2018 a klímabarát gazdálkodást ösztönző SOLMACC-projekt záró éve

A 2013 októberében indult és idén záruló, a klímabarát ökológiai gazdálkodás előnyeit bemutatni szándékozó európai uniós projekt résztvevői, Svédország, Németország, Olaszország már eddig is számos pozitív tapasztalatról számolhattak be.

A klímabarát gazdálkodásnak széles körű előnyei vannak az üvegházhatású gázok csökkentésében és ezáltal a globális felmelegedés 2°C alatt tartásában. Az agrár-erdészet és a minimális talajművelés gyakorlati bevezetése a gazdálkodókat is segíti a már érzékelhető klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásban és társadalmi-gazdasági előnyökkel is jár.

További haszna a csapadék- és vízviszonyokhoz történő rugalmasabb alkalmazkodás, illetve a talaj jobb vízmegtartó kapacitásának elérése, melyet a gazdálkodók mindennapi munkájuk során kis mértékben, de hosszú távon már jobban érzékelhetnek. A

2017-es évben több SOLMACC-gazdálkodó is jobb termésátlagokat ért el a korábbi évekhez viszonyítva és a régiójukban működő más gazdaságokhoz képest is. Míg más földeken a növények megszenvedték az eső hiányát, addig a SOLMACC-eljárások, a mulcsozás, a minimális talajművelés, a komposzt alkalmazása igazolták pozitív hatásukat a vízhiány hatásainak mérséklésével és a szántóföldi növények növekedésével kapcsolatban. A klímabarát gazdálkodás bebizonyította, hogy a biztonságos élelmiszer-ellátás nem a lehető legnagyobb terméshozamok eléréséről szól, hanem a változó környezeti adottságok jelentette kockázatok mérsékléséről is.

2017-ben a SOLMACC-csapat egy négynyelvű kiadványt készített a társadalmi-gazdasági stratégiákról azzal a céllal, hogy a szélesebb közönséggel is megoszthassák az élhetőbb, klímabarát agrárgazdálkodási megoldásokat. A projekt idei, utolsó évében rendezvényeken és nyílt napokon lesz lehetőség a gyakorlati tapasztalatok bemutatására és megismerésére.

Forrás: SOLMACC NEWSLETTER #8
(Biokultúra 2018/1-2)