2001 dec 28

Szövetkezés, értékesítés

Nincs hozzászólás

Az Öko-Melli, East-Food Honey-Line Hungary, Kazincbarcikai Területi Méhész Szervezet, Bio-Honig szövetkezet eredményeiről, gondjairól, terveiről Szalai Tamás kérdezett és jegyezte fel a válaszokat.

Bioméz-termékek cserép szilkében

A debreceni ÖKO-MELLI Szövetkezet működéséről dr. Tóth János elnök úr tájékoztatta lapunkat.

Az ÖKO-MELLI az első méhész szövetkezet az országban és 1999. március 7-én 20 méhész mintegy 1700 méhcsaládot gondozott a megalakulásakor. Jelenleg 29 fő több mint 3000 méhcsaláddal termel kiváló minőségű biomézet, amit a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. szavatol igazolásával.

Ma már három éves működésük bizonyítja, hogy a szövetkezés mint gazdálkodási forma életképes. Előnyei az egységes kezelési elvek, egységes minőség, nagy tömegű áru, hosszabb és biztosabb partneri kapcsolatok, így elérhetők magasabb eladási árak.

A szövetkezés lehet a kisgazdaságok túlélési alternatívája az EU csatlakozás utánra, ahol eddig nem látott versenyhelyzetben kell méhészeteinknek megmérettetni. A szövetkezet alakítás mégis alacsony számú hazánkban és ennek okai vannak. Az amúgy is sok gonddal küzdő ágazat termelői az állam támogatása nélkül nem képesek az első időszakban életben maradni, a törvényben is lefektetett támogatás pedig elmaradt, így a működő szövetkezetek is lassan ellehetetlenülnek. Jellemzőjük a tőkeszegénység, nem jutnak hitelhez, ezért a termékpályán a közös értékesítés szintjén megrekednek e szervezetek. Kapcsolatok és szakember (nyelvtudás) hiányában az export lehetőségek kihasználása is minimális. Az általában a természetbe húzódó magányos méhész nehezen alkot nagyobb közösséget, nehezen éli bele magát, hogy csak másokkal együtt, s általuk meghatározottan cselekedhet, különösen az értékesítésben.

Nehezíti a munkát, hogy így együtt világosabban megjelennek a költségek, amit az egyedi méhész ügyintézésénél elhanyagolnak. Ilyenek pl. utazás, reklám posta, tagdíjak, közös vagyon esetén annak amortizációja stb. és vannak többletként jelentkező költségek is pl. banki, könyvelési adók stb. Ezek, ha kicsi a szervezet valós gondokat jelentenek, s ezeket optimalizálni kell.

Az ÖKO-MELLI Szövetkezet három év alatt sok tapasztalatot gyűjtött, a gyermekbetegségek jó részén átesett, életképes szervezet. Természetesen fokozódó gondokkal kell szembesülnie. Értékesítésük 45-50 tonna között várható és ez töredéke annak, amivel év elején számoltak. Az elért, nem arányosan magasabb ár csak részben tudja ellensúlyozni a törvényszerűen fennmaradó állandó költségeket. Azt remélik, hogy tartalékaik bevetésével úrrá tudnak lenni gazdasági gondjaikon, és veszteség nélkül léphetnek majd tovább.

Fekvőkaptáras bioméhészet az Alföldön

Fekvőkaptáras bioméhészet az Alföldön

A Szövetkezet bio akác, repce, vegyes virág, napraforgó, esetleg selyemfű mézeket forgalmaz elsősorban lédig mézként hordósan, de képesek 1-0,5-0,25 kg-os kiszerelésre és értékesítésre a piac igényeinek megfelelően. Termékbővítésként a magyaros, népi hagyományokat felújítva, illetve felhasználva cserép szilkében és üvegekben különféle töltelékekkel dúsított bioméz termékeket is kínálnak a kereskedő partnernek. Partnerkereső érdeklődésre szívesen állnak rendelkezésre. (Levélcím: ÖKO-MELLI Szövetkezet, 4026 Debrecen, Honvéd u. 61. Tel/fax: 06-52/417-252, mobil: 06-30/269-7140.)

A vevő tudja kinek a mézét használja

Az EAST-FOOD és a HONEY-LINE HUNGARY Kft-k tevékenységéről Gosztola György és Pardi Imreigazgató urak adtak áttekintést lapunknak.

