2007 Júl 30

Tartós terménytárolás kovafölddel

0 Comment

A hosszabb idejű terménytárolás különös odafigyelést és felkészülést kíván minden esetben és előfordulhatnak rendkívüli esetek is. Ezért célszerű néhány szempontot a jó tárolási gyakorlatról általánosan is felidéznünk.

A terményvédelem akkor lesz hatékony az ökológiai gazdaságban, ha több védekezési eljárást kombinálunk. Az egyik alkalmazható ilyen eljárás a kovafölddel történő kezelés, amely csak akkor lehet hatékony, ha igénybe vesszük a raktározási kártevők visszaszorítására vonatkozó megelőző intézkedések teljes eszköztárát.

Tekintsük át melyek ezek!

Amint őseinknek a kamrát, nekünk a raktárakat kell gabona behordása előtt alaposan kitakarítanunk és kimeszelnünk. Ezen túl más felkészülési munkákat is el kell végezni, ilyenek:

 • raktárellenőrzés, beázások kijavítása, madárvédelem, szállító- és tisztítógépek javítása, rágcsálók elleni védekezés;
 • raktárfertőtlenítés;
 • betárolás előtti halmaztisztítás fajsúly és méret szerint;
 • igény szerinti kíméletes szárítás;
 • szárítás utáni tisztítás;
 • tisztítási hulladékkezelés;
 • kovaföldes megelőző kezelés;
 • forgatás, szellőztetés;
 • folyamatos ellenőrzés (raktárállapot, rágcsálók, rovarok).

A kiszerelt módon való tárolás esetén a zsákok, big-bagek, konténerek tisztítása, ellenőrzése szintén a folyamat részévé válik, és ne feledkezzünk el a jelölésről sem, mivel a biogazdálkodás egyik alapköve a nyomonkövethetőség, erre az ömlesztett tárolásnál is gondolnunk kell.

A felkészülés azt célozza, hogy megakadályozzuk a kártevők bejutását az új termésbe és az életfeltételeiket minél jobban korlátozzuk, és ezzel elérhetjük,hogy nem alakulnak ki fertőző gócok. A feltapadások, beázások, rések különös odafigyelést kívánnak, fizikai tisztítással minden ilyen helyet meg kell szüntetnünk és ki kell javítanunk. A más célra is használt raktárban fokozott figyelmet fordítsunk az esetleges olajszennyezésre stb.

A tisztítással elérhetjük, hogy a szántóföldről nem kerül be szennyeződés, rovar, zöld növényi részek és más szennyezők, valamint a tört szemek kiválasztásával a gombák ellen is védekezünk egyben.

A szárítás nyáron elsősorban a szellőztetés legyen, de a kukoricagóré ősszel is megoldotta ezt régebben olaj nélkül és nem volt romlás, de ez egy másik cikk témája lehetne.

A tisztítás és szárítás együtt jár a hulladékok kezelésével. Az ottmaradó anyagok visszafertőzhetik az áruinkat, ezeket célszerű lenne átadni olyan pelletgyártóknak, akik ebből tüzelőanyagot állítanak elő. Fontos, hogy ezeket folyamatosan elszállítsuk a terménytároló mellől.

A kovaföldet a betárolás során juttassuk a gabonahalmazra 3-5 kg/tonna mennyiségben. Az egyenletes elkeveredés kisebb tételeknél elérhető kézi adagolással is folyamatosan rászórva valamelyik betároló gépre vagy közvetlenül a halmazra. Az automatikus poradagolást 500 tonna termény tárolása esetén célszerű már kialakítani.

A porálarcot minden estben viseljük, mivel a kovaföldszemcsék 5 mikrométer alatti méretűek, belélegzésük károsíthatja a felhasználó embert.

A kovaföld (diatóma-föld) hatását tekintve három irányban kifejtve éri el a rovarok elpusztítását:

 • nedvességet von el, mert nedvszívó tulajdonságú;
 • a légzőnyílásokba bejutva elzárja azokat;
 • az ízeltlábúak izületi mozgását teszi lehetetlenné.

A kovaföld nem káros a fogyasztókra, sőt jótékony hatású, amely hatás a termények felhasználása során az emésztőrendszerben jelentkezik; ma már kovaföld kapszulát is sok helyen árulnak. Így a termény felszínén lévő kovaföldet a biogazdák ingyen adhatják a vásárlóiknak, amelytől egészségesebbé válhat a bio késztermék (a szerk. megjegyzése: a gabona vevőjének erről a kezelésről tudnia kell, kifogása esetén rostálással az anyag nagy része eltávolítható).

Előfordul, hogy bekövetkezik egy rovarfertőződés, ekkor el kell végeznünk az áttárolást, takarítást és a kovaföldes kezelést. Ilyenkor a por kijuttatására alkalmas motoros permetezőt szoktuk használni jól eloszlatva a port, és a mennyiséget pedig kétszeresére célszerű növelni. Tapasztalni fogjuk, hogy a rovarok 1 héten belül elpusztulnak és a gabonahalmazból rostákkal kiválaszthatók.

A tudatos terménytárolás és gondos gazdálkodás része munkánknak,a folyamatba épített ellenőrzés és visszacsatolás – dokumentáltan – megfelel a legkorszerűbb és általánosan elfogadott minőségbiztosítási rendszerek elvárásainak. Az auditorok is ezt elfogadják,ennek része a leirt védekezési módszer, amivel megerősíthetjük fogyasztóink bizalmát.

A megelőzés és a beavatkozás általánosan alkalmazható módszere a kovaföldes kezelés a biogazdálkodásban, igazán csak akkor hatékony, ha a többi raktározási feladat részeként, rendszerbe foglalva végezzük. A szerző Vil van Eisden tanácsára kezdte alkalmazni a kovaföldet 1998-ban, üzemszerű körülmények között.

Roszik György
(Biokultúra 2007/3)

[top]