2005 Már 30

Növények homeopátiás kezelése

Nincs hozzászólás

Érdekes, első hallásra szokatlannak tűnő szerről számolunk be. Dr. Molnár Gábor Miklóst kérdeztem a növénybetegségek homeopátiás kezeléséről. Beszélgető partnerem állatorvos és a halgyógyítás sikerei után a növénygyógyítást dolgozta ki.

– Milyen területre ajánlja készítményeit?

– Valamennyi lágy és fás szárú növény egészségi állapotának fenntartására, betegségeik gyógyítását elősegítésére homeopátiás gyógykészítmény szolgál. Megelőzésre és terápiára más kiszerelésű gyógyszercsomag használható.

– Melyek a felhasználás lehetőségei?

– Stresszoldó hatású (időjárási tényezők okozta stressz állapot oldására); fagyás, kiszáradás, árvíz, túlöntözés, szelek, viharok okozta károk megelőzésére, mérséklésére. Ezentúl a növényi testet ért károsodások (törés, metszés, sebzés stb.) gyógyulásának gyors és szövődményszegény gyógyulását elősegíti. A növényi paraziták, rovarkártevők (tetvek, atkák stb.) gombafertőzések, vírusos és bakteriális fertőzések okozta károk megelőzésére, mérséklésére ugyancsak hasznos. Az átültetések, virágzás, betakarítás, szüret időszakában a növényt segíti az új életciklusba lendülésben, azt zökkenőmentesebbé teszi.

– Hogyan hatnak a szerek, milyen mechanizmus alapján?

– Alapvetően biostimulációs, bioregulációs hatásúak. A növényeket, az állatokat és embereket is sejt szinten (főleg az enzimatikus, a hormonális és az immunrendszer területén) harmonizálja, így a sejtek túlműködése esetén csillapító, alulműködése esetén stimuláló hatású. Megelőzésnél a normális sejt működést stabilizálja. Mindezt a növényi sejtek energiarendszerére hatva éri el. (Lásd ember és állatgyógyászati homeopátiás szerek hatásmechanizmusáról szóló irodalom, pl. Köhler: A Homeopátia tankönyve I-II.)

– Hallhatnánk valamit a kezelés módjáról?

– A növények élőhelyén (kert, szántóföld, rét, legelő, erdő, virágláda, cserép stb.) használható fel. Az alkalmazás ideje:

  • Hosszú távú megelőzésre („M” jelű csomag): évente háromszor-négyszer – március, május, július elején és szeptemberben – szükséges alkalmazni. Egyszeri kezelés hatása kb. 2-3 hónap.
  • Terápiára („T” jelű csomag): A felhasználás főbb lehetőségei részben részletezett indikáció esetén rövid távú megelőzésre a bekövetkező stresszhatás előtt egy héten belül szükséges alkalmazni. Terápiára az indikációs esemény észlelése után a lehető leghamarabb. Egyszeri kezelés hatása 14 napig tart.

A szermennyiséget a típusdobozokon megtalálhatjuk.

– Hogyan használjuk, juttatjuk ki a szereket?

– A szermennyiségeket egy minimum 10 ml-es sötét falú, tiszta gyógyszeres üvegben – melybe 1/3-2/3 arányban fahordóban érlelt konyakot, vagy tiszta házi pálinkát (mivel ezek nem tartalmaznak színezéket és tartósítószert) és szénsavmentes forrásvizet töltünk – maradék nélkül rázogatással feloldjuk. Az így elkészített törzsoldatot annyi öntözővízben oldjuk fel (akár több részletre elosztva), amennyivel a teljes kezelt terület növénykultúráit be tudjuk permetezni. (Pl. 50l vagy 15hl stb.)

Műanyag vagy üveg eszközöket kell felhasználni. Fémtartalmú permetezőrendszerek gyengíthetik a szerek hatását! A hatásgyengülés fokára még nincsen elég tapasztalat, ezért lehetőség szerint mellőzzük a belső fém tartozékú permetezők használatát! Permetező berendezés, locsoló kanna, repülőgépes kiszórás, mind lehetséges kijuttatási mód!

A kisebb növények (lágyszárú kultúrák) teljes felületét bepermetezhetjük, és a talajukat alaposan megöntözhetjük a homeopátiás szert tartalmazó öntöző vízzel. A fás szárú, terebélyes növényeket (fákat, cserjéket, bokrokat) vagy a lombkoronájukon permetezzük be, vagy a lombozatuk kiterjedésének megfelelően az altalajukat öntözzük meg a gyógyszeres vízzel, vagy lehetőség szerint mindkét helyen kezeljük őket.

– Mire érdemes még Olvasóim figyelmét felhívni?

– A növénykultúrák kezelésekor feltétlenül be kell tartani a kezelési útmutatóban előírt mennyiségi paramétereket és időintervallumokat. Az „alkalmazás ideje” pontban leírt időintervallumokat („M” – Megelőző szer: 2-3 hónap, „T” – Terápiás szer: 14 nap) feltétlenül ki kell várni két kezelés között, mivel az a növények és a talajflóra túlstimulálásához vezethet, ami feltétlenül elkerülendő!

A kezelések hatékonyságát a következő tényezők kedvezőtlenül befolyásolják:

  • A kezelést követő időszakban bármely újabb súlyos stresszhatás fellépése. Kivétel ez alól, a Megelőző csomaggal végzett kezelés esete, amikor a normális méretű stresszhatások károsító hatásait képes kivédeni a szerrel kezelt növénytársulás.
  • Bármely vegyszeres kezelés – amelyet megelőzésre vagy terápiás célból alkalmaznak – csökkenti a szerek hosszú távú védőhatását, de mindazonáltal meg is védi a vegyszerek káros hatásainak egy jelentős részétől.

A homeopátiás gyógyszercsomag szereivel végzett kezelés után az élelmezés- egészségügyi várakozási idő: 0 nap! A homeopátiás kezelési módszer az EU direktívákban is javasolt kezelési módszer ökológiailag nevelt (bio) állományoknál.

Seléndy Szabolcs
(Biokultúra 2005/1)

[felül]