Fogyasztók tájékoztatása

A tisztességes piaci magatartás elősegítésére, valamint az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó előírásokat betartó partnereink védelmére, a hatályos jogszabályi előírások figyelembevételével az alábbi adatok nyilvánosságát biztosítjuk.

A gyártó/forgalmazó neve és/vagy a Minősítő Tanúsítvány száma alapján bárki szabadon lekérdezheti az adott termék tanúsítását az interneten a HU-ÖKO-01 portálon.

Érvénytelen tanúsítványokra vonatkozó tájékoztatást jelenleg személyesen, vagy – adategyeztetést követően – telefonon keresztül adunk.

Várjuk bejelentéseiket a fogyasztók megtévesztésével kapcsolatos visszaélések megelőzése, illetve feltárása érdekében az alábbi esetekben:

  • BIO-ként jelölt, de a gyanu szerint eredeti és/vagy érvényes tanúsítvánnyal nem rendelkező mezőgazdasági termék, élelmiszer vagy kozmetikum értékesítése;
  • BIO-ként jelölt, de a gyanú szerint nem az előírásoknak megfelelően előállított mezőgazdasági termék, élelmiszer vagy kozmetikum forgalmazása.

A bejelentés írásban történhet. Figyelem! Az azonosíthatóság miatt a bejelentésnek tartalmaznia kell a gyanúba keveredett termék, termelő (gyártó/forgalmazó), illetve értékesítési helyszín pontos nevét!

A biotermelés, feldolgozás és forgalmazás részletes előírásai a Jogszabályok valamint a Biokontroll feltételrendszer menüpont alatt megtalálhatók.

A biogazdálkodás, a bioélelmiszerek előállítása, fogyasztásuk előnyei, illetve a hagyományos (intenzív) gyártásból származó élelmiszerek által okozott veszélyek kapcsán érdekes és hasznos információkhoz juthat a Biokultúra újság menüpont alatt. További tájékozódáshoz szíves figyelmébe ajánljuk tulajdonosunk, a Magyar Biokultúra Szövetség oldalait.