2011 aug 06

V. Országos Bionap – Helyszíni beszámolók

Nincs hozzászólás

Idén az Országos Bionap rendezvény az ország 7 régiójának 7 helyszínén, 3 időpontban várta a látogatókat.

Kelet-Magyarország: Hortobágy

A nap őrült hőséggel köszöntött ránk a hortobágyi pusztában. Ennek ellenére szép számmal gyülekeztek a régió biogazdái és a bio iránt érdeklődő vendégek. A regisztráció után Hegedűs János biogazda bemutatta gazdaságát. A félig kész tanya jól illusztrálja azt a törekvést, amit Hegedűs János célként maga elé tűzött. Ez nem más, mint a falusi élet egyetlen kiútja – a falusi vendéglátás. Nagy öröm volt számunkra, hogy a Nyíregyházi Népfőiskola tagjai (40 fő) is megérkeztek, akik szintén agrár szakemberek.

A programnak megfelelően ebéd előtt Bodnár György, a régió elnöke megtartotta előadását az “Életigenlő biogazdaság”-ról. Ezt követően dr. Medgyessy István biogazda beszélt a kutatók által felfedezett génekről, ami azt bizonyítja, hogy a magyar nép ősi génkészletből származik.

Az ebéd nem lehetett más, mint racka juhból készült birkapörkölt és a pásztorok népi eledele, a slambuc. Mindez három kondérban főtt és repetára alig maradt. Ebéd után buszok indultak ki a pusztába, majd azok visszaérkezésekor bemutatót tartottak a hortobágyi csikósok a tanyaudvaron.

A nap már nyugovóra tért, amikor megjelentek a hortobágyi népdalkör tagjai, akik fergeteges dalcsokrot adtak elő. A napot a biotombola húzás zárta, minden biostand felajánlott tárgyakat, amit kisorsoltunk. Külön köszönjük a biostand résztvevőinek a megjelenést, így: Napsugár 67 Alapítványnak, Hámori Andrásnak és Irénkének, a Szászi családnak, a Bodnár-Papp Pincének, Király László bioméhésznek, Kiss Ottó bioméhésznek, Tartnamenti Zrt.-nek, Hubai és Társa Kft.-nek.

Külön köszönjük a Magyar Biokultúra Szövetségnek a részvételét Gelencsér Margitka személyében és az anyagi hozzájárulást, amelyet Demeter-Németh Anita segítségével pályázat útján nyertünk. Külön köszönjük a bioszatyrokat, a tollakat és a sok irodalmi szóróanyagot. Várunk mindenkit ugyanebben az időben, de más helyszínen a következő évben is!

Bodnár György


Észak-Magyarország: Gömörszőlős

A vendéglátó gazdaság (kertészet és állattartás), valamint oktatóközpont igazi látványosságot kínált, a szakmai programot nagy érdeklődés kísérte. Egyesületünk elnöke, a házigazda és a falu polgármesterének köszöntője után gazdaságlátogatásra, vezetett falusétára, a kártolóüzem, valamint a helyi néprajzi gyűjtemény megtekintésére nyílott lehetősége az érdeklődőknek. A nap során a biogazdálkodásról és a gömöri nép életéről hallhattak előadásokat a látogatók, autentikus környezetben: a falu egyik szépen, hagyományos használati tárgyakkal berendezett csűrjében. Eközben a falu gyűjteményes kertjében, múlt század eleji gépek között gazdag kulturális programok szórakoztatták a nagyérdeműt. Gömöri hagyományok szerint főtt az üstökben a gulyás, s tekintve, hogy a vidék a palócföld része, a palócleves sem maradhatott ki a kínálatból. Kemencében kenyér, kalács, ebédre zöldséges tészta sült, a városi látogatók nem kis meglepetésére. Élénk érdeklődés kísérte a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ellenőre által végzett kísérleteket, a vevők folyamatosan szóval tartották a bemutatkozó gazdákat is. A gyerekeket (is) ugró-csűr (pajta), íjászat, színelőadás, késő délután táncház szórakoztatta. Mi sem mutatja jobban, hogy a Bionap mára már rangos rendezvénnyé nőtte ki magát, mint az, hogy több település is polgármesterével képviseltette magát.

Köszönjük mindenki segítségét, aki a rendezvény sikeréhez hozzájárult!

