2015 aug 26

Végre újra indul az ökológiai gazdálkodás támogatása

Nincs hozzászólás

Már minden biogazda tudja, hogy megjelent az ökológiai gazdálkodás támogatására a felhívás, tehát 2016. január 1-jétől, közel másfél éves kihagyás után ismét támogatott lesz a biogazdálkodás.

Számtalan rendezvényen magas beosztású személyek gyakran ismételgetik „nem a pénzért, hanem meggyőződésből kell biogazdálkodni”. Valóban nagyon fontos, hogy a biogazdának „lélekben is át kell állnia” és a magyar biogazdákról általánosságban is elmondható, hogy ez megtörtént, rengetegen átálltak lélekben is. Mindössze néhány tíz fő, illetve gazdaság jelentkezett ki az ellenőrzési rendszerből 2014. szeptember 1-je óta, pedig ezt mindenki megtehette volna visszafizetési kötelezettség nélkül, hiszen teljesítette az öt éves vállalását a támogatásért cserébe.

De azért a támogatás is kell! A biogazdálkodásnak két hatalmas, behozhatatlan előnye van a többi más gazdálkodási formához, főként az iparszerű gazdálkodáshoz viszonyítva, ez az egészséges, beltartalomban gazdag, szermaradék mentes élelmiszer, a másik a megőrzött, megvédett környezet.

Az ökológiai gazdálkodásból származó táplálék többleteit a magasabb „bio” árral többé-kevésbé megfizeti az „egészséget vásárló” fogyasztó, de az egész közösségnek előnyt hozó környezeti teljesítmény támogatás hiányában ellentételezés nélkül maradna. Ezért fájó, hogy a környezeti hozadékban nullát produkáló szántóföldi integrált program elvitte a korábbi környezetgazdálkodási források zömét, sajnos a most induló támogatási időszak is teret enged „bóvli” programoknak az AKG horizontális támogatási területein; nem olyan nagy kerettel, nem annyira „bóvli” módon, de azért jóval a biogazdálkodás környezeti előnyei alatt teljesítőknek juttatnak, nem is kis pénzeket! Úgy tűnik, az igazság, jóra törekvés és a verejtékkel, odaadással végzett Biokultúrás érdekérvényesítő munka még mindig nem ér el annyit, mint az, akinek a pénz kell.

Az ökotámogatási program ennek ellenére jó. A keret hatalmas, jók a nyerési esélyei a pályázóknak. Nincs „zöldítési” kötelezettség, nincsenek gazdabosszantó és alaposan számon kérhető, gyakran ellenőrizhető előírások (vetésszerkezet, középmély lazítózás stb.), „csak” a bio előírásokat kell betartani!

Kicsit keserű szájízzel, de a munkát folytatni kell! Folytatják a régi biogazdák és reméljük sok új biogazdát is hoz az új esztendő!

A biogazdák tudják, hogy a jó oldalon állnak. Legyen áldott jövőt is szolgáló gazdálkodásuk!

Czeller Gábor elnök – Dr. Roszík Péter alelnök
Magyar Biokultúra Szövetség
(Biokultúra 2015/4-5)

[felül]