kezdem vetni a magokat szemenként tálcákba. Akik otthon szeretnének a kiskertjükben veteményezni, elég március vége felé ezt megtenni.

A magvetéshez és a palántaneveléshez gilisztahumuszt és natúr tőzeg keverékét használom. Mindig letakarom a tálcákat fátyolfóliával, amíg a kis sziklevelek ki nem bújnak a földből. A takarás azért fontos, hogy ne száradjon be a föld és a mag, mert akkor nem tud kikelni. A fóliákban, kertekben helyre vetett magoknál is jó, ha letakarjuk, mert így nedvesen tudjuk tartani a földet.

Kritikus pontja lehet a növénytermesztésnek a tápanyagellátás, -utánpótlás és a növényvédelem. A fóliákban a növények elültetése előtt szerves trágyát, alginitet, zeolitot szórunk. Belocsoljuk baktérium trágyákkal is. Használunk állati eredetű granulált trágyát és saját komposztot is. Ezeket a granulátumokat később oldott állapotban is szoktuk a talajra locsolni a növények töve mellé, de csak oda. Készítünk komposzt teát, erjeszetett csalánlevet. Ezeket is a talajra locsoljuk. Ezeket mindenki a saját kiskertjében lévő talajnak és a termesztett növények szükségleteinek megfelelően kell, hogy használja.

Nagyon fontos még a zöldtrágyázás, erre facéliát vagy valamelyik pillangós növényt használjuk. Saját növényi hulladékjainkat is komposztáljuk, talajbaktériumokkal is belocsoljuk. Így a talajunk tápanyagban és mikroorganizmusokban is gazdag lesz. Ezzel máris sokat tettünk azért, hogy a növényeink elegendő szép és egészséges termést hozzanak.

A korai ültetésű paradicsomos és paprikás fóliáinkba a beporzás és a terméskötés érdekében telepítünk poszméheket. Aztán nyáron már segít a többi rovar is.

Jó termés igérkezik uborkából

Jó termés igérkezik uborkából

– Mely betegségek, károsítók a legjellemzőbbek és hogyan védi meg tőlük a növényeit? Van-e olyan területe a növényvédelemnek, ahol tehetetlenek vagyunk?

– Ez egy olyan téma, amelyről nagyon sokat lehetne beszélni, ezért csak a legfontosabbakat emelném ki.

Nálunk a szervestrágyával bekerülő és ott szaporodó lótetű okozza a legnagyobb kárt. Elrágja a kiültetett palánták gyökereit. A fonalféreg pedig az uborkát és a sárgadinnyét veszélyeztette. A fonalférges területen általában a homokosabb talajú fóliába rezisztens fajtát próbálok ültetni, ha van. Sokat segít a gyérítésben a vetésforgó és a facélia, mint zöldtrágya, amit beleforgatunk a talajba. De sajnos így is sok kárt okoznak. A lótetű ellen már létezik egy fonalféreg készítmény, amit a talajra kell locsolni, mely aztán bemosódik a talajba.

Az időjárás, ami az idei évet, nyarat jellemezte a sok csapadék, a nagyon párás levegő kedvezett a peronoszpórának. Ez szintén az uborkát és a sárgadinnyét támadta meg. A nagyon beteg töveket rögtön kitakarítjuk. Permetezünk kontakt rézkészítménnyel (rézhidroxid), növényi kivonatokkal, amelyek a növények kondícióját erősítik.

Nappal a meleg párás, éjjel pedig a hűvös levegő, valamint a sok eső kedvez a paradicsomvész kialakulásának. A rovar kártevők ellen szintén növényi alapú kivonatokat használunk, pl. narancsolajat és más olajos készítményeket.

Kihelyezünk feromoncsapdákat és színes ragacsos lapokat. Telepítünk a növényekre ragadozó atkát és petefürkészeket. A katicabogarak, fátyolkák áttelelnek és beköltöznek hozzánk. Lepkékre, hernyókra pedig Dipelt használunk. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az uborkán lévő takácsatka fertőzésekkel szemben kevésbé voltunk hatékonyak az idei nyári időszakban. Korábban az uborka slágernövényünk volt, de sajnos most korán ki kellett szaggatni és megsemmisíteni.

– Hol értékesítik a termékeiket? Mik a tapasztalatok, mennyire keresik a friss bio zöldségeket?
A gondoskodásnak hála szépen fejlődnek a növények

A gondoskodásnak hála szépen fejlődnek a növények

– Jelenleg a MOM Kulturális Központ udvarán kialakított biopicon értékesítünk minden szombaton. Ezen kívül boltoknak, éttermeknek, családoknak szállítunk, valamint otthon, a saját gazdaságunkban is értékesítünk.

Szívesen fogadjuk a biokertészet után érdeklődőket előzetes telefonos egyeztetés alapján. Tapasztalataink szerint az emberek többsége nincs tisztában az egészséges, élő élelmiszerek fontosságával, gyógyító, betegségmegelőző és tápláló erejével. Örvendetes tény viszont, hogy egyre több kismama és kisgyerekes anyuka vásárol bio zöldséget és gyümölcsöt. Ezen a téren még nagyon sokat kellene fejlődnünk.

– Jövőbeli elképzelések? Tervezik-e feldolgozott termékek előállítását?

– Mivel nem vagyunk már fiatalok, a terveink között nagyobb fejlesztés nem szerepel. A meglévő gazdaságunkban szeretnénk kicsit fejleszteni és jól működtetni az erőnkhöz mérten.

A kereskedés-értékesítés területét kellene bővítenünk. Az árut megtermelni sem könnyű, de eladni még nehezebb. Az interneten keresztül is sokan megtalálnak, de ott még fejlődhetnénk. Szívesen fogadnánk vásárlói csoportokat, jelenleg ezen is dolgozunk.

Feldolgozást nem tervezünk. A meglévő munkánk is teljesen leköti minden időnket.

– Lát lehetőséget egy jól működő termelői együttműködésben és ha igen, melyek azok?

– A közös értékesítést már megvalósítottuk, hiszen a biopiacon hármunk termékeit áruljuk együtt. Ez már régóta így működik, jól tudjuk egymást segíteni. A kereskedésünkben pedig más magyar termelők zöldségeit és gyümölcseit is kínáljuk.

Az érdeklődőket mindig szívesen fogadjuk és örülünk, hogy tapasztalatainkkal és tanácsainkkal segíthetjük őket az otthoni kertészkedésükben!
Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

Sipos Péter – Markó Viktor
(Biokultúra 2014/4)

[top]