2015 jan 05

Vedd a magyar (bio)terméket!

Nincs hozzászólás

Lassan élhetetlenné teszi a világot a globális felmelegedés, amelyben óriási szerepe van a logisztikának, az áruk, termékek (felesleges) oda-vissza szállítgatásának. Érdekes tanulmány születhetne abból, ha valaki az egymással szemben elrobogó vonatok, kamionok tartalmát vetné össze, mert nem ritkán bizony ugyanaz a mezőgazdasági termék van bennük, közel ugyanabban a minőségben. Az is előfordul, hogy a bőségesen, exportra termelő országokból, régiókból az aratás után kifelé robog az áru, néhány hónap múlva meg visszafelé.

Ki tudja, kik szervezik így a Világot, mert a szervezetlenség erre nem ad magyarázatot. Megfigyelhető, hogy a biotermékek is egyre gyakrabban válnak így „világlátottakká”, amely távol áll a biogazdálkodás filozófiájától, életlátásától. Vannak elfogadható érvek, hiszen az életet kedvelő biotermék fogyasztó sem aszkéta, szeret jókat enni, inni és ez így van rendjén. Ehhez persze meg kell venni az egzotikus fűszereket, a déli gyümölcsöket, a kávét, kakaót stb., és nagyon jó, ha ezek is biotermékek, mert ízletesebbek is és ezért kevesebb is kell belőlük. A „fejlett világ” ilyen biovásárlása segít a távoli környezeti értékek megőrzésében és nem ritkán a méltányos árképzéssel a termelők életminőségét is tudja szolgálni; nem véletlen a biotermékek magas aránya a „Fair Trade” termékek között.

Egészen más a helyzet a „nálunk is megterem” termékek esetében. E sorok írója lenne az utolsó, aki ilyen esetben külföldi, pláne kontinenseken átutaztatott élelmiszert venne le a boltok polcairól. És nem azért, mert nem annyira „bio” (egyébként esetenként nem is annyira!), hanem, mert a hazai, helyi termék választása a (helyi) magyar gazdát, (helyi) gazdaságot gazdagítja és segíti a Haza környezeti fenntarthatóságát az anyagi fenntarthatóság biztosításán keresztül.

Ezt az álláspontot osztja a legtöbb magyar biotermelő, a Magyar Biokultúra Szövetség és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. teljes személyzete is. Azokban az import ügyekben, ahol talán beleszólhattunk volna (az import engedély Magyarországon született) 2012-től összesen ötféle termék érkezett hazánkba: babérlevél, oregano levél, gyümölcsös tejpép, banános őszibarackos tejpép és kamilla virágzat. A többi termék máshol jött be az EU piacaira. Mégis – hozzá nem értő emberek– újra és újra felróják, hogy Biokontroll (HU-ÖKO-01) jelzéssel látnak a boltok polcain külföldi, távol-keleti kölest, zabot stb. Ez nem a magyar hatóság és nem a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., hanem a rendszer hibája! Az EU bio rendeletek értelmében, aki bio jelöléssel forgalmazza termékét, annak meg kell jelölnie az ellenőrző szervezetét. Vajon tehet-e arról a Biokontroll, hogy a közös EU piacra máshol – a liberális szabályozás eredményeként – bejött biotermékeket forgalmaznak Magyarországon? Ilyenkor egyébként nem is azt vizsgálják, hogy a termék bio-e, vagy nem, hanem azt, hogy a Magyarországon forgalomba helyezett termék az EU-ba „bioként” beengedett tételből származik-e!

Szerencsére az EU bio rendeletek előírják, hogy az előre csomagolt termékek esetében fel kell tüntetni a származás helyét! Ha egyetértenek a felvezetésünkben írtakkal, akkor jól teszik, ha a címkén legelőszőr a „Magyar-mezőgazdaság”, másodsorban az „EU-mezőgazdaság” származásúként jelölt termékeket keresik!

dr. Roszík Péter alelnök
Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke
Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője
(Biokultúra 2014/6)

[felül]