50 éves lett Magyarország első nemzeti parkja

Ötven évvel ezelőtt, 1973-ban alakult meg Magyarország első nemzeti parkjaként a Hortobágyi Nemzeti Park. Az egyedülálló természeti értékeket őrző, eredetileg mintegy 52 ezer hektáros terület mára már 82 ezer hektárt ölel fel. A teljes terület bioszféra rezervátum, továbbá az UNESCO világörökség része. Magában foglalja a Hortobágyot, valamint a Nagykunság jelentős részét.

Az úgynevezett Ramsari-egyezmény értelmében több mint húszezer hektár a nemzetközileg számontartott vizes élőhelyek közé tartozik. Területén az elmúlt fél évszázadban kiemelt élőhely-helyreállítások történtek, megvalósult a Kunkápolnási-mocsár, az Egyek-Pusztakócsi mocsarak, illetve a zámi mocsár rekonstrukciója.

Az úgynevezett LIFE program keretén belül sor került számos szikes puszta, mocsár és gyepterület rehabilitációjára is. A madárvédelem keretében a nemzeti park területén megszüntették a szabadvezetékeket, más megoldásokkal helyettesítve azt.

A Pusztai Állatpark a Kárpát-medencében őshonos magyar háziállat fajtákat, a Hortobágyi Vadaspark a pusztáról már eltűnt állatfajokat, például vadlovakat, őstulkokat mutat be. Az „Öreg”- tavakon gazdag madárvilág figyelhető meg. A nagy állatlétszámú gulyákat és nyájakat legeltető pásztorok hagyományos életmódja és tudása ma is a Hortobágy legfőbb értékei közé tartozik. Az élővilág, a természetes tájkép és a csillagos égbolt védelme érdekében a Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség (IDA) Európában harmadikként Csillagoségbolt-parkká nyilvánította a Hortobágyi Nemzeti Parkot is, mely az elérhető ökoturisztikai attrakciók és a környezeti nevelés egyik fontos elemét képezi.

A nemzeti park bekerült az UNESCO Csillagászat és Világörökség tematikus programjába is, a csillagos ég ismerete és a pásztortudomány kapcsolata révén. Idén, a jeles évforduló kapcsán a Hortobágyi Nemzeti Park számos érdekes programmal várja látogatóit, melyekről részletes információt a www.hortobagyinfo.hu internetes oldalon, illetve a közösségi médiában olvashatunk.

Forrás: https://magyarmezogazdasag.hu
(Biokultúra 2023/1)