2013 máj 29

A Villányi borvidéken él egy német házaspár, Susann Hanauer és Ralf Wassmann. Már az első magyarországi látogatásukkor lenyűgözte őket a Villányi borvidék, ezért 1998-ban megvásároltak egy sváb parasztházat és hazánkba költöztek. Déli fekvésű domboldalon vettek egy csodálatos, mandula- és barackfákkal tarkított 1000 m2-es parcellát, amelyen Chardonnay és Olaszrizling termett, valamint további 1000 m2-en Oportó, más néven Portugieser szőlő. Jelenleg Pécsdevecseren élnek. (A felvételen: Susann Hanauer és Ralf Wassmann a 2011. évi Portugieser szüreten)

Az ökológiai bortermelés

2003-ban az ökológiai gazdálkodásról szóló 2092/91/EGK rendelet alapján a borászatuk megkapta az ökológiai minősítését a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.-től. Bioboraik készítésénél nem használnak fajélesztőt az alkoholos erjedéshez, az almasavbontás is spontán zajlik és a teljes kéntartalom maximum 100 mg/l lehet az elkészült borokban. Nem alkalmaznak vegyi segédanyagokat, derítő szereket és stabilizátorokat, a palackzárás csak klórmentes természetes parafa dugóval történik. Ezen kívül nem használnak tisztító vegyszereket az üvegek, a hordó és a feldolgozó helyiségek, pince tisztán tartására sem. Nem véletlenül lett a cégük filozófiája: természet adta természetes minőség.

– Siklóson bejelentkeztem, mint őstermelő és Pécsdevecseren készültek el az első boraink. Megalakítottuk a Wassmann Pince Bt-t. 2003-ban sikerült a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.-hez bejelentkezni. Az átállás hosszadalmas és nehéz folyamat volt.

2003-tól kezdtük benevezni borainkat a borversenyekre, azóta számos arany- és ezüstérmet nyertünk – számolt be a kezdetekről Ralf Wassmann diplomás italtechnológiai mérnök.

2004-ben sikerült szerezniük fél hektár Merlot, Kékfrankos, Oportó és Olaszrizling területet, amit bejelentettek ökológiai művelésre az ellenőrző szervezetnek. Azóta annak módszerei és feltételrendszere szerint működnek, gazdálkodnak. Például izlandi lovakat tartanak és a lótrágyával pótolják a szükséges tápanyagot.

2005-ben kapták meg az EU jog szerinti engedélyt a szőlőfeldolgozásra, borkészítésre, palackozásra. 2006-ban további szűk egy hektár földet szereztek és ekkor készült el az első villányi biobor, vagyis a Wassmann Villányi Portugieser 2006, mellyel 2007-ben nyerték meg az első aranyérmet, továbbá különdíjat is kapott. Ugyenez év áprilisában az új bioföldeken Cabernet franc és Cabernet sauvignont kezdtek termeszteni.

2009 óta foglalkoznak a bioborkészítés iránt érdeklődő borászok tanácsadásával. 2010-ben Susann Hanauer okleveles borbíráló lett, azóta nemzetközi versenyeken is részt vesz. Lapunknak így nyilatkozott:

A jó bor mindig öröm (a felvételen Susann Hanauer)

A jó bor mindig öröm (a felvételen Susann Hanauer)

– Még Németországban olvastam Hugh Johnsontól, hogy a világon nincs finomabb Portugieser, mint Villányban, ezért ideutaztunk és megkóstoltuk. Akkor nemcsak Portugiesert kóstoltunk, hanem sok más fajtát is. Nagyon sok fantáziát láttunk ebben a borvidékben. Amikor idelátogattunk, mindjárt kínáltak eladó szőlőt, pincét, házat. Nem is sokáig gondolkodtunk rajta, már az első látogatás alkalmával megvettünk egy pincét.

A nagyapámnak nagy gazdasága volt Szudéta-Német­országban a háború előtt. A háború után Stuttgart környékére került, ahol nagy konyhakertje volt, ott tanultam tőle a kertészetet. Vegyszer nélkül dolgozott és nem volt kérdés, hogy mi is anélkül termelünk. Németországban is biosok voltunk, mert Heidelbergben is volt pár tőke szőlőnk, amit csak saját fogyasztásra neveltünk és vegyszer nélkül dolgoztunk. Ralf egyetemi végzettségének feltétele volt, hogy egy évig szőlőben kellett dolgoznia. Permeteznie kellett és rosszul volt a permetszerektől. Nem tudta végezni utána ezt a munkát, ezért elhatározta, hogy soha többet nem dolgozik vegyszerrel.