Orbán Péter


Közép-Magyarország: Budapest – Soroksár

2008 után ismét egyetemi helyszínt választottunk. Kellemes idő volt, sem tikkasztó hőség, sem záporeső nem zavarta a nap eseményeit látogató mintegy 600 résztvevőt. Dr. Mészáros Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora megnyitóbeszédében büszkeségét fejezte ki a Kísérleti Üzem és Tangazdasággal kapcsolatban. Főtámogatónk, Egresi Antal, a Budapest Főváros Soroksár Önkormányzat alpolgármestere köszöntőjében a XXIII. kerület történetét felidézve kiemelte, hogy a híres soroksári rozskenyérhez nem használtak vegyszereket, mégis egy hétig lehetett fogyasztani (az ízéről nem is beszélve). Obreczán László, a Biokultúra Közép-magyarországi Egyesület elnöke ismertette az ökológiai gazdálkodás lényegét, a hazai helyzetet elemezte nemzetközi kitekintéssel. Dr. Radics László az Ökológiai és Fenntartható Rendszerek Tanszék vezetője hangsúlyozta Tündérkertnek tartja ezt a 17 hektáros területet. Az óránkénti szakmai körbevezetés iránt nagy érdeklődés mutatkozott. Ebédre szürkemarha gulyást vagy római köményes karfiolos burgonyát lehetett választani az Éléskamra Étterem kínálatából. A délelőtti szakmai előadásokat (és a délutáni programot is) Pais Judit (MR1-Kossuth Rádió, Hajnal-táj) a rendezvény háziasszonya segítségével a jelentkező gyermekek tombolahúzással zárták. Köszönjük a színvonalas délutáni kulturprogramot a Soroksári Otthon Teátrum, a Soroksári Német Nemzetiségi Tánc Egyesület és a soroksári Férfi Népdalkör tagjainak!

Horváth Zsuzsanna Mária


Közép-Dunántúl: Szentantalfa

Közép-Dunántúlon az V. Országos Bionapot, 2011. július 2-án Szentantalfán a Dobosi pincészetben rendeztük. Több mint 350 látogató regisztrált résztvevőként. A rendezvényt Kiss Csaba, Szentantalfa polgármestere nyitotta meg, aki maga is borász és megtiszteltetésnek vette, hogy éppen az ő települése adott otthont ennek a rangos eseménynek.

A pince bejáratánál és a pincészet feletti zöld terület egészén vásár jellegű sátrakkal kirakott környezetben hallhatott a közönség előadásokat dr. Majer Jánostól, a Pannon Egyetem, Agrártudományi Centrum, Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének igazgatójától, aki előadásában rámutatott azokra a kísérletekre és bíztató eredményekre, amelyek az ökológiai termesztésben is használhatók. Kőrös Tamás növényvédelmi szakmérnök a szőlő védelméről, míg Pecznyik Béla környezetgazdálkodási agrármérnök, növényorvos a szántóföldi és konyhakerti növények növényvédelméhez ajánlott a biogazdálkodásban is használható szereket. Dr. Szalai Tímea, a Csalán Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnöke, a helyi gazdálkodás és termékfeldolgozás lehetőségeiről beszélt, valamint arról, hogy az éghajlat védelmében mit tehetünk mint egyének, fogyasztók, közösségek. Kiállítói standjukon az Egyesület képviselői külön tanácsokkal látták el a látogatókat. Meiszner Katalin természetgyógyász a helyes táplálkozásról és a stressz levezetéséről tartott előadást. Dr. Bardócz Zsuzsanna a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a táplálkozás tudomány professzora hangsúlyozta, hogy több amerikai és uniós kutatás igazolta: a biotermékekben sokkal több hasznos anyag található, mint a nagyüzemi mezőgazdaság termékeiben. Czeller Gábor szövetségi elnöktől arról hallottak a résztvevők, hogy mitől bio a bio. Ware Borbála rámutatott arra, hogy mire kell figyelni a termelőknek akkor, amikor át akarnak állni biotermelésre. A Balaton-felvidéki apró falvak ideális ökotermelési bázis lehetnének, mint ahogy valaha is voltak, itt a kiskertek, kisebb szántóföldek, legelők a jellemzőek. Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központtól előadásában rámutatott arra, hogy nagyüzemi léptékekben is lehetséges az ökogazdálkodás és sokszor jobb eredményeket érnek el, mint a konvencionális gazdálkodásban.

A nap során Dobosi Dániel folyamatosan mutatta be a gazdaságot, a szőlőket, a borászatot. Takács Ferenc tanár viszont a szőlők környezetében fellelhető gyógynövények megismerésére hívta az érdeklődőket. Ökogazdák beszélgettek tapasztalataikról a betérő kíváncsi látogatókkal. Jó hangulatban telt a nap, a gyerekek természetes anyagokkal foglalkozó játszóháznak örülhettek. Schmidt Ferenc helyi keramikus is színesítette a nap kínálatát. Bioebéd, finom bioborok és egészséges kisugárzás volt a nap jellemzője. Köszönet mindenkinek, aki tett ezért és mindenkinek, aki részese volt.

