Rólunk

Az Európai Unióban – így hazánkban is – a mezőgazdasági termékeket, a belőlük készült élelmiszereket és takarmányokat csak akkor szabad ökológiai (öko, bio, biológiai, organikus) jelöléssel forgalmazni, ha a rájuk vonatkozó közösségi és hazai Jogszabályok betartása mellett, az állam hatósági kontrollja alatt működő ellenőrzési rendszerben állították elő, és rendelkeznek ezekről igazolással (Magyarországon tanúsítvánnyal).

Az ökológiai tanúsítás rendszerének főszereplői azok a gazdasági szervezetek, amelyek termelésüket, forgalmazásukat az ide vonatkozó szabályok szerint végzik, hiszen ezzel jelentős kockázatot vállalva, hozamokról lemondva jelentősen változtatniuk kell technológiáikon, eljárásaikon, a felhasznált anyagokon a szokványos – környezetet és az ember egészségét kevésbé védő – tevékenységekhez képest.

A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. is fontos szereplője az ökológiai tanúsítás rendszerének azzal, hogy ellenőrzi és tanúsítja a magyarországi ökológiai élelmiszer-gazdasági szektor szereplőinek munkáját. A mi dolgunk garantálni a vásárlók számára, hogy az értékesebb és ezért valamivel drágább élelmiszer valóban az előírásokat betartó biogazdálkodásból vagy bio feldolgozó üzemből kerül ki, másfelől megvédeni a valódi biogazdálkodókat és más gazdasági szereplőket a tisztességtelen versenytől, azoktól, akik csupán állítják – intenzíven, kemizáltan, antibiotikumok használata mellett termelt, szintetikus adalékokkal teletömött – termékeikről, hogy az is „bio”.

A Biokontroll ellenőrének feladata, hogy az egyes tevékenységeknek megfelelően kialakított rendszer szerint jegyzőkönyvbe rögzítse a termék előállítás folyamatait, az előírásoktól való eltéréseket. A Biokontroll tanúsítójának feladata, hogy megállapítsa e folyamatok előírásoknak való megfelelőségét, és – ha minden rendben – akkor kiadja az egyedi azonosítóval ellátott tanúsítványt. Eredeti tanúsítvány (igazolás) nélkül nincs ökológiai termék!

Fő tevékenységünk, az ökológiai élelmiszerek és mezőgazdasági termékek előállításának ellenőrzése és tanúsítása mellett a Biokultúra újság kiadása is a mi feladatunk, továbbá részt veszünk számos – az ökológiai gazdálkodáshoz kapcsolódó, pályázati úton finanszírozott – kutatási programban.

Bízunk abban, hogyha Ön híve a biogazdálkodásnak, akkor a Biokontroll oldalain megtalálja mindazt, ami alapján megerősítést nyer hitében; ha kétkedő, akkor pedig kételyei eloszlatásához bizonyítékokat talál nálunk. Kérjük, böngésszék a Biokontroll oldalait, kérdezzenek, javasoljanak, hogy még jobb és informatívabb legyen honlapunk.

Dr. Roszík Péter ügyvezető

Hivatalos adataink

✓ Alapinformációk

  • Cégnevünk: Biokontroll Hungária Ellenőrző és Tanúsító Nonprofit Kft.
  • Rövidített cégnév: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
  • Cégjegyzékszámunk: 01-09-887295
  • Tulajdonosunk: Magyar Biokultúra Szövetség
  • Alapításunk éve: 1996
  • Adószámunk: 18081101-2-43
  • KSH számunk: 18081101-7490-572-01
  • Működésünk kereteit adó jogszabályok: 34/2013 VM rendelet, az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2018/848 rendelete, valamint az ehhez kapcsolódó felhatalmazáson alapuló és végrehajtási rendeletek

✓ Jogosítványaink

  • MgSzH 02.4/04154/007/2009 számú (2009. december 31.) határozata az elismerésről és a működés engedélyezéséről (hivatalos nyilvántartási kód: HU-ÖKO-01)
  • NAH-6-0012/2019 számon akkreditáció terméktanúsításra; akkreditációnk 2002-től megszakítás nélkül áll fent (NAH honlap).

✓ Minőségpolitikai nyilatkozatunk »

✓ Pártatlansági nyilatkozatunk »

✓ Védjegyünk

  • A Biokontroll Hungária Ellenőrző és Tanúsító Nonprofit Kft. védjegyét a Magyar Szabadalmi Hivatal a 195 756 szám alatt lajstromozta. A védjegy használata külön szerződéshez kötött.

✓ Áttekintés egyéb tevékenységeinkről

  • Vásárlók tájékoztatása: a termék címkéjén található HU-ÖKO-01 jelölés hitelességének ellenőrzése.
  • Szakmai tájékoztatás: a nyomtatott formátumban megrendelhető Biokontroll Alap-feltételrendszer segít eligazodni az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó uniós és nemzeti jogszabályok bonyolult rendszerében.
  • Biokultúra újság: ellenőrzött partnereink ingyen kapják a kéthavonta megjelenő Biokultúra újságot, amely a hivatalos közleményeken kívül sok hasznos, ökológiai gazdálkodással kapcsolatos információt tartalmaz. A lap előfizetéséről és a korábbi számok tartalmáról a Biokultúra újság menüpont alatt olvashat.

✓ Jognyilatkozat

  • Oldalainkon található, adminisztrációs hibákból eredő téves információkért felelősséget nem vállalunk. Az oldalakon közölt tartalmak módosításának jogát fenntartjuk. Minden észrevételt köszönettel fogadunk.