– Jelenleg mekkora területen gazdálkodnak Villányban?

– 2 hektárunk van, két fehér fajta – Olaszrizling és Chardonnay –, a többi vörös: a Portugieseren kívül Kékfrankos, Merlot, Cabernet franc és Cabernet sauvignon.

Susann Hanauer és Ralf Wassmann Villányban

Susann Hanauer és Ralf Wassmann Villányban

– A díjnyertes bort mikor palackozták?
A nyertes Wassmann Villányi Portugieser bor

A nyertes Wassmann Villányi Portugieser bor

– 2012 júliusában. Idén március 4-én volt a villányi borverseny és 200-300 bor között indult a mi borunk is, ami aranyérmes lett.

– Mitől jó ez a bor?

– Száraz bor. Villányban védik az eredeti bort, mindig próbáljuk a legmagasabb kategóriát elérni és ott mindig csak száraz bor szerepelhet. A mi borunk azért különleges, mert a pincészetünkben nem túl magas a borok alkoholszintje, nem túl nehéz, de azért még mindig nagyon intenzív, komplex, izgalmas az íz- és aromavilága. Ez szerintem a mi erősségünk, hogy a borok elég könnyűek, nem unalmasak, nem mindennapi borok. Minél tovább foglalkozunk vele, annál inkább érződik valami új aroma, ezért a Portugieser meg tudta nyerni a bajnokságot.

– Hol tudják értékesíteni a bort?

– Eddig 95%-át exportáltuk Németországba, saját web­áru­há­zunkon keresztül közvetlenül értékesítettük a fogyasztóknak. Körülbelül fél éve itt is érdeklődnek az emberek, ami nagy sikert jelent nekünk.

– Amikor egy bor díjat nyer, utána többen keresik?

– Nem tudom, mert sajnos eddig a sajtóban nem túl sokat olvastam róla. Remélem, később jobban fogják keresni. Ez a piacon nem jelent sokat, inkább a szakmai világban számít.

– Hány palack boruk van még a díjnyertes Portugieserből?

– Elég sokat eladtunk. Ezer litert tároltunk, továbbá van még 500 liter, amit el fogunk adni. Kékfrankosból termeltük a legtöbbet, mintegy 2000 litert.

– Melyik a legkedvesebb boruk?

– Én inkább vörösboros vagyok, Ralf inkább fehérboros. De szívesen kóstolunk más fajtákat is. Sok vevő is ezt kérdezi, szerintem ez olyan, mint egy családban, minden gyermek kedves.

– Mik a legközelebbi terveik, mit szeretnének csinálni?

– Biodinamikus művelésre álltunk át. Ralf most új készüléket épített és így a biodinamikus preparátumokat jobban ki tudjuk juttatni a szőlőültetvényre.

Szeretnénk a szaktanácsadást ezen a területen is bővíteni. Ez az aktuális és szerintem a legfontosabb.

– Melyik lesz a legközelebbi verseny?
Hordókban a leszüretelt Portugieser

Hordókban a leszüretelt Portugieser

– Áprilisban lesz Pécsett a Portugieser Du Monde. Ez egy nemzetközi Portugieser verseny lesz, amelyet második alkalommal rendeznek meg. Oda fogjuk vinni a Portugiesert. Ott házasított borok is lesznek. A borunk neve, amivel szerepelünk Wassmann Villányi Mundia Cuvée 2009, amiben 50% Portugieser és 50% Kékfrankos van.

Mi a bioborászatban spontán erjesztést alkalmazunk. Ez azt jelenti, hogy nem adunk hozzá élesztőt, ez a bor nyitott fakádban négy hétig a törkölyön erjed és az almasavlebomlása is spontán történik. A 2011-es Portugieser 9 hónapig 500 literes magyar tölgyfahordóban állt. 2012 januárjában történt az első fejtés, az első kénezés, ezen kívül semmilyen kezelést nem kapott. Júliusban gyengén leszűrtük, ezután még csak egy gyenge kénezést sem kapott.

Ilonka Mária
(Biokultúra 2013/2)

[felül]