35 éves a Magyar Biokultúra Szövetség

1983 novemberében Magyarországon, Budapesten összegyűlt egy társaság, amelynek tagjai nem a „minél többet, bármi áron” szocialista nagyüzemi mezőgazdálkodás ideológiáját vallották, hanem a tiszta élelmiszer és a megőrzött környezet mellett tették le voksukat azzal is, hogy megalakították a Biokultúra Klubot. A „három T” időszakában (a fiatalok kedvéért: Támogatott, Tűrt, Tiltott) a tiltott és a tűrt határán billegő Biokultúra klub tette a dolgát, semmitől meg nem rettenve hirdette hitét: termelni vegyszerek nélküli egészséges táplálékot és megőrizni a jövőt.

Biztosan remélték, hogy munkájuk nem lesz eredménytelen, és valóban nem is lett az. Az akkori egy-két száz hektáros összes bioterület mára 200 ezer hektárra nőtt és ha összetennénk egy helyre, akkor egy kisebb magyar megye területét már kitenné; és még messze a fejlődés vége! Mert például a mi mintegy 4%-os területi arányú magyar bioterületünk eltörpül Ausztria 21%-a mögött, pedig akkoriban még ők néztek fel miránk.

Egyébként elemzők az osztrák siker titkának azt tartják, hogy az agrárirányításuk mindent megtesz azért, hogy e téren nagyhatalom legyenek.

Visszatérve az eltelt 35 évre: akkoriban alig hittük, hogy nem lesz agráregyetem, amelyik ne oktatná a biogazdálkodást, hogy talán több új könyvet adnak ki a biogazdálkodásról, mint a vegyszeresről, hogy a nemzet kiemelkedő tudósai állnak mellénk, hogy az áruházak szinte mindegyikében már fellelhetők a biotermékek és Magyarország legszebb konyhakertjeinek túlnyomó részében biogazdálkodás folyik.

A lelkesedésből induló kis egyesület felnőtt a feladatokhoz. Ma ő működteti Európa egyik leghangulatosabb, legmegbízhatóbb biopiacát a Csörsz utcában, több mint 20 éve megalapította és máig működteti Magyarország meghatározó ellenőrző-tanúsító szervezetét, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.-t, betagozódott az agrár érdekérvényesítés rendszerébe és „anyaoroszlánként” harcol a biogazdák érdekében.

Az alapítók és a korai csatlakozók érdeme vitathatatlan. Ők voltak Frühwald Ferenc, az első elnök, dr. Mezei Ottóné (Klári néni), a Parádi házaspár (Marika és Bandi bácsi), Jánosik Zsuzsa, dr. Surányi Dezső, Varga Géza, dr. Lelkes Lajos és a már előrement dr. Sárközy Péter, dr. Szalai László, dr. Győrffy Sándor, Seléndy Szabolcs és még sokan mások.

Szeretettel és hálával gondoljunk rájuk, miközben szívből kívánjuk, hogy a jó Isten éltesse sokáig a Magyar Biokultúra Szövetséget!

Czeller Gábor – dr. Roszík Péter
Magyar Biokultúra Szövetség
(Biokultúra 2018/6)