Ware Borbála


Nyugat-Dunántúl: Bősárkány-Hanságliget

Az előző éves hagyományainkkal szakítva, idén nem mezőgazdasági vállalkozást, hanem bio alapanyagokat feldolgozó üzemet mutattunk be Hanságligeten. A változatos időjárás ellenére, több mint 800 érdeklődőt vonzott a rendezvény. Huszonegy kiállító választotta a Nyugat-Dunántúlt, hogy elhozza, bemutassa és kóstoltassa termékeit. Nagy örömünkre szolgált, hogy nemcsak a régió, hanem a távolabbi megyék biogazdaságai és feldolgozói is nagy számban képviseltették magukat.

A megnyitót majd a terményáldást követő szakmai előadásokat nagy várakozás előzte meg, hiszen előadóinkat olyan témákban kértük fel, melyek nagy érdeklődésre tartanak számot. Dr. Ángyán József államtitkár úr előadásában hangsúlyozta, hogy az élelmiszerpiac átvizsgálása folytatódik. “Végig fogjuk nézni az adalékanyagok teljes sorát, vannak olyanok, amelyeket nem adóval kell szabályozni, hanem ki kell tiltani” fogalmazott. Kiemelte, hogy a vidékfejlesztési stratégia fontos eleme a jelenlegi támogatási rendszer átalakítása, mivel a magyarországi bio mezőgazdasági területek nagysága csökkenést mutat és ez megengedhetetlen. Az előadásokkal párhuzamosan további programokon vehettek részt a látogatók: a HiPP Kft. üzemére nagyon sokan voltak kíváncsiak, öt alkalommal vezették körbe a látogatókat. A gyerekek és játszani vágyó szüleik foglalkoztatásáról a győrsövényházi Vadrózsa Waldorf Iskola és Óvoda pedagógusai gondoskodtak. A “Tititá” gyermek és felnőtt néptánccsoport nagy sikert aratott élő zenével kísért produkciójukkal.

Az ebédet bio alapanyagokból készítették a főzőverseny résztvevői a látogatóknak és résztvevőknek. A többször is eleredő eső nem volt akadály sem a főzőknek, sem a látogatóknak, utóbbiak szavazhattak is az ételekre. A főzőverseny I. helyezettje Kovács László és csapata, II. helyezettje Szekeres Csaba és csapata, III. helyezettje Kalányos István és csapata lett.

A látogatók a kiállítói standokat is értékelhették, itt az I. helyezett a HiPP Kft., II. helyezett Kollár Jenőné gyékényfonó, III. helyezett Németh István lett a szavazatok alapján. Megcsodálhattuk Simon Éva virágkötő alkotásait, hallhattuk Ivancsics Ilona színművésznő közvetlen, kedves gondolatait és Hargitai Beáta festőművész bemutatkozását.

A látogatókat a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság madár-költőhelyére lovas fogat szállította, a rendezvény egész ideje alatt. A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. mozgó laboratóriumában lehetőség volt a zöldségek nitrát-tartalmának mérésére. Sporteseményeknek sem voltunk híján, ping-pong, karate és baseball bemutató is vonzotta az érdeklődőket. A látogatók kóstolhattak rábaközi perecet, helyben sütött kürtös kalácsot, valamint festmény kiállítást is megtekinthettek.

Köszönjük a szakmai előadások résztvevőinek tartalmas, érdekes előadásait, a rendezvény kiállítóinak, hogy eljöttek, bemutatkoztak, minden résztvevőnek a közreműködést, a támogatóknak, hogy segítséget nyújtottak és a házigazdáknak, hogy a rendezvénynek helyet biztosítottak.

Deák Mária


Dél-Dunántúl: Mágocs

A dél-dunántúli régió közepén, a Tolna, Baranya és Somogy megyék találkozásánál fekvő Méhész-tanyán került megrendezésre az V. Országos Bionap.

