2015 jún 15

Szlovák fuzárium-mérési eredmények ökológiai és konvencionális őszi búzában

0 Comment

Az ökológiai és egyéb keretek között gazdálkodóknak a termelés során rengeteg élelmiszerminőségi kérdést kell megoldania. Számos fuzárium gombafaj különböző mikotoxint termel, beleértve a trichotecének csoportjába tartozó deoxinivalenolt és nivalenolt, vagy egy másik csoportba tartozó zearalenont. A mikotoxin teljes eltávolítása a szennyeződött áruból még nem lehetséges. A cél ezért jelenleg az, hogy jó gazdálkodási gyakorlattal minimalizáljuk ezeknek a toxinoknak az előfordulását.

2009 és 2011 között a Szlovák Köztársaságban hatósági ellenőrzés mellett, az EU 401/2006 és a 178/2010 rendeletek alapján vizsgálták az őszi búzaszemek mikotoxinnal történő szennyeződését, a fuzárium nemzetségbe tartozó fajokra összpontosítva.

A deoxinivalenol koncentrációt folya­­dék­­kromatográfiás eljárással, diódasoros detektorral, a zearalenon koncentrációt pedig folyadék­kromatográfiás eljárással, fluoreszcens detektorral határozták meg. 165 konvencionális, valamint 24 ökológiai mintát vizsgáltak. Az eredmények azt mutatják, hogy a leggyakoribb fuzárium toxin a deoxinivalenol. A pozitív mintákban mért koncentrációszint jelentős különbségeket mutatott a konvencionális és az ökológiai búzákat tekintve. Az átlagos deoxinivalenol koncentráció valamennyi vizsgálati évben magasabb volt a konvencionális búza esetében. A zearalenon koncentráció ugyancsak jelentősen magasabb volt a konvencionális búzában.

Az időjárási körülmények nagymértékben befolyásolták a búzaminták szennyeződésének mértékét. A vizsgált évek közül 2010-ben a búza virágzásakor a rendkívül heves esőzések és hűvösebb időjárás következtében mérték a legmagasabb deoxinivalenol szintet. Ugyancsak abban az évben a búzakalászok is nagymértékben fertőződtek fuzáriummal az egész ország területén. A szlovák körülmények kedvezőek az ökológiai gazdálkodásnak, mely hozzájárul az őszi búzában található mikotoxinok csökkenéséhez.

Általánosságban elmondható, hogy az ökológiai gazdálkodás gyakorlata csökkentheti a fuzárium toxin általi szennyeződés kockázatát.

www.solidairy.eu
(Biokultúra 2015/3)

[top]