Az EAST-FOOD Kft. (Győr) az elmúlt évben a magyar bioméz 95%-át értékesítette, elsősorban észak és nyugat-európai piacokon.

A biomézet túlnyomó részben ipari felhasználók vásárolják, akik édesítőszerként használják fel biotermékeikbe. A töltő üzemek eddig csekély érdeklődést mutattak a termék iránt. Az elmúlt évben a kereslet nagyobb volt a kínálatnál. Az elérhető export árakat nagyban befolyásolja a magyar bioméz kínálat mellett a román kínálat (itt is érvényes a román vámkedvezmény), valamint az eseti jelleggel exportőrként fellépő kereskedők, termelői csoportok árajánlatai.

Az EAST-FOOD Kft. a bioméz felvásárlást polgári mézüzemében, valamint társvállalatával a HONEY-LINE HUNGARY Kft békési telephelyén végzi. A bioméhészek részére újszerű műanyaghordókat biztosítanak és a Biokontroll Hungária Kht. által kiállított termelői igazolásokkal együtt gyűjtik össze a biomézeket.

Termékbiztonságot jelent, hogy a termelőktől átvett biomézeket nem homogenizálják, hanem termelőnként és hordónként kezelik a további azonosíthatóság érdekében. Minden tételből mézmintát küldenek részletes laboranalízisre, valamint szúrópróbaszerűen szermaradvány vizsgálat nak vetik alá külföldi laboratóriumban. A termelő nevével – a hordón – feltüntetett adatokkal exportálják, így a külföldi vevő pontosan tudja, hogy kinek a mézét használja fel. Reklamáció esetén a termelő vonható felelősségre.

Véleményük szerint, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. feltételrendszerének betartása és a termék termelői visszacsatolása kellő biztonságot nyújt a minőségi termeléshez és értékesítéshez. Ahhoz, hogy megfelelő időben és megfelelő kondíciókkal végezhessék a marketing munkákat az újabb piacokon is (pl. értékesítés töltő üzemeknek, saját üzemben bio-miniméz 25 g-os kiszerelésben, stb.) feltétlenül szükséges a termelők és exportálók között hosszú távú, megbízható, kölcsönös előnyökön alapuló együttműködés, ami mindkét félnek garanciát nyújthat az értékesítés, illetve a biztos árualapok tekintetében.A jövő piaca reményében terveznek

A Kazincbarcikai Területi Méhész Szervezet feladatairól és a bioméhészet terén elért eredményeiről valamint a BIO-HONIG SZÖVETKEZET megalakulásáról számolt be Kovács Lajos bioméhész.

Az északkeleti régió helyzete igen sajátos a társadalmi-gazdasági átalakulás miatt is. Az egykor inkább iparáról ismert vidéken szép számmal vannak bioméhészek és így remény van a környezeti adottságokra épülő ökológiai gazdálkodás terjedésére.

A mezőgazdaság az utóbbi évtizedben nehéz helyzetben van. A meglévő gondok még nagyobbak azokban a térségekben, amelyben az ipari termelés is leépült. BAZ megyében mintegy 1200 fő foglalkozik méhészkedéssel, próbálja magát eltartani, más egyéb munkalehetőség híján megélhetési forrás aként a méhészkedést választani. A Kazincbarcikai Méhész Szervezet időben felismerte a lehetőséget és cselekedett. Meggyőződésük, hogy a méhészekért helyben lehet a legtöbbet tenni, mert a helyi viszonyokat ők ismerik a legjobban.

Az Álláskeresők Egyesületével közösen 1998-ban minősített biogazda tanfolyamot szerveztek 40 fő méhész részvételével. 1999-ben 12 fő megkapta a bioméhész minősítést. 2000-ben a nagy érdeklődés miatt vonzáskörzetünkben újra tanfolyamot szerveztek, amelyen 50 méhész képviseltette magát. Jelenleg 25 bio és 14 átállásos méhész tevékenykedik a térségükben. Ezek az események után igényként merült fel a tagság részéről, hogy Termékpályás Értékesítő Szövetkezetet hozzanak létre, amelyet 2000. március 12-én jegyeztek be BIO-HONIG SZÖVETKEZET néven. A térségben jelenleg több mint ezer méhcsalád vesz részt a biotermelésben, ezzel mintegy az ország bioméz termelésének 1/5-ét állítják elő. A bioméz árának tekintetében 20-30% felárat jelent, ami nincs arányban a biotermelésben felmerülő többletköltségekkel, de a jövő piaca reményében terveznek. Szövetkezetük részt vett a jászberényi mézvásáron (2001) és az OMÉK-on (2000). Újszerű csomagolásban, formatervezett címkével ellátott mézük nagy sikert aratott.

