2012 Sze 16

Hagyományteremtő céllal, immár második alkalommal, 2012. szeptember 9-én került megrendezésre a Soroksári Bionap, a Budapesti Corvinus Egyetem, Soroksár Önkormányzata és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szervezésében.

A rendezvénynek a Budapesti Corvinus Egyetem Péteri majorban található kísérleti tangazdasága adott méltó otthont, ahol az ökológiai gazdálkodást gyakorlatban, szakmai szempontból is bemutatták az érdeklődő nagyközönségnek.

A 14,8 ha-os kertet 1997 óta ellenőrzi és tanúsítja a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., ahol ökológiai vegyes zöldségfélék termesztésével, gyümölcsössel és szántóföldi gazdálkodással foglalkozik magas szinten az Egyetem, bio vonatkozású kísérletekre és kutatómunkára egyaránt optimális helyszínt biztosítva ezzel.

A verőfényes napsütés és a kánikulát idéző hőség ellenére közel 1000 látogató fordult meg a nap folyamán a színes programokon, főleg családosok érkeztek a rendezvényre. A gyerekeket kézműves sátorral, íjászkodással, interaktív vetélkedővel, nyuszi simogatóval és állat etetéssel, a felnőtteket szántóföldi gépbemutatóval, gazdaságbejárással, biotermék- és kézműves vásárral, szakmai előadásokkal várták a szervezők.

10 órakor Egresi László, Soroksár alpolgármestere nyitotta meg a Bionapot, ezt követően dr. Nádosy Ferenc, a tangazdaság igazgatója és dr. Radics László, az Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszék vezetője köszöntötte a résztvevőket a szabadtéri színpadon.

Az egyetem munkatársaiból alakult alkalmi zenekar fellépése után hallhattak még előadást az érdeklődők az ökológiai gazdálkodás szabályozásáról, a biofűszer és gyógynövénytermesztés gyakorlati tapasztalatairól, a kiskertes háziállattartás szépségeiről és nehézségeiről, a helyi bevásárló közösségek alakulásáról, a biokozmetikumok előnyeiről. Az intézmény konferenciatermében ezzel párhuzamosan szakmai konferencia zajlott a komolyabb tudásra vágyó hallgatóság részére.

Ebédre a tanüzemben termett alapanyagokból készült kolbászos lecsót és húsmentes paprikás-köleses krumplit kínáltak a szervezők. Lehetőség nyílt az ország különböző tájegységeiről érkezett biotermelők gazdaságaiból származó lekvárok, gyümölcslevek, borok, sajtok és húskészítmények kóstolására, vársárlására.

A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. mobil laborját működés közben tekinthették meg a látogatók. Többek között vizsgálatra került gyorsteszttel a tangazdaságban termelt kukorica GMO- és gombatoxin szennyezettsége is, mely megnyugtató módon negatív eredménnyel zárult, ezzel igazolva az eddig elvégzett több száz mérés tapasztalatát a biotermékek megbízhatóságát illetően élemiszerbiztonsági szempontból is.

Kulturális, hagyományőrző tánc- és ének műsorokkal fejeződött be az idei Bionap Soroksáron, köszönet a szervezőknek, tartalmas élményekben volt része a résztvevőknek.

Siku Szabolcs
(Biokultúra 2012/5)

[felül]