A szakmai program délelőtt 10 órakor vette kezdetét Mágocs polgármesterének, Hőnig Máriának rövid köszöntőjével. Ezt követően a Tolna Megyei Agrárkamara titkára, Tamási Balázs nyitotta meg a rendezvényt, hangsúlyozva a szervezet és a Dél-Dunántúli Biokultúra Egyesület közötti hosszú időre visszatekintő, jó szakmai kapcsolatot. Az előadások sorát dr. Rieger László, a VM Stratégiai Főosztályának vezetője kezdte meg, bemutatva a Nemzeti Vidékstratégia kulcsterületeit, illetve azok kapcsolódási pontjait a biogazdálkodáshoz. Czeller Gábor, a Magyar Biokultúra Szövetség és a Dél-Dunántúli Biokultúra Egyesület elnöke a biogazdálkodás és a biotermékek magyarországi helyzetét mutatta be. Dr. Roszik Péter az ellenőrzésről, a biotermékek felismerésének lehetőségeiről és a termékek előnyeiről beszélt prezentációjában. Dr. Kiss János, az AgroBio Hungary Kft. területi képviselője magával ragadóan mutatta be, hogy a talajba életet vivő BactoFil termékek talajfertőtlenítő és növényi ellenállóképesség növelő hatása hogyan hasznosítható a biotermesztésben. Ezt követően a házigazdák gazdaságbejárásra invitálták az érdeklődőket. Az időközben elkészült ebéd ismét a sátor közelébe vonzotta a látogatókat, akik ebédre a bioszürkemarhából készült pörkölt, igazi svábos “snizli”, illetve nyársra fűzött sült biozöldségek közül választhattak. A finomságokhoz szomjoltóként többféle bioüditő, biobor és biokávé, illetve a helyi forrás vízével kevert málnaszörp dukált. Az ebéd közben, illetve utána a Mágocsi Nyugdíjas Egyesület Énekkara igazi “mezőgazdasági nótákkal” szórakoztatta a vendégsereget.

A programokkal párhuzamosan bemutatkoztak a biogazdák is, továbbá egy fazekas és egy fafaragó mester kínálata is színesítette a rendezvényt.

A nap folyamán a legkisebbek fajátékokkal, a kézzel hajtható körhintán, homokkép készítésével vagy az íjászat alapjainak elsajátításával tölthették el az időt, de számtalan újdonsággal szolgált számukra a tanya élővilága (többek között a szabadon kapirgáló tyúkok, valamint a patakban élő piócák). A délutánra meghirdetett BIO-TOTÓ-ra már csak az igazán kitartóak jelentkeztek, amelyben a biotermékekről rendelkezésre álló információk mellett a termékek felismerése is szerepelt. Reméljük, hogy a nagy meleg ellenére a Méhész-tanya mintegy 200 látogatója élményekkel telve térhetett haza. Köszönjük kitartásukat és részvételüket, mint ahogyan az előadókét és a kiállítókét is. Hálánkat fejezzük ki továbbá a rendezvény támogatóinak és mindazoknak, akik a szervezésben és a lebonyolításban segédkeztek.

Bukovics Zsolt – Szente Viktória


Dél-Alföld: Érsekhalma

A vasárnap reggeli jó hangulatot a Hajósi Fúvószenekar biztosította az érkezőknek 2011. július 10-én az V. Országos Bionap dél-alföldi helyínén, Érsekhalmán. A házigazdák előrelátó gondoskodását mutatja, hogy a tűző naptól védő, fedett sátorban követték egymást jelentős érdeklődés mellett az előadások és a kulturális programok.

Dr. Szántosi Antalné, a Dél-alföldi Biokultúra Egyesület elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy példaértékű munkát végez a Gonda család. Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnök helyettese megnyitójában a nagy küzdelemben kitartásra bíztatta a biogazdákat: “biztos vagyok abban, csak így lehet élni ebben az országban”. Dr. Hajdú Edit a Kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet munkatársa a rezisztens szőlőfajtákról tartott nagyívű előadást.

A Hajósi Német Nemzetiségi Hagyományőrző Tánccsoport műsora lenyűgözte a közönséget. A pincészet udvarán lévő kemencéből folyamatosan frissen sült tészták kerültek az asztalra: medvehagymás túrósbatyu, sajtos pogácsa, kapros tekercs, káposztás bukta, paprikás kácsi (Kalocsa környéki táj jellegű kalács).

A kiállítók részéről bőséges volt a kínálat, pl. shiitake gomba kecskesajttal, sült kolbász Szentkirályról, továbbá egész nap a pincéből folyamatosan felhozott szódavíz-, bor-, fröccs- és mustkóstolási lehetőség állt a vendégek rendelkezésére. Ebédre sertéspörkölt volt kovászos uborkával, friss házikenyér és paprikás burgonya cukkínivel a húsos ételt nem kedvelőknek. A kiállítók bemutatkozását az Angie’s táncklub színes műsora követte.

A délutáni kánikulában a nemzeti park szomszédságában lévő szőlőbirtok megtekintése után jólesett a látogatóknak a pince hűvöse. A présházat és a gazdaságban használt gépeket is meg lehetett tekinteni. Hinta és arcfestés várta a kicsiket. Gonda János Pincészete családi vállalkozás, melybe bekapcsolódott már a következő generáció is szakmai és nyelvtudással.
Aki nem tudott eljönni, vagy visszavágyik feltétlen látogasson el erre a vendégmarasztaló helyre!

Horváth Zsuzsanna Mária
(Biokultúra 2011/4)

[felül]