2015 jan 05

XII. Bioétel és Borfesztivál Hajdúszoboszlón

Nincs hozzászólás

A végig esős idő ellenére legalább ötezer ember látogatott el Hajdúszoboszlóra, a Bioétel és Borfesztiválra. A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által a helyszínen is ellenőrzött, ökológiai alapanyagokból kínáltak ételeket a háromnapos fesztiválon, melyen kulturális programok szórakoztatták a vendégeket 2014. szeptember 14-16. között. A régióból főleg származó bio alapanyagokból a legjobb ízeket hozták ki a helybéli szakácsok. Az ökológiai gazdálkodás elterjedését jelzi, hogy ökológiai tartású csirke kivételével minden alapanyag beszerezhető volt bio forrásból.

Fogyaszthatóak voltak mind a hagyományos ételek (gulyásleves, birkapörkölt, szürkemarha pörkölt, töltött káposzta, halászlé, puliszka), mind a modernebb ételek (grillezett zöldségek, mangalica tarja, karaj). Az idén is készítettek bivaly-burgert. A bio ételsort különböző ízesítésű palacsinták, rétesek, különleges formájú zserbó, lúdláb, dobos torta tették teljessé. A fesztiválon kapható volt Erdély jellegzetes süteménye, a kürtöskalács, mely több mint 90%-ban tartalmazott ökológiai összetevőt. A fesztivál étele, bora és standja mellett a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. is átadta díjait, melyben azok részesültek, akik rászánták az idejüket és energiájukat, továbbá a legnagyobb arányban szerezték be az alapanyagokat bio forrásból. Az értékelés során azt is figyelembe vettük, hogy az étlap korrektül tájékoztatta-e a vendégeket az esetleges nem bio ételekről.

A bio megfelelésben első helyet a Hungarospa Thermal Hotel, a második helyet a Sétány Kávézó és Palacsintázó, míg a harmadik helyet a Hortobágyi Nonprofit Kft. szerezte meg.

A szakácsok dicsérték az ökológiai alapanyagok (főleg a húsok) jobb minőségét és megjegyezték, hogy a bio alapanyagok megkönnyítik az ínycsiklandozó ételek készítését.

Minden kedves olvasónak ajánljuk, hogy készítsen otthon is ízletes ételt bio összetevőkből!

Csarnai Erzsébet – dr. Seress Zoltán
(Biokultúra 2014/6)

[felül]