13 érv az egészséges élelmiszerellátási láncok mellett

Miután a COVID-19 halálos áldozatainak száma világszinten már elérte az egymilliós határt, egy dolog teljesen nyilvánvalóvá vált: újabb oltásokkal és gyógyszeres kezeléssel nem oldható meg a kialakult globális egészségügyi válság. Az új koronavírus okozta elhalálozások legnagyobb kockázati tényezőjét a rossz egészségi állapot jelenti.

Az Egyesült Államokban a koronavírus áldozatainak 94 százalékának már régebbi időkből fennálló egészségügyi problémája is volt: cukorbetegség, elhízás, szívbetegség, tüdőbetegség, vesebetegség, demencia, magas vérnyomás. A COVID-19 betegségben megfertőződött elhízott személyek például kétszer akkora eséllyel kerülnek kórházba és közel 50 százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg.

Az előbbiekben felsorolt rossz egészségi állapot a 21. század igazi pestise, melyet a függőséget kiváltó rossz minőségű ételek folyamatos fogyasztása okoz, amelyek a tipikus amerikai étrendben például a kalóriák 60, vagy több százalékát teszik ki. A túlzott kalória- és vegyszerterheléssel tönkretesszük egészségünket, bélflóránkat és immunrendszerünket, kiszolgáltatottá téve magunkat a betegségeknek, világunkat a pusztító járványoknak.

Fel kell hagynunk azzal a globális gyógyszeripar, az ipari mezőgazdálkodás és a globális élelmiszeripar által hirdetett propagandával, miszerint az említett betegségek „normálisak”, vagy „természetesek” lennének. Ez nem így van. A kialakult globális egészségügyi vészhelyzet nem oldható meg étrendünk, az ipari mezőgazdálkodás káros gyakorlatai és a globális élelmiszeripar gyakorlatainak alapvető megváltoztatása nélkül. Az Amerikában működő Ökológiai Fogyasztók Egyesülete (Organic Consumers Association, OCA) 13 pontban foglalta össze az egészséges élelmiszerellátási láncok védelme érdekében követendő gyakorlatokat:

 1. az egészség védelme jobb minőségű, ökológiai élelmiszerek fogyasztásával;
 2. a húsipari dolgozók védelme jobb munkakörülmények, jobb fizetés és biztonságosabb munkakörülmények biztosításával;
 3. helyi élelmiszertermelés védelme, erős helyi és regionális élelmiszeripari rendszerek fenntartásával, melyek helyi termelőkből, feldolgozókból, kereskedőkből és helyi piacokból állnak;
 4. családi gazdálkodók védelme;
 5. gazdasági állatok védelme, haszonállatok védelme, bántalmazásmentes állattartás;
 6. vidéki gazdálkodás védelme, a termelés, feldolgozás és élelmiszerelosztás helyi szinten tartásával;
 7. vízellátás védelme ökológiai gazdálkodással, mely nem szennyezi a helyi vízi utakat;
 8. levegőminőség védelme;
 9. talajegészség védelme;
 10. antibiotikum rezisztencia elleni védelem;
 11. növényi és állati biodiverzitás védelme;
 12. jövőbeli járványok elleni védelem;
 13. éghajlat stabilitás védelme.

A regeneratív mezőgazdaság, ideértve az állattenyésztést is, hasznos rovarok és madarak életterét biztosítja, javítja a talaj széntartalmát, termékenységét, a tápanyagok elérhetőségét és a talaj életét, mindezt emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerek előállításával. Az egészséges ökoszisztémák létfontosságú szerepet játszanak az élelem és a tiszta víz biztosításában, a fertőző betegségek visszaszorításában, a hulladékok elnyelésében, az éghajlat szabályozásában, ezek jelentik a szellemi és fizikai egészség megőrzéséhez szükséges kulturális, lelki és szabadidős inspirációk nagy részét is.

www.organicconsumers.org
(Biokultúra 2020/4-5)