2005 dec 30

Saját csemegeszőlő februárig

0 Comment

A csemegeszőlő ízletes, finom gyümölcs, ami ősszel gazdagítja a gyümölcs választékot. Magyarországon a csemegeszőlő termesztés nem jelentős, de egyes vidékeken (Mátraalja, Alföld) ma is többen termelnek és szállítanak piacra ebből a finom gyümölcsből.

Legkorábbi csemegeszőlőnk a Csaba gyöngye, július végétől kerül a piacra, egészen október végéig van piacra vihető csemegeszőlő fajtánk. Újabban több ellenálló (rezisztens) csemegeszőlő fajta gazdagítja a választékot. Eltartásra a késői érésű, vagy az érés során minőségét, tulajdonságait nem változtató fajták alkalmasak.Legkedveltebb csemegeszőlőnk a Chasselas, hosszú ideig szedhető, tőkén tartható és eltartásra is alkalmas. Jól eltarthatók a vastagabb héjú, ropogós fajták, mint pl. a Zala gyöngye, Pölöskei muskotály, Teréz.

Az eltartás feltételei és lehetőségei

Csak érett, egészséges fürtöt tároljunk. A szüretet száraz időben, reggel végezzük, úgy hogy a gyümölcs (bogyó) ne legyen nedves és a napsütés hatására még ne melegedjen fel.

A fürtökből az esetleg sérült (pl. megrepedt), a fertőzött (pl. Botrytis, lisztharmat) bogyókat távolítsuk el. Tömött fürtű és vékony héjú fajták tárolásra kevésbé alkalmasak. A könnyen sérülő (törő) kocsányú fajták, a pergő bogyójúak szintén nem alkalmasak tárolásra.

Melegebb éghajlatú területeken (pl. Irakban) a szőlő a tőkén tartható a téli időszakban is.

Nálunk régóta alkalmazzák a levágott szőlőfürtök aggatását, hűvös, nedvesebb kamrában való tartását. Aggatásra a szőlőfürtöt levághatjuk vessződarabbal együtt és így kötözzük fel a tartórúdra vagy huzalra. A fregoli is alkalmas erre a célra és a kamrában kevés helyet foglal el. Speciális fából készült állványt is alkalmazhatunk, mint pl. a régi budaörsi szőlőkamrában használtak (lásd ábrát).

Budaörsi szőlőkamra tartóállványzata

Budaörsi szőlőkamra tartóállványzata

Fontos, hogy a szőlő tárolására használt helyiség tiszta legyen (frissen meszelve). A helyiség ablakon át szellőztethető legyen, a földes padozat, a vastag (lehetőleg vályog) falak, a jó szigetelés biztosítja az egyenletes hőmérsékletet és a magasabb páratartalmat. Így a szőlő apadása (vízvesztesége) kisebb mértékű lesz. Az Alföldön félig földbe süllyesztett vályogfalú nádtetős tárolókat építettek. A budaörsiek a levágott fürtöket rafiával kötötték kettesével össze a fürt csúcsi részén, és vállal lefelé lógatták, hogy a fürtök egymást ne érjék. A kamra berakása után 1-2 hétig az ablakot nyitva hagyták, hogy a fürtkocsány kicsit megszáradjon (megbarnuljon). Utána megkénezték a helyiséget és a zárt térben kialakult a magasabb páratartalom. A fürtöket rendszeresen ellenőrizték és a beteg bogyókat kivágták belőle. A tárolási súlyveszteség 30-40% is lehet.

Ha a fürtöt vesszővel vágjuk le, hosszabb ideig tárolhatjuk üvegben, vízbe állítva is (lásd ábrát).

Fürttartó üvegedény elhelyezése a tartóoszlopon

Fürttartó üvegedény elhelyezése a tartóoszlopon (Kozma Pál Csemegeszőlő c. könyve nyomán)

Fontos, hogy a tárolóban a magas páratartalom mellett kiegyenlített legyen a hőmérséklet és ne legyen párakicsapódás.

A fürttartó edények különböző alakúak, 1-5 dl nagyságúak lehetnek. A víz tartósítása érdekében faszénport, szenet vagy konyhasót használnak. A fürtöket úgy szüretelik, hogy a fürt alatt 2-3 ízköznyi, a fürt fölött 1 ízköznyi vesszőrészt hagynak, a leveleket tőből eltávolítják.

A leszüretelt fürtöket gyorsan nádcserényeken szállítják a tárolóba. Itt 2-4°C-ot tartanak, a párolgó víz miatt a páratartalom 75-80%, ez tartja frissen a bogyókat. A fürtöket fektethetjük tároló polcokra, vagy tálcákra. A bogyók deformálódhatnak, nagyobb a veszteség, azonban jobb a helykihasználás. Szokták a fürtöket szalmára fektetni.

A szőlőt tárolhatjuk parafadarában, tőzegporban, fűrészporban is. Ezek jó hőszigetelő anyagok, a fürtöket megvédik a hőingadozástól, a nedvességet magába vonzzák, a bogyók körüli teret jól kitöltik. Nálunk a keményfa fűrészport ajánlják erre a célra. Felhasználás előtt a fűrészport fertőtleníteni kell.

Újabban a szőlő tárolása szabályozott légterű hűtőtárolókban 0-2°C-on (de lehet -1 – -2°C-on is) történik. A tárolótér széndioxid és oxigén tartalmának szabályozásával a tárolási veszteség 20-30%-kal csökkenthető. Nagyon fontos a sérülés mentes, egészséges szőlő betárolása, az egyenletes alacsony hőmérséklet, a magas páratartalom, a tiszta, csíramentes tárolótér és a rendszeres kénezés, a helyiség szellőztetése.

Saját tapasztalat szerint vályog falú, nádtetős helyiségben ládában 1 sorban lerakva a Zala gyöngye fürtjeit kb. december végéig tárolhatjuk nagyobb veszteség nélkül, bár a bogyók töppedése jelentős. Tovább tárolva február elejére a bogyók mazsolaszerűre töppednek, de finom ízüket megtartják. Hűtőben 0-2°C-on december közepéig, végéig a fürtök jelentősebb töppedés nélkül tárolhatók. (A szerkesztő tapasztalata szerint szellős padláson, fagymentes körülmények között egyes fajták – pl. a Teréz – február elejéig is eltarthatók jó minőségben.)

Más szőlőfajták (pl. a Csiri-csuri) viszonylag jól bírják a mélyhűtést is. Visszaengedés után a bogyó állaga megmarad.

Dr. Szőke Lajos
(Biokultúra 2005/6)

[top]