A „100%-os tisztaságú” méz és a glifozát esete

méz

Egy, a növényvédő szerek használatát korlátozni kívánó amerikai szervezet, a Beyond Pesticides és az Organikus Fogyasztók Szövetsége (Organic Consumers Association, OCA) pert indított a Sioux Honey Association ellen, miután növényvédő szert mutattak ki a „100% Pure” (azaz 100%-os tisztaságú) címkével ellátott mézükben.

A szermaradvány vizsgálat pozitív eredményt mutatott glifozátra a „Sue Bee” és az „Aunt Sue’s honey” márkák „100% Pure” és „Natural” címkéjű mézeiben.

Az OCA elmondása alapján a címkén szereplő “100% Pure” és “Natural” felirat megtévesztő, hiszen ezek alapján a fogyasztó azt feltételezheti, hogy a termék nem tartalmaz semmi mást, csak mézet. A szennyeződés körülményeitől függetlenül a gyártó cég köteles a jövőben megakadályozni a szennyeződés létrejöttét, illetve nyilvánosságra kell hoznia annak jelenlétét, vagy legalább a megtévesztő címkét el kell távolítania.

A glifozát egy gyomirtószer hatóanyag, mely az emberek esetében a belső elválasztású mirigyekre fejt ki negatív hatást, illetve a WHO (World Health Organization) véleménye szerint rákkeltő hatással is bír. Az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (Environmental Protection Agency, EPA) nem adott meg határértéket a méz glifozát tartalmával kapcsolatban, ami sok kérdést vet fel. Tovább súlyosbítja az aggodalmakat a kérdésben, hogy a glifozát hatóanyag újra engedélyeztetéséről 2015-ben nem született döntés, mivel az EPA nem tudta a tervezettek szerint befejezni a vizsgálatokat.

Forrás: www.organicconsumers.org
(Biokultúra 2016/6)