2013 máj 17

Sürgés-forgás a bio térfelén

0 Comment

Magyarország mezőgazdaságában a föld mellett a legnagyobb értékünk az a gazdálkodó, gazdálkodni vágyó fiatal réteg, amely sok EU tagállamban a legnagyobb hiánycikk. Halljuk az „élménybeszámolókat” az üresen álló tanyákról, gazdaságokról, a „mezőgazdaság elöregedéséről”, a fiatal gazdák hiányáról, „sok gyerekből egy sem akarja folytatni” stb. panaszokat.

Nagy megelégedéssel töltheti el a magyar agrárjövőért aggódókat, hogy az elmúlt évi „Fiatal gazda” pályázatra rengetegen, 3000-nél is többen pályáztak, annak ellenére, hogy a kiírási feltételek nagyon-nagyon szigorúak voltak. Külön öröm, hogy kétharmad részük az ökológiai gazdálkodást is „bevállalta”, amelybe természetesen a belső motiváció, a külföldi gyakorlatokon nyert inspiráció mellett a kapható plusz pontok is szerepet játszottak.

A Vidékfejlesztési Minisztérium látva a túljelentkezést, nagyon dicséretes döntést hozva több, mint duplájára emelte a támogatási keretet, közel 1000 fiatal gazda indulását lehetővé téve.

Sajnos sok nyertesből mégsem lesz fiatal gazda. Már érkeznek a hírek: „nem tudok belevágni”, mert elbérelték előlem a bérbe venni szándékolt földet, esetenként olyanok, akik eddig is mamut birtokokkal rendelkeztek.

A kormányzati szándék elismerésre méltó, azonban az induló támogatásokon túl további kedvezményekre, helyzetbe hozásra is szükség lenne, hogy az ambíciók valóra válhassanak. Ezek közül minden bizonnyal a legfontosabb az lenne, hogy földhöz tudjanak jutni a fiatal gazdák, gazdajelöltek. Előnyt nyújtani mindenhol, mindenkivel szemben: állami földeknél, privát földforgalomban, magán haszonbérbe adás esetén!

A most készülő Földforgalmi törvény reményeink szerint a lehető legjobb helyzetbe fogja őket hozni.

És tőlünk, idősebbektől, idősebb gazdálkodóktól is sok függ: segítjük-e őket, vagy közömbösek vagyunk sorsuk iránt. Tapasztalataink szerint a biogazdák a legnyitottabb, leginkább segítőkész gazdálkodók szerte a világon, különösen azok Magyarországon!

Ezért a „Fiatal Bio Gazdákat” arra biztatjuk, hogy forduljanak bizalommal a Magyar Biokultúra Szövetséghez, a Biokontroll Hungária Nonpfrofit Kft.-hez és a környezetükben lévő biogazdákhoz, biztosan támaszra találnak!

Isten hozta őket sorainkban!

Czeller Gábor – dr. Roszík Péter
(Biokultúra 2013/2)

[top]