2009 máj 06

Szent György-nap Hortobágyon

Nincs hozzászólás

A Mezőgazdasági Bizottság sikeresnek ítélhető április 24.-i Hortobágyra kihelyezett ülését követő napon, április 25-én a Kilenclyukú-híd melletti vásártéren megnyílt a III. Országos Biovásár, ahol a biogazdák ötven új árusító pavilonban mutathatták be termékeiket.

Rendhagyó konferenciát hallhattak a vendégek, mert az egész vásártér kihangosításával lehetővé vált az előadások meghallgatása a biogazdák és vásározók részére is, ily módon több ezres hallgatóság figyelhette dr. Podmaniczky László, dr. Mátray Árpád, Tóth Péter, dr. Roszík Péter és prof. dr. Bardócz Zsuzsa szakértők előadását. A konferenciát követően a vásár főutcáján került sor az idei méz- és borverseny eredményhirdetésére.

Délután tartották a vásártér melletti víziszinpadon a hagyományos Szent György-napi kihajtási Ünnepséget, miután a kőhídon megérkezett a rackanyáj, a magyar szürke hatökrös fogat, a bivalyökörfogat, a nóniusz ötösfogat és a csikósok csapata. Az állatlétszámok rovásfára vésése, a csikós, gulyás és juhász számadók eligazítása, a kihajtáshoz kapcsolódó hagyományok felelevenítése után a hajdúsági és hortobágyi táncoknak tapsolt a nagyszámú közönség.

2009-3_SzentGyorgy-nap1

2009-3_SzentGyorgy-nap2

2009-3_SzentGyorgy-nap3

A biovásár főutcáján a pásztorok és a vendégek megkóstolhatták a különleges étkeket: nyárson sült mangalicát, birkapörköltet, gulyáslevest, harcsapaprikást, bivalypörköltet. Naplementekor pásztortűz melletti mulatsággal zárult a szombati program. Vasárnap a Hortobágyra látogatók a biovásár mellett egyéb látnivalót is találtak: a Pusztai Állatpark, a Pásztormúzeum, a Madárpark és a kézművesek bemutatója várta a vendégeket.

A Szent György-napi rendezvény emlékezetes marad mind a biogazdák, mind a Hortobágyra látogató vendégek számára.

Boda Mihály
(Biokultúra 2009/3)

[felül]