Események betöltése

« All Events

  • Ez az event elmúlt.

Őshonos- és Tájfajták – Ökotermékek – Egészséges Táplálkozás – Vidékfejlesztés II. Tudományos Konferencia

2018-10-03 - 2018-10-05

Minőségi élelmiszerek – Egészséges környezet:
Az agrártudományok és a vidékfejlesztés kihívásai a XXI. században

Őshonos- és Tájfajták – Ökotermékek – Egészséges Táplálkozás – Vidékfejlesztés II. Tudományos Konferencia

Időpont: 2018. október 3-5.
Helyszín: Nyíregyházi Egyetem
4400 Nyíregyháza, Sóstói út 31/B
Programfüzet »

A Nyíregyházi Egyetem szervezésében 2018. október 3-5. között második alkalommal kerül megrendezésre az „Őshonos- és Tájfajták – Ökotermékek – Egészséges táplálkozás – Vidékfejlesztés” című konferencia. A konferencia szerves folytatását képzi a 2016-ban hagyományőrző céllal elindított, kétévente megrendezésre kerülő konferencia sorozatnak.
2016-os konferencia célja, mely a „A XXI. század mezőgazdasági stratégiái” alcímet viselte a tájfajták, és a bennük rejlő potenciális lehetőségek megvitatása volt.  A tájfajták rezisztenciájuk és kiemelkedő beltartalmuk révén az ökológiai gazdálkodás fejlesztésének fontos pillérei. Az ökológiai gazdálkodás pedig egyrészről a mai vidék gazdasági, társadalmi fejlődésének fontos eszköze, másrészt, mint egészséges, preventív hatású táplálék kibocsájtója, a XXI. század népegészségügyének megkerülhetetlen tényezője.
Az idei konferencia központi témája a „Minőségi élelmiszerek – Egészséges környezet: Az agrártudományok és vidékfejlesztés kihívásai a XXI. században” lesz. A téma indokoltságát támasztja alá, hogy a minőségi élelmiszerek előállítása az agrártudományok legfontosabb perspektivikus feladata a XXI. században, a fenntartható élelmiszertermelést lehetővé tevő és egészséges vidéki környezetet biztosító vidékfejlesztéssel karöltve. A minőségi élelmiszerek előállításának fontos tényezői a magas értékű genetikai alapanyagot biztosító őshonos- és tájfajták, az ökológiai gazdálkodás folyamatosan fejlődő agrotechnikája, az élelmiszerek magas beltartalmi értékét és terápiás hatását biztosító tradicionális és innovatív élelmiszer-feldolgozási technológiák, valamint az egészséges élelmiszereknek a fogyasztóhoz való eljutását biztosító gazdálkodási modellek és marketing koncepciók. Természetesen a fenti tényezők érvényesülését alapjaiban befolyásolják a hazai és európai szakpolitika meghatározó törekvései és gyakorlati lépései.
A konferencia szekcióiban, úgy mint a Tájfajták, őshonos magyar állatfajták – genetikai „aranytartalék” a minőségi élelmiszer-előállításban szekció; az Ökológiai gazdálkodás – minőségi élelmiszer-alapanyagot biztosító agrotechnológiák szekció; Egészséges táplálkozás – funkcionális és terápiás élelmiszerek szekció; Élelmiszer-feldolgozás – tradíció és innováció a minőségi termék-előállításban szekció; Élelmiszer-gazdaság és agrárpolitika – gazdaság és szabályozás a minőségi élelmiszerekért szekció, valamint a Vidékfejlesztés – kapcsolódó területek a falusi turizmustól a megújuló energiáig szekció ismertetésre kerülnek az aktuális kutatások legújabb tudományos eredményei.

 

 

Részletek

Kezdés:
2018-10-03
Vége:
2018-10-05
Esemény kategória:

Helyszín

Nyíregyházi Egyetem
Sóstói út 31/B
Nyíregyháza, 4400
+ Google Térkép
Phone
+36 42 599 400
View Helyszín Website

Részletek

Kezdés:
2018-10-03
Vége:
2018-10-05
Esemény kategória:

Helyszín

Nyíregyházi Egyetem
Sóstói út 31/B
Nyíregyháza, 4400
+ Google Térkép
Phone
+36 42 599 400
View Helyszín Website