2011 feb 17

SÁRPO MIRA – a rezisztens burgonya

0 Comment

A sárvári burgonyanemesítő dinasztia által létrehozott Sárpo Mira (Sárpo = Sárvári potato) burgonya kiváló tulajdonságai miatt a biotermesztésre alkalmas fajta.

A növény magas, szárleveles típusú, növekedési jellege felálló. Levele középzöld színű, enyhén fényes felülettel, közepesen széles levélkékkel. Virága halvány rózsaszínű. Gumója ovális alakú, hajlamos nagyra nőni. Héja rózsaszínű, a gumó húsa krémszínű. Rügyei sekélyen helyezkednek el. Középkésői érésű, bőtermő, Észak-Afrikában kedvelt fajta. Kiváló sütési és főzési tulajdonságokkal rendelkezik, gumójára a főzés utáni szürkülés nem jellemző, kihűlve is hosszú ideig (24 órán túl is) megtartja eredeti színét.

A termésbiztonságát fokozza, hogy a legfontosabb, leromlást okozó vírusbetegségekkel szemben (PLRV, PVX, PVA, PVY) kiváló rezisztenciával rendelkezik. Különlegessége még, hogy az egyre súlyosabb kártételt okozó, nagyon változékony fitoftórával szemben, a biotípusoktól függetlenül működő, a világon egyedülállóan magas horizontális rezisztenciája lehetővé teszi, hogy teljesen elhagyható a gombabetegségekkel szembeni permetezés. A rezisztens fajták a jövő fajtái!

Sárvári nemesítő telep

Sárvári nemesítő telep

A Sárpo Mira fajta különösen hosszú nyugalmi idejű, a tárolási betegségekkel szemben is kiemelkedően jó rezisztenciája biztonságos tárolást tesz lehetővé, miközben mindvégig megtartja jó főzési és sütési tulajdonságait. A nitrogén túladagolást, a túlöntözést és az egyenetlen vízellátást kerüljük az intenzív gumónövekedés időszakában. Egy száraz periódust követő csapadékos időszakban, a legnagyobb gumóknál, a gumóhús közepén (az intenzíven újranövekvő gumóknál „bélmegszakadás”) úgynevezett fiziológiai üregképződés előfordulhat, ami viszont nem rontja a tárolhatóságot. A mechanikai behatásokat nagyon jól tűri, szürke-foltosodásra nem hajlamos. Egyenetlen vízellátottságú területeken érdemes szártalanítani, amikor a gumók mérete eléri a 70 mm-t.

Vetőanyag szaporítása Zircen

Vetőanyag szaporítása Zircen

Hosszú nyugalmi ideje miatt érdemes az ültetés előtt 30-40 napig meleg helyen tárolni, hogy a „csírák” megpattanjanak, azaz aktiválódjon az anyagcsere. Az intenzív gumónövekedése miatt a korai (nem primőr) termesztésre is alkalmas lehet, csak ebben az esetben még korábban kell a meleg-tárolást, és a fényen történő előhajtatást elkezdeni, hogy az 1 cm-es fénycsírák képződésére legyen elegendő idő. (A vetőanyag beszerzését a korai ültetésű helyeken, már az ősz folyamán, november végéig célszerű megtenni, hogy legyen elegendő idő az előhajtatásra). A fénycsírás állapotban a gumók a 3-5°C-os talajba is kiültethetők, mert a gyökértömeg kifejlődése ezen a hőmérsékleten is megtörténik. Amikor a talaj hőmérséklete eléri a hajtásnövekedéshez szükséges magasabb hőmérsékletet, akkor az addig kifejlődött gyökértömeg támogatja a növény gyorsabb fejlődését. Viszont a nem előhajtatott, de már pattanó csírájú gumók ültetéséhez 8-9°C-os talajhőmérséklet szükséges, ami 3-4 héttel is kitolhatja a termésképzés kezdetét. Az ültetési távolság a gumómérettől is függ, mely a 45-55 mm-es gumóméretnél 30 cm körüli, 75 cm-es sortávolság esetén. A kisebb méretű gumóknál ez természetesen sűrűbb ültetési távolságot jelent. (A 28-35 mm-es gumóméret esetében 18-20 cm, míg a 35-45 mm-es gumóméretnél 23-25 cm-es az ajánlott tőtávolság). A korai célú termesztés esetén, ahol a szedés a 60 mm-es gumóméret elérésekor megtörténik, a tőtávolság nagyobb is lehet.

Újabb nemesítésű, rezisztens fajtajelöltek gumói

Újabb nemesítésű, rezisztens fajtajelöltek gumói

Keresünk olyan tőkeerős befektetőket, akik üzleti alapon fantáziát látnak a vegyszermentes termesztésre alkalmas burgonyafajták hosszútávú nemesítésében, vetőanyag-előállításában, étkezési burgonya termesztésében, hazai és nemzetközi forgalmazásában, és ennek a projektnek pályára állításában és működtetésében. (Több ígéretes, fajtabejelentésre váró fajtajelöltekkel rendelkezünk, amelyek csak felszaporításra várnak!) Elérhetőségeink: isarvari@freemail.hu, tel.: 06-30/638-4236, fax: 06-88/415-278.

Dr. Sárvári István
(Biokultúra 2010/5)

[top]