A Biokultúra Egyesület Észak-Magyarországi Régióját alakították meg bioméhészeik közre-működésével. Ezen belül létrehozták a Kazincbarcika és vonzáskörzete bioméhészek helyi csoportját, amely a szövetkezeten kívüli méhészeket hivatott összefogni.

Nemsokára kiderült, hogy az újonnan megalakult szövetkezetek egyedül nehezen tudnak megbirkózni a rájuk tornyosuló feladatok útvesztőjével. 2000. november 25-én Sajókazán megbeszélést folytattak a debreceni bioméhészekkel. Áttekintették és megvitatták a szövetkezetek összefogásának feltételeit.

Mobil bioméhészet Aggtelek környékén (Szalai Tamás felvételei)

Mobil bioméhészet Aggtelek környékén (Szalai Tamás felvételei)

A BIO-HONIG és az ÖKO-MELLI szövetkezet együttműködési szerződést írt alá, melyhez csatlakozott az ország többi biomézet termelő szövetkezete is. Eredményeként 2001. március 15-én Budapesten, az OMME irodájában megalakították Méhtermék Értékesítő Szövetkezetek Szövetségét (MÉHTÉSZ). 2000. szeptember 15-én pályázatot nyertek a SAPARD program keretében, amelyet rozsdamentes méhészeti eszközök vásárlására fordítanak.

Az előállításra kerülő ökológiai termékeknek (méz, lépesméz, virágpor, viasz, propolisz) véleményük szerint az EU korlátlan felvevőpiacot jelent. Az utóbbi években a reformtáplálkozás terjedésével megnőtt az igény a biomézek iránt. A kozmetikai ipar és a természetgyógyászat is egyre több bioterméket használ fel.

A régió sajátos éghajlati és természeti adottságait kihasználva egészen kiváló minőségű termékek előállítására alkalmas, ezért rajtuk is múlik, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel.

A régióban azért vállalták fel ezt a munkát, mert látnak benne fantáziát. Megfelelő támogatással bővülnének a lehetőségek, enyhülnének a foglalkoztatási gondok, bővítenék a termékskálát. Egyre fontosabb szerepet kap az oktatás és szakmai képzés is.

A gondolatok, elképzelések megvalósítása után újra szívesen emlegetett régió lehet az utóbbi időben iparilag leépített, elhanyagolt és elfelejtett észak-magyarországi térség, Kazincbarcika és vonzás-körzete – summázza az elmondottakat Kovács Lajos.

Biolekvárhoz bioméz

A HUNGAROTEAM Kft. vezetője, Várady György a tarpai üzemükben tájékoztat tevékenységükről.

A hungarikumnak számító élelmiszeripari termékeket előállító vállalkozás 1996-tól külföldi piacokon is jelen van. Ez elsősorban Németországot és Ausztriát jelenti, de 1999-től már az USA-t is.

A termelés 80%-át exportálják, ez a kiváló minőségnek köszönhető. Belföldi értékesítésük fokozatosan növekszik, az ún. prémium kategóriába sorolható, elsősorban az igényes fővárosi és nyugat-dunántúli csemegeboltokban kapható.

A vállalkozás és a bioméhészet kapcsolata sajátos, mivel részben a bio lekvárokhoz használnak bio akácmézet, ill. a dió mézben termékük is kizárólag ezt használja.

A termékeket többnyire 220 ml-es üvegekbe töltve forgalmazzák, saját címkével. A biotermék és abban a bioméz így egyértelműen, a külföldi piacon is, a cég hírnevét öregbíti. A cég felelőssége, érdekeltsége a kiváló minőségű alapanyagokban, így a mézben is, teljesen közvetlen. A bioméz termeltetése integrátori kapcsolatrendszer ben valósul meg, természetesen a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ellenőrzése mellett.

A cikk megjelenése óta a Bio-Honig beolvadt az Öko-Mellibe. Az említett időben a Bio-Honig Szövetkezet elnöke Hajtós Béla volt.

dr. Szalai Tamás
(Biokultúra 2001/6)

[felül]