20 éves az Ecoinspect

Idén november 26-án ünnepelte alapításának 20. évfordulóját a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. testvérszervezete, a kolozsvári székhelyű Ecoinspect Kft. Az alapításban meghatározó szerepe volt a Biokultúra Egyesületnek és a Biokontrollnak, melyek jelentős erkölcsi és szakmai támogatást nyújtottak a megalakuláshoz.

Az Ecoinspect lett az első akkreditált tanúsító szervezet Romániában. Az elhangzott méltatások alapján meghatározó a jelentősége az erdélyi és a romániai biogazdálkodás történetében. Az alábbiakban közöljük dr. Albert Imre köszöntőjét, aki az Ecoinspect alakulásának motorja volt és működésének napjainkban is az egyik legfontosabb szereplője.

Dr. Albert Imre köszöntőjét tartja

Dr. Albert Imre köszöntőjét tartja

„Nagy megtiszteltetés és öröm számomra, hogy ma, az SC Ecoinspect SRL megalakulásának 20. évfordulóján beszélhetek Önök előtt. Elsősorban azért vagyok boldog, mert ez az évforduló lehetőséget adott mindannyiunknak, hogy újra láthassuk egymást. Igaz, hogy néhányukkal gyakrabban találkozom, mert részt vesznek az SC Ecoinspect SRL mindennapi tevékenységében, továbbá néhány olyan kedves barátomat is látom, akik egyre ritkábban vannak jelen, mert a nagy távolság valóban akadályt jelent e tekintetben. Ezért duplán örülök annak, hogy ma mindnyájan eljöttetek hozzánk és köszönöm mindenkinek ezt az erőfeszítést.

Az a tény, hogy ma itt van velünk, bizonyítja, hogy az SC Ecoinspect SRL az Ön gondolataiban többet jelentett – és jelent ma is –, mint egy egyszerű Kft., amelynek tevékenységi tárgya egy közös területhez kapcsolódik, nevezetesen az ökológiai mezőgazdasághoz.

Számomra az Ön jelenléte itt azt jelenti, hogy bizonyos emlékei vannak az SC Ecoinspect-ről, hogy rezonálja ennek a szervezetnek a küldetését, és értékeli mindazok munkáját, akik a mai eredmények mögött állnak.

Az SC Ecoinspect SRL volt az első romániai bejegyett biogazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezet. Ez volt az első ellenőrző cég, amelyet Romániában akkreditáltak.

Az SC Ecoinspect a 20 éves tevékenysége során a hatóságokhoz benyújtott számos javaslatával aktívan hozzájárult az ország ökológiai mezőgazdaságának folyamatos növekedéséhez, valamint az e tevékenységi ágazat jogszabályainak és munkarendjének állandó fejlesztéséhez.

Az a nagyszámú ügyfelünk, akiknek kínáljuk szolgáltatásainkat, valamint az a tény, hogy nagy részük az SC Ecoinspect SRL megalakulása óta ügyfelünk, megtisztel bennünket, és egyben arra ösztönöz, hogy mindig ott legyünk. Lépést kell tartani a korral, hogy folyamatosan naprakészek legyünk a tevékenységi területünkön Romániában és a határain túli történésekkel, továbbá folyamatosan törekedjünk arra, hogy egy modern szervezet színvonalára emelkedjünk, amely lehorgonyzott a mi valóságunkban.

A kezdetek óta itt vagyok, hiszen az SC Ecoinspect csak ötlet volt néhány látnok fejében és ezért tudom, milyen nehéz volt bizonyos időszakokban. Tudom, hogy voltak rendkívüli időszakok, amikor egyensúlyt kellett tartani ebben a 20 évben. Tudom, hogy voltak nehézségeink, de sok örömünk is, amit együtt éltünk meg és ezekért a pillanatokért köszönetet mondok mindazoknak, akik mindig közel álltak hozzánk.

Úgy gondolom, hogy az SC Ecoinspect legnagyobb vívmánya az elmúlt 20 évben nem a több ezer ellenőrzött gazdasági szereplő száma és a több millió lejes profit – persze ezeknek is megvan a maga jelentősége –, hanem azt gondolom, a legfontosabb eredmény az, hogy e név köré gyűlt össze nagyon sok minőségi ember. Egyesek még mindig itt vannak, mások sajnos már nincsenek közöttünk – olyanok, akik mindannyian jelentettek VALAMIT ebben a szervezetben, akik együtt örültek minden eredménynek, vagy akik együtt szenvedtek minden kudarc miatt. Nekik szeretném megköszönni, hogy mindig az Ecoinspect mellett álltak, olyan emberek, akik teljes mértékben megérdemlik a hálánkat.”

Dr. Roszík Péter oklevelet kapott segítő munkájáért (Balról jobbra: Costelic Cornel-Florinel, Nicolae Daramus, dr. Roszík Péter, dr. Albert Imre)

Dr. Roszík Péter oklevelet kapott segítő munkájáért (Balról jobbra: Costelic Cornel-Florinel, Nicolae Daramus, dr. Roszík Péter, dr. Albert Imre)

(Biokultúra 2022/6)