A bioélelmiszerek népszerűsége az általános áremelések ellenére is töretlen Ausztriában

A BIO AUSTRIA és az AMA Marketing közös sajtótájékoztatón mutatta be Ausztria jelenlegi biopiaci adatait.

A szomszédos Ausztriában az élelmiszer-kereskedelemben mért ökológiai eladások értéke 2022 első felében meghaladta az előző év azonos időszakában mért eladásokat. Ennek során a teljes bio értékesítés meghaladja a 2021 évi 2,5 milliárd eurós értéket.

A 2021-es bio piac (élelmiszerkereskedelem, szakkereskedelem és közvetlen értékesítés, gasztronómia) értékelése új rekordforgalmat mutatott, 2 milliárd 525 millió eurót (2525 millió eurót). Emellett az élelmiszer-kereskedelem bio értékesítési adatai a 2022-es évre továbbra is emelkedő tendenciát mutatnak. Értékben kifejezve, az élelmiszer-kiskereskedelemben az ökológiai termékek részaránya 12 százalék volt 2022 első felében, ezzel még magasabb is, mint az előző év ezen időszakának adatai, amikor az eladások különösen erősek voltak (11,3 százalék; forrás: RollAMA). „Az általános inflációval kapcsolatos jelenlegi feszült helyzet nem csökkentette a bioélelmiszerek népszerűségét” – foglalta össze a fejleményeket Gertraud Grabmann, a BIO AUSTRIA elnöke.

A RollAMA legfrissebb adataiból kitűnik, hogy a hagyományos élelmiszerek kiskereskedelmi árának átlagos 7,8 százalékos áremelkedésével szemben a bioélelmiszerek ára 3,5 százalékkal növekedett az év első felében. „Ennek az a hatása, hogy a polcon lévő bio- és hagyományos élelmiszerek közötti árkülönbség tovább csökken, ez pedig sok fogyasztó számára még könnyebbé teszi, hogy a bio termékért nyúljon vásárlás során” – mondta Gertraud Grabmann.

A hagyományos élelmiszerek drágulásának fő oka feltehetően az energiaárak emelkedése miatti hatalmas műtrágyaár-emelkedés, amely jelentősen megdrágította a termelést. A takarmányárak, amelyek bizonyos esetekben meredeken emelkedtek, valószínűleg szintén jelentős mértékben hozzájárulnak ehhez. „Ezzel szemben az ökológiai gazdálkodás nagymértékben független a fosszilis nyersanyagoktól, mivel nem használnak műtrágyákat, amelyeket fosszilis nyersanyagokból állítanak elő nagyon energiaigényes módon. Ráadásul Ausztriában az ökológiai gazdálkodás nem függ a messziről érkező takarmányimporttól sem, mivel az állatok szinte kizárólag regionális biotakarmányt kapnak” – hangsúlyozza a BIO AUSTRIA elnöke.

A termelési szektorban a Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint 2021 végén 23 961 ökológiai gazdaság működik, ami az ország összes gazdaságának 21,9 százaléka. Ezek a bio gazdaságok összesen 679 142 hektár földterületet művelnek. Ez a teljes mezőgazdasági terület 26,6 százaléka. 2015-höz – a most lejáró Közös Agrárpolitika (KAP) időszakának kezdetéhez – képest ez a gazdaságok 15, a földek 23 százalékos növekedését jelenti.

Forrás: https://organic-market.info
(Biokultúra 2022/6)