A biopiac tendenciáinak változása

Míg a koronavírus járvány a bioélelmiszerek piacán jelentős ugrást eredményezett az eladások tekintetében, addig a 2021 nyarától kezdődő energiaválság, majd az ezt követő inflációs emelkedések megváltoztatták a fogyasztók vásárlási preferenciáit. A Covid járvány idején az egészség volt az elérendő cél és szempont, mostanra a magasabb árfekvésű és jobb minőségű termékek nem élveznek előnyt az olcsóbban megvásárolható árucikkekhez képest.

A világ két vezető és legnagyobb biopiaca, az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió is óriási növekedési ütemet tapasztalt az elmúlt évek során. Kontinensünkön 2021-ben összesen 58,6 milliárd dollár értékben értékesítettek bio minősítésű élelmiszereket, mely a 2020-as évhez képest kiemelkedő, 12 százalékos növekedést jelent. A német, francia, osztrák, ír, görög, román és szlovák biopiacon szintén kétszámjegyű emelkedést mértek. E kiváló eredmények alapján az Európai Unió ismét megelőzte az addig vezető szerepet betöltő Egyesült Államokat, ahol ebben az időszakban csupán két százalékos volt a növekedés mértéke, a bioélelmiszerek forgalma 57,5 milliárd dollár nagyságot ért el.

A tavalyi év során tapasztalható inflációs ugrás, a megnövekedett élelmiszer- és energiaárak hatása a bioélelmiszerek értékesítésében is megmutatkozott. Az első becslések alapján a biopiac mintegy öt százalékos csökkenést könyvelhet el, a bio élelmiszerek forgalma 50 milliárd dollár körül alakult. Mindezek ellenére az elemzők bíznak abban, hogy a csökkenő tendencia hamarosan ismét a növekedés irányába fordul, ezt segítik az uniós célkitűzések is.

Az ezredforduló óta megduplázódott az ökológiai területek aránya az Európai Unióban, 2022-ben mintegy 13,5 millió hektár állt ökológiai művelés alatt. Az unió tervei alapján 2030-ra a mezőgazdasági területek 25 százalékán folyna organikus szempontok szerinti gazdálkodás. A válság jelenségei alapján azonban egyértelművé vált, hogy a fogyasztók nagy része trend követés miatt fogyaszt bio minőségű élelmiszereket, nem pedig szilárd elköteleződésből, ami azt jelenti, hogy az anyagi körülmények kedvezőtlen változása esetén a bioélelmiszerek helyett a konvencionális termékeket teszik kosarukba.

Forrás: https://mezohir.hu
(Biokultúra 2023/1)