Ellenőrzés és tanúsítás

A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. immár 25 éve végzi Magyarországon az ökológiai gazdálkodók és az ökológiai élelmiszer termékpálya szereplőjének ellenőrzését, tanúsítását. Tulajdonosunk, a Magyar Biokultúra Szövetség abból a mozgalomból nőtte ki magát, amely hazánkban úttörőként kezdett el munkálkodni a biogazdálkodás, a biotermék-fogyasztás előmozdítása, népszerűsítése és széles körű elterjesztése érdekében. Tekintsük át közelebbről, mit jelent az ellenőrzési és tanúsítási rendszer, azaz: mitől bio a bio.

Aki valaha is kapcsolatba került a biogazdálkodással, tudja, hogy a biotermékek előállítását világszerte, így az Európai Unióban is, területenként egységes előírások szabályozzák (ld. Jogszabályok), de a képet árnyalhatják ezekhez képest eltérő, általában szigorúbb privát – különösen védjegyek megjelenítéséhez kapcsolódó – feltételrendszerek.

Tehát nagyon fontos tudnunk, hogy az ellenőrzés feladata nem elsősorban az, hogy az ökológiai gazdálkodás ellenőrzési rendszerében előállított egy-egy terméket bevizsgáltassanak egy laboratóriumban és ha mindenféle veszélyesnek ítélt szermaradványtól mentesnek találják, akkor kimondják, hogy bio, hanem az ellenőrző szervezetek a világon mindenütt gondos és folyamatos vizsgálattal biztosítják, hogy a bioterméket a fent említett szabályoknak megfelelő módon állították elő. Nézzük, mit jelent ez a gyakorlatban:

A tanúsított ökológiai élelmiszerlánc gazdasági szereplőjeként tudni kell, hogy első lépésként a bioterméket előállítani vagy forgalmazni kívánó személy vagy cég szerződéskötéssel és bejelentkezési lap kitöltésével be kell, hogy jelentkezzen hozzánk, mint ellenőrző szervezethez. Ekkor minden olyan információt eljuttatunk hozzá, melyre a későbbiek során szüksége lesz, így a bejelentkezéshez szükséges adatlapot, az üzemtervet, a szerződést, a feltételrendszerünket és egyéb tájékoztató dokumentumunkat, valamint a szükséges formanyomtatványokat, melyeket az elkövetkező időszakban tevékenysége során partnerünknek folyamatosan és pontosan vezetnie kell (ld. Dokumentumtár).

A szerződéskötéssel egy időben vagy a szerződésben meghatározott időponttól az előírásokat teljes mértékben be kell tartani. Növénytermesztés és állattenyésztés esetén ún. átállási időre van szükség ahhoz, hogy a termék ökológiai jelöléssel forgalmazható legyen, de ez idő alatt már minden előírást maradéktalanul be kell tartani.

Minden partnerünk esetén évente legalább egy alkalommal átfogóan, előre egyeztetett időpontban a helyszínen ellenőrizzük az előállítási folyamatot. Esetenként további bejelentett (vagy be nem jelentett) ellenőrzések is történhetnek. Az ellenőrzés és értékelés után következik a tanúsítás, természetesen az ellenőr által készített ellenőri jelentésben foglalt információk, összegyűjtött adatok alapján. A tanúsítási döntést irodánkban dolgozó tanúsító munkatársaink hozzák meg, melyről minden partnerünk írásbeli értesítést kap. A jelentések alapján kiállított Minősítő Tanúsítvány a partner nevére szól, az általa végzett, ellenőrzés alatt álló tevékenységre és a dokumentum mellékletében megtalálható az összes olyan termék felsorolása, mely ökológiai (vagy átállási) jelöléssel forgalmazható. A tanúsítvány alapesetben a következő év végéig, vagy az új tanúsítvány kiadásáig érvényes.

Amennyiben szeretne bejelentkezni az ellenőrzési rendszerbe, vagy érdekli a bejelentkezés folyamata, keressen bennünket bizalommal a megadott elérhetőségek egyikén.