2023-ban is lehet pályázni az EU Ökológiai Díjára

Az EU Ökológiai Díjára (EU Organic Awards) első alkalommal 2022 tavasza során lehetett pályázni, és 2022 júliusában hirdették ki a 24 döntőbe jutott pályázót. Őket 26 tagállam több mint 200 pályázatából választották ki. A zsűri az Európai Bizottság, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, a Régiók Európai Bizottsága, a COPA-COGECA és az IFOAM Organics Europe képviselőiből, valamint az Európai Parlament és az EU Tanácsának képviselőiből állt. Az ökológiai értéklánc bármely szereplője vagy intézménye pályázhatott, és a kiválóság, az innováció, a fenntarthatóság és a projekt EU-n belüli máshol való megismételhetőségének kritériumai alapján értékelték őket.

Az EU Ökológiai Díjának tavalyi, első évének sikerét követően idén is lehetőség nyílik pályázatok benyújtására. A nyertes pályázók között idén is összesen nyolc egyéni díjat osztanak ki az alábbi hét kategóriában:

 • legjobb biogazdálkodó (női és férfi);
 • legjobb bio régió;
 • legjobb bio város;
 • legjobb ökológiai „bio körzet”;
 • legjobb bioélelmiszer-feldolgozó kkv;
 • legjobb bioélelmiszer-kiskereskedő;
 • legjobb bioétterem/élelmiszer szolgáltató.

Az egyes kategóriák 2022. évi díjazottjai Ausztriából, Belgiumból, Horvátországból, Franciaországból, Németországból, Olaszországból, Spanyolországból és Svédországból származnak és az alábbi pályázatokkal indultak a mezőgazdasági termelők és éttermek köréből egyaránt:

 • Legjobb női biogazdálkodó: Nazaret Mateos Álvarez, Spanyolország. A nyertes pályázó hazája északi részén ökológiai gombatermesztéssel foglalkozik. Tevékenysége során egy olyan egyedi termesztési módszert talált ki, mely maximalizálja a termék minőségét, miközben a felhasznált inputokat minimalizálja, a felhasznált vízmennyiséget pedig drasztikusan csökkenti.
 • Legjobb férfi gazdálkodó: David Pejić, Horvátország. Pejić úr a legrégebbi ökológiai gazdaságot működteti Zágráb közelében, ahol több mint hatvan különböző növényt termeszt. A gazdaság nagy hangsúlyt fektet az oktatásra, a gyakorlati képzésre és tanácsadó tevékenységre, továbbá helyszíni pékséget és éttermet is üzemeltet.
 • Legjobb ökológiai régió: Occitanie, Franciaország. Az öko­lógiai termékek a dél-franciaországi Occitanie fejlődésének prioritását jelentik. Jelenleg az összes mezőgazdasági terület 19%-án folyik ökológiai gazdálkodás, amely 608 285 hektárt és 13 265 gazdaságot foglal magában. Céljuk az, hogy 2030-ra az összes mezőgazdasági terület 30%-át biogazdálkodás alá vonják. A gyakorlatban átfogó megközelítést alkalmaznak, amely magában foglalja az inkluzív (részvételen alapuló) regionális irányítást és a teljes értékláncot a termeléstől a végső fogyasztásig.
 • A legjobb bio város címét az Ausztriában található Seeham nyerte el. Az Ausztria északnyugati részén található város az „Organic Cities Network Europe” hálózat tagja. A város nyilvános étkezdéi, az óvodák és iskolák számára 100%-ban bio ételeket főznek és szolgálnak fel. Intenzív együttműködés folyik a turisztikai infrastruktúrákkal is, a biotermékeket a gasztronómiába és a szállodákba is eljuttatják.
 • A legjobb ökológiai biokörzet az Associazione Bio-Distretto Cilento Olaszországban. A Cilento bio-körzet a fenntartható és helyi élelmiszertermelésbe fektet be, és ehhez kapcsolja az olyan turisztikai kezdeményezéseket, mint a bio strandok és bio ösvények. Ez a munkahelyteremtést, a társadalmi kohéziót és a térség újjáélesztését szolgálja.
 • A legjobb bio kis- és középvállalkozás a The Goodvenience.bio Németországban. Ez a vállalkozás tíz alkalmazottal kézműves és bio leveseket, szószokat, fűszereket és olajokat gyárt. Nagy hangsúlyt fektet a fenntartható, körkörös és innovatív termelésre, valamint az egészséges táplálkozás népszerűsítésére receptblogon és főzővideókon keresztül.
 • A legjobb bio-kiskereskedő címet a belgiumi La ferme à l’arbre de Liège nyerte el. Ez a kisméretű szupermarket egy farmon található, és 1978 óta biotermékeket, például húst és lisztet árul a régió minden részéből. A fenntartható és körkörös termelésre nagy hangsúlyt fektetve a vállalat zöld energiát használ, elkerüli a csomagolást és korlátozza a közlekedésből származó károsanyag-kibocsátásokat azáltal, hogy a helyi beszerzésre összpontosít.
 • A legjobb bio étterem címet a svédországi Lilla Bjers nyerte el. A Balti-tenger Gotland szigetén található Lilla Bjers egy biofarm és étterem, amely a “magtól a tányérig” koncepció szerint működik. A biodiverzitást megőrző és fosszilis tüzelőanyagoktól mentes gazdaságban 300 különböző növényt termesztenek. Az étterem a fiatal biogazdálkodók és szakácsok képzésének központjává vált.

Az előző évhez hasonlóan idén is pályázhat az ökológiai értéklánc minden olyan uniós szereplője vagy intézménye, amely a fenti kategóriákba tartozik, és olyan figyelemre méltó projekttel rendelkezik, amely hozzájárul a biotermékek megfizethetőségének és/vagy elérhetőségének növeléséhez az EU-ban.

A pályázók a jelen cikk forrásaként megjelölt website-on tájékozódhatnak a jogosultsági feltételekről és a kiválasztási kritériumokról. A jelentkezések az EU összes hivatalos nyelvén beadhatók. Az online jelentkezések hivatalos benyújtási határideje: 2023. május 14. 23:59:59. A pályázatok értékelése, a győztesek kiválasztása ez év június-július folyamán történik. A díjátadó ünnepségre 2023. szeptember 25-én Brüsszelben kerül sor.

Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdaságért felelős biztosnak az előző évi díjátadó ünnepségen elmondott szavai álljanak itt biztatásul a hazai ökológiai szereplők számára is: „Lenyűgözött a nyertesek mögött álló történetek mindegyike. Hihetetlenül elkötelezett emberekről, szervezetekről és intézményekről van szó, akik már jóval azelőtt népszerűsítették az ökológiai termelést, hogy az népszerű lett volna, tették ezt sokszor nagyon nehéz körülmények között. Az EU teljes területéről érkeztek, és bizonyították, hogy bio termelők mindenhol élnek, és a kiválóság mindenhol megtalálható. Ebben az értelemben sok reményt adnak számomra az ökológiai termelés további fejlődéséhez, és ezáltal gazdálkodóink, vidéki közösségeink és az egész társadalom számára jelentette előnyökhöz.”

Forrás: https://agriculture.ec.europa.eu
(Biokultúra 